Ak Saray'la ilgili birilerini zora sokacak karşılaştırma

Eğitim-Sen, Ak Saray’ı “ülkenin itibarı” diye savunanları rakamlarla tekzip etti.

Ak Saray'la ilgili birilerini zora sokacak karşılaştırma

Sendika, dünyada önde gelen başkanlık saraylarının oda sayıları ile öğretmenlere ödenen ücretleri karşılaştırdı. Eğitim-Sen, 1 milyar 370 milyon liraya mal olan Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerine kurulu Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı “ülkenin itibarı” şeklinde savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı karşılaştırmalı rakamlarla tekzip etti

 “İtibar saraylarla değil, öğretmenlerine verdiği ücretlerle ölçülür” diyen Sendika, dünyada önde gelen başkanlık saraylarının yüzölçümlerini, oda sayılarını ve öğretmenlere ödenen ücretleri (OECD rakamlarına göre) karşılaştırdı. Ortaya çarpıcı tablo çıktı. Sarayların büyüklüğü ve oda sayılarında Türkiye, diğer ülkelere 40 kata kadar fark atarken, o ülkelerdeki öğretmen ücretlerinin Türkiye’deki ücretlerin yaklaşık üç katı olduğu belirlendi. Buna göre, Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yüzölçümü dünyanın önde gelen başkanlık saraylarının (Örneğin ABD’deki Beyaz Saray’ın) yaklaşık 40 katı büyüklüğünde.

ÖĞRETMEN ÜCRETLERİNDE SONDA


Saraylardaki oda sayısı açısından da Türkiye rekor kırıyor (örneğin Almanya’daki sarayın oda sayısının 20 katı) Ancak öğretmen ücretleri, bu ülke öğretmenlerine ödenen ücretlerin yaklaşık üçte biri (örneğin Almanya) düzeyinde kaldı.

“MEB ve yükseköğretim bütçelerinin milli gelire oranı en az iki kat arttırılmalı ve OECD ortalamasına çıkarılmalıdır” talebinde bulunan sendika, ülke genelinde imza kampanyası başlattı.

Eğitim-Sen’in yaptığı karşılaştırmada ortaya çıkan çarpıcı tablo şöyle
:

» ABD, Beyaz Saray: Yüzölçümü 5.100 metrekare . Oda sayısı 132. Öğretmen Ücreti 41.460

» İngiltere, Buckhingham: Yüzölçümü 77.000 metrekare. Oda sayısı 775. Öğretmen ücreti 40.910

» Almanya, Bellevue: Yüzölçümü 10.000 metrekare. Oda sayısı 50. Öğretmen ücreti 53.730

» Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Sarayı: Yüzölçümü 200.000 metrekare. Oda sayısı 1000. Öğretmen ücreti 17.180  

ADNAN KESKİN - TARAF
<< Önceki Haber Ak Saray'la ilgili birilerini zora sokacak karşılaştırma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER