"Ekmek zamları dar gelirlinin 'yaşam hakkını' elinden alacak"


Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ferda Hekimci, son ekmek zamlarının dar gelirlinin 'yaşam hakkını' elinden alacak düzeye geldiğini belirtti.

Hekimci, düzenlediği basın toplantısında, illere göre yüzde 25-33 oranındaki zamların dar gelirli vatandaşların bazı illerde 3, bazı illerde ise 4 ekmeğinden birini aldığını açıkladı. Türkiye'nin kişi başına 150 kilo ile dünyada en çok ekmek tüketen ülke durumunda bulunduğunu kaydeden Hekimci, "Türkiye' de 5 kişilik asgari ücretli bir aile, 300 liralık asgari ücret zammını sadece ekmeğe harcamak zorunda. Diğer yandan TÜİK'e göre gıda fiyatları Ocak 2016'da yüzde 4,3 yükselince, yıllık gıda enflasyonu da yüzde 11,7'ye kadar çıkmış bulunmaktadır. Bu durumda enflasyon sepetinde yüzde 2,6'lık önemli bir ağırlığı bulunan ekmek fiyatları enflasyonu daha da artıracaktır." şeklinde konuştu.

Hekimci, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın tüketicileri korumakla görevli olduğunu belirterek, "Serbest piyasa demek, başı boş piyasa demek değildir. Serbest piyasa ekonomisinde her ne kadar devlet piyasaya doğrudan müdahale edemezse de, özellikle; et, süt, ekmek, su vb. temel gereksinim maddelerinde 'sosyal devlet' ilkelerinin gereğini yapmak; piyasayı düzenleyici önlemleri almak, güçlü ve örgütlü üretim güçlerinin karşısına, en az aynı güçte ve örgütlülükte tüketici örgütlerini çıkarmak zorundadır." dedi.

CİHAN
<< Önceki Haber "Ekmek zamları dar gelirlinin 'yaşam hakkını' elinden alacak" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER