Avrupa'dan önemli Bank Asya uyarısı

Raporda dikkat çeken tespit: 'Bank Asya'ta yapılanların tek sebebi intikam'

Avrupa'dan önemli Bank Asya uyarısı

Alman Friedrich Ebert Vakfı, Türkiye ile ilgili hazırladığı raporda önemli tespitlerde bulundu. HSYK seçimlerini hükümete yakınlığı ile bilinen YBP'nin kazanmasına vurgu yapılan raporda "Hükümet intikam için yargıyı denetim altına almak istiyor" denildi.

Friedrich Ebert Vakfı’ndan 2 önemli tespit: 

1- “Hükümet intikam için yargıyı denetim altına almak istiyor”

2- “Bank Asya'yı intikam için batırmak istiyorlar”

Almanya'nın Büyük Koalisyon Hükümeti ortaklarından Sosyal Demokrat Parti'ye (SPD) yakınlığı ile bilinen Friedrich Ebert Vakfı'nın Türkiye bürosu tarafından hazırlanan son Türkiye raporunda önemli tespitlere yer verildi. Bank Asya'ya yönelik hükümet müdahalesinin "intikam" için yapıldığı belirtilen raporda, son yapılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimleri eleştirildi.

HUKUKSUZLUKLARA YER VERİLDİ

Bugün'ün haberine göre; AB sürecinde hükümetinin Almanya'daki en güçlü siyasi destekçisi olan SPD'nin Genel Başkanı,
 Federal Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel'in de üyesi olduğu vakfın  raporunda Türkiye'deki hukuksuz uygulamalara yer verildi.  Hükümetin özellikle son dönemlerde yargıya yönelik müdahalelerinin eleştirildiği raporda, AK Parti Hükümeti'nin HSYK'yı kendi denetimine almak istediği belirtildi. Raporda bunun gerekçesi şu ifadelerle anlatıldı:

HSYK İZİN VERMEYİNCE...

"Hükümet için HSYK'nın kendi kontrolü altına alınması önem arz ediyor. Bugüne kadar HSYK, hükümete karşı rüşvet ve yolsuzluk incelemeleri başlatan hâkim ve savcılara soruşturmalar açılmasına onay vermedi.

Hükümet kendisi hakkında rüşvet ve yolsuzluk incelemeleri başlatan savcı ve hâkimlerle ilgili olarak 'paralel devletin darbe teşebbüsü' değerlendirmesinde bulunuyor. AK Parti çevreleri HSYK seçimleri öncesi ‘Kazanamazsak seçim sonuçlarını gayrimeşru ilan ederiz’ dedi. Hükümet intikam için yargıyı denetim altına almak istiyor. "

“BANK ASYA'YI İNTİKAM İÇİN BATIRMAK İSTİYORLAR”

Friedrich Ebert Vakfı'nın Türkiye raporunda Bank Asya'ya yapılan hükümet müdahalesi eleştirildi. Raporda, “17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarından sonra Gülen Hareketi'ni hedef tahtası haline getiren AKP hükümetinin ilk icraatlarından biri harekete yakın olduğu söylenen Bank Asya'yı batırmak için düğmeye basmak oldu” ifadeleri kullanıldı.

Hükümet tarafından bankaya atılan iftiralara da dikkat çekilen raporda, "İlk önce devlete bağlı şirketler birikimlerini bankadan çekti, Katar Islamic Bank (QIB) ile yapılan hisse satışı müzakereleri de BDDK'nın çıkardığı engeller sonucunda başarısızlığa uğradı. Hükümet çevrelerinden ayrıca sürekli olarak bankanın sözde zor mali durumu ile ilgili açıklamalar yapıldı. Banka ayrıca Borsa İstanbul'da da ayırımcılıklara uğradı" denildi.

İşadamlarında, “hükümetin aleni baskılarından dolayı yabancı sermayenin Türkiye'den kaçabileceği yönünde ciddi endişeler yaşandığının” ifade edildiği raporda, “Bank Asya farklı araçlarla kendisini savunuyor ve kendisine yönelik iftiralara ve bankalar kanununda yapılan ihlallere karşı da çok sayıda suç duyurusunda bulundu" denildi.
<< Önceki Haber Avrupa'dan önemli Bank Asya uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER