Zambak yaz tatilinin startını İzmir’den veriyor

Fuarlar öğrencilerin yaza hazırlık kitaplar için iyi bir fırsattır

Zambak yaz tatilinin startını İzmir’den veriyor

İzmir Kitap Fuarı 20-28 Nisan 2013 tarihlerinde Uluslararası İzmir Fuar Alanı’nda okurlarla buluşmaya hazırlanıyor. Yaklaşık 350 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenecek olan fuarda dokuz gün süresince söyleşi, panel, şiir dinletileri ve çocuk etkinlikleri olmak üzere 100'e yakın etkinlik gerçekleştirilecek.

 Kitap fuarı öncesi yaz tatilinin yaklaşması nedeniyle Zambak Yayın Grubu, yaz tatili öncesinde öğrenci ve velilerin yaz tatilini hem eğlenerek hem de öğrenerek geçirmeleri için neler yapması gerektiği konularında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

 İzmir Kitap Fuarı'nın başlamasına sayılı saatler kala Zambak Yayın Grubu, öğrenci, öğretmen ve velileri yakından ilgilendiren yaz tatilinin nasıl değerlendirilebileceği hakkında bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda öğrencilerin yaz tatillerini dinlenerek, eğlenerek geçirmelerinin yanı sıra yeni eğitim-öğretim dönemine bilgilerini taze tutarak girmelerinin önemi ifade edildi.  

 Yaz tatilinde hem eğlenmeli hem de öğrenmeli 
Zambak Yayın Grubu Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Ceylan; "Öğrenciler, yorucu bir yılın sonunda tatile girecekler. Uzun bir yaz tatili onları bekliyor. Elbette dinlenecek, eğlenecek, arkadaşları ve ailesi ile güzel vakit geçirecekler. Dinlenme ve eğlenmelerinin yanında bilgilerini de sürekli canlı tutmak durumundalar." dedi. 
Öğrencilerin tatili; kitap ve defterlerini bir köşeye atıp değerlendirme eğiliminde olduğunu vurgulayan Ceylan, “Tatilin öğrencilerin gelişiminde olumlu bir etkisi olması gerekir. Bu durumda öğrenciyi eğlendirerek eğitmek esas alınmalıdır. Yaz tatilini hep eğlenerek geçirmek isteyen öğrencilerin bu eğilimleri karşısında velilerimizin yaklaşımı öğrencilere kızarak ya da baskı uygulayarak onları kırmak olmamalıdır. Çünkü velilerin baskısı öğrencide kendine güven kaybına ve ders çalışmada isteksizliğe neden olabilir.” şeklinde konuştu. 

 İzmir'de 25 bin öğrenciye ücretsiz tiyatro oyunu sergiledik.
Zambak Yayın Grubu Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Ceylan, İzmir 18. Kitap Fuarı öncesi İzmir Gazeteciler Cemiyeti lokalinde Yaz Kitapları Kampanyası ve Kitap Fuarların Önemi ile ilgili değerlendirmelerin paylaşıldığı toplantıda yaptığı konuşmada İzmir'de gerçekleştirdikleri diğer çalışmalara da değindi.
Zambak Yayın Grubu Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Ceylan; "İzmir'de beş farklı eğitici oyundan oluşan tiyatromuza 25 bin anasınıfı ve ilkokul 1,2 ve 3.sınıflara giden öğrencilerimiz katıldı. Fatih projesiyle birlikte önem kazanan akıllı tahta ile ilgili olarak ise iki binden fazla öğretmene ‘Akıllı Tahtada dijital içerik’ konulu eğitim verdik. İzmir’e yaptığımız lojistik yatırımlarla 500 kişilik istihdam sağladık." diye konuştu.

İzmir’ de kitap fuarına ilgili %38 arttı.
Zambak Yayın Grubu Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Ceylan; İzmir’lilerin okumaya ilgisini överek TÜYAP verilerine göre İzmir’de kitap fuarı ziyaretçi sayısının son üç yılda %38 arttığına dikkat çekti.
                               2010     2011          2012  SON 3 YIL
KATILIMCI SAYISI   306             340          350   14%
ZİYARETÇİ SAYISI 240.000    294.000 332.000   38%
 İzmir 18. Kitap Fuarı ilgili İzmir’lilere bazı tavsiyelerim var diyen İbrahim Ceylan; kitap fuarları neden düzenlenir, kitap fuarlarından nasıl yararlanabiliriz ve kitap almanın püf noktaları gibi konulara değinen Ceylan tavsiyelerini şu şekilde sıraladı.

Kitap Fuarları Neden Düzenlenir ?
•                Kitapları sevme ve sevdirme ihtimaline zemin hazırlaması
•                Yayınevlerinin çok büyük kısmını aynı mekânda görebilme
•                Önceden çıkan kitapların yanı sıra yeni kitapları inceleme
•                % 40’a varan indirimlerle kitap alabilme
•                Yazarlara kitap imzalattırma ve konferanslarına katılma

 Kitap Fuarlarından Nasıl Yararlanabiliriz?
•                En az bir gününüzü ayırınız
•                Daha önceden fuar etkinlik programını temin ediniz
•                Almayı planladığınız kitapların listesini hazırlayınız
•                Fuar girişinde fuar haritasını alınız
•                Kredi kartı ile alışveriş yapıldığını unutmayınız
•                Rahat ayakkabı ve giysi tercih ediniz 
•                Fuar giriş davetini unutmayınız
•                Yayınevlerinin bültenlerini, kataloglarını alınız ve bu katalogları fuarda, bir de evinizde inceleyiniz.
•                Fuar sonrasında tespitlerinizi, düşüncelerinizi, yaşadıklarınızı günlüğünüze yazmayı unutmayınız. 

 Kitap Almanın Püf Noktaları ?
•                Uygun fiyata kitap almak için fuarları takip etmek
•                Kitabın Kaynakçasını incelemek
•                Önsöz, kitabın yazılış amacını açıklar… Önsözü okumadan kitap satın almamak
•                İçindekiler bölümünü incelemek
•                Yazarına, Yayınevine, Türüne dikkat etmek,

 Öğrenci Merkezli Yayınlarımızı 3 Temel Grubu Ayırdık; HYG, KAMES VE ÖTES, 
Ceylan; “İlk Marka olan Zambak, 1998 yılında başladığı yolculuğa, gelişen teknoloji ile Okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim, kültür/okuma kitapları yayıncılığı ve sınav hizmetleri olmak üzere farklı alanlarda faaliyet göstermektedir. Zambak, geliştirdiği Hücreleme Yöntemi ile eğitim öğretime yeni bir model kazandırmıştır.  
Milli Eğitim programındaki değişme ve gelişmeler, eğitim sistemimize yeni kavramlar katmıştır. Bu kavramların en önemlisi kazanımdır. Kazanım Merkezli Eğitim Sistemi(KAMES)’ne göre hazırlanan Coşku Yayınları ele aldığı her konuyu ve soruları kazanımları esas alarak düzenledi. Her ünite, bölüm, tema kazanımlara göre uygun parçalara ayrıldı ve kazanımlar tek tek değerlendirilerek konulara aktarıldı. Bu şekilde, öğrencilerin planlı bir şekilde, bütün kazanımları edinmesi amaçlandı. “dedi.

Ceylan sözlerine şu şekilde devam etti; “Eğitim dünyasına merhaba diyen Değer Yayınları "Öğrenci Takipli Eğitim Seti" adı altında, okul öncesinden başlayıp 8. sınıfa kadar süren yeni bir ürün setini öğrenci ve öğretmenlerimizin hizmetine sundu. Okul yayıncılığına yeni bir bakış açısı getiren Değer Yayınları öğrenci merkezli eğitim tarzıyla öğrencilerimizin başarılarını artırırken, öğretmenlerimizin öğrencilerini yakından izlemesine olanak tanıyan bir yayın anlayışı geliştirdi.

Selt, İngilizce öğrenen ve öğretenler için hem en iyi kalitede yayın üretmeyi ve dağıtmayı hem de nitelikli eğitim hizmetleri sunmayı ilke edinen bir yayınevidir. Bu yönde faaliyet gösterirken asıl gayemiz ise evrensel etik değerleri gözeterek tüm ulusların ortak sorunlarına çözümler üretmek ve daha insani ve yaşanılır bir dünya kurma yolunda farklı kültürden insanlarla bir araya gelerek uluslararası bir çaba ortaya koymaktır.  

2000 yılında, İstanbul'da kurulan Dilset Yayınları'nın amacı, yabancılara Türkçe öğreten kitaplar ve yardımcı kaynaklar hazırlamaktır. Dilset Yayınları'nın çalışma alanı yurt dışındaki ilköğretim, orta öğretim ve üniversite düzeyindeki eğitim kurumlarıdır. Dilset Yayınları yabancı öğrencilere yönelik Türkçe öğreten dokümanlar hazırlamaktadır. Bu dökümanlar arasında ders kitapları, çalışma kitapları, dil bilgisi kitapları, öğretmen kitapları, dinleme CD'leri, etkileşimli CD'ler, okuma kitapları bulunmaktadır.” ifade etti.

 Dünyada Kitap Pazarı Dalgalı, Türkiye İse Büyüyor.
İbrahim Ceylan; Özellikle ABD’de Kitapevi zinciri Borders e-kitap trendine dayanamayarak 2011 yılında iflas ettiğini açıklamıştı. Türkiye’de yayıncılarımız ve kitabevleri de temkinli olarak büyümeli, riski iyi yönetmeliler, ve güncel gelişmeleri takip ederek sektörü etkileyen unsurları iyi yorumlamalılar diye konuştu.

 Ceylan, Kitap Sektörünü Etkileyen Unsurları Şu Şekilde Sıraladı…
1. Ülkenin eğitim talebi olan genç nüfusunun büyümesi
2. Eğitim alanında devletin yatırımları
3. Gelir seviyesinin artışına paralel olarak gerçekleşen büyüme
4. Basılan yeni kitap sayısındaki artışlar
 
Kitap Pazarı (Milyar $)
         Dünya  AB          Avrupa  Türkiye
2009 108,5 $ 27,1 $ 51,1 $ 0,7 $
2010 108,7 $ 27,9 $ 52,2 $ 0,8 $
2011 109,5 $ 27,2 $ 50,6 $ 1,0 $
2012 (T) 111,6 $ 26,5 $ 51,7 $ 1,1 $

Kültür Ve Turizm Bakanlı Verilerine Göre 2012 Yılında 293 Milyon 257 Bin 824 Adet Bandrol Satışı Gerçekleşti.   
Genel Toplam Bandrol Sayısı 293.257.824
Eğitim Yayınları 110.296.325
Okul Yayınları 59.134.543

E-kitap sayımız Türkiye’de %150 arttı.
Yıl Türkiye       E- Kitap Sayı
 2011              1.600 
 2012              2.400 
 2012 Büyüme Oranı %50 
 Kurumsal Sosyal Sorumluk Projelerine dikkate çeken İbrahim Ceylan; Kazanım ve değerler eğitimi odaklı tiyatro gösterimleri, Taraftar Okuyor Projesi,  Okullar Hayat Olsun Projesi, Doğayı Koruma Yönelik Geri Dönüşüm Projeleri, projelerimize 2013 yılında da artırarak devam edeceğiz şekilde konuştu.
 Tatil kitapları öğrenme kayıplarını önlüyor
Araştırmalar, tatil kitaplarının öğrenme kayıplarını azalttığını göstermiştir.  Öğretmenin çocuklara okuma kitapları ve yardımcı kaynaklar, başta ifade edildiği gibi eğitim programlarına, öğrencinin gelişim evrelerine sınıfına uygun olmalıdır. Özellikle Zambak Yayınları tarafından hazırlanan tatil kitaplarında öğrenilenlerin unutulmaması ve tekrarın eğlenceli hâle getirilmesi hedeflendi. Tatil kitaplarımız eğlenerek öğrenmeyi amaçlamaktadır. Kitaplar hazırlanırken öğretim programlarının, tema, ünite, konu ve kazanımları göz önünde bulunduruldu. Buna göre öykü tamamlama, şiir yazma, çizgi hikâyeler, bulmacalar, bilmeceler, fıkralar, minik testler, kelime avı, projeler,  duvar yazıları, eğlenceli matematik,  şekil tamamlama, rakam tablosu, eşleştirme, sayı robotları, oyunlar, zihinden işlemler, saymaca, bulmaca bilim dünyasından damlalar, metin tamamlama, biyografi yazma, empati kurma, slogan yazma, hayal penceresi, sessiz sinema gibi etkinliklere ve çalışmalara yer verilmiştir . ”

 Çocuklar yaz tatiline nasıl hazırlanmalı

Uzun bir eğitim öğretim sürecinden sonra tatile girecek olmanın mutluluğunu yaşayacak olan öğrenciler yaz tatilini verimli bir şekilde nasıl kullanmalıdır. Zambak Yayın Grubu İlkokul Yayın Yönetmeni Murat Olukpınar; Yaz tatili için öğrencilere ve velilere önemli tavsiyelerde bulundu. Olukpınar;  “Her gayretin, her çalışmanın ve başarının sonunda bir ödül vardır. Öğrenci dersine çok çalışır, neticesinde başarılı notlar alır, hem öğretmeninin hem de ailesinin takdirini kazanır. Tatiller de öğrenciler için çok çalışmalarının karşılığı olarak kazandıkları bir ödüldür.” ifadesinde bulundu.
 
 Anne ve Babalar Tatil Hazırlıklarını Çocuklara Göre Yapmalı

Anne ve babalara önemli uyarılarda bulunan Olukpınar; “Tatil denince akla yan gelip yatmak, hiçbir iş yapmadan tembel tembel oturmak gelmemelidir. Tatilde çocuklarımız; akrabalarını ziyaret etmeli, pikniğe ve gezmeye gitmeli, ders çalışmalı, arkadaşlarıyla doyasıya oynamalı, kitap okumalı ve ailesiyle bolca vakit geçirmelidir. Bunların hepsi sosyal bir birey olan yavrularımızın ihtiyaçlarındandır. Sıcak yaz günlerinde çocuklarımız için en önemli ihtiyaçlardan birisi de onları eğlendirecek, hoş vakit geçirmelerini sağlayacak bir tatil kitabıdır.” dedi.

Yaz Tatilinde Çocuklara Ne Tür Kitap Alınmalı

Olukpınar; “Elbette rastgele bir kitap almak doğru bir davranış olmaz. Alacağımız tatil kitabı çocuklarımızın yıl içinde öğrendiklerini değişik, eğlenceli etkinliklerle tekrar ediyor olmalıdır. İçinde; bilmeceler, bulmacalar, yetenek testleri, zekâ geliştirici oyunlar, fıkralar, karikatürler, şiir sayfaları, hikâye ve masallar yer almalıdır. Bunlarla birlikte hatta en önemlisi anne ve babaya saygı, çevreyi koruma, temizlik, dürüstlük, çalışkanlık, insan sevgisi gibi güzel davranışlara teşvik edici mesajlar içermelidir.” 
 “Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; tatilde kitap okuyan, tatil kitaplarıyla ders tekrarı yapan öğrenciler, öğrenmeye daha istekli ve öz güvenleri daha sağlam olarak bir sonraki yıla başlıyorlar. Bu sebeple tatilde çocuklarınızı ihmal etmemeli, yaz planlarını yapmalarında onlara yol gösterici olmalısınız.” şeklinde konuştu.

Tatilde Bilgileri Korumak İçin Tatil Kitabı İhtiyaç 

Eğitim ve öğretimde kalıcı başarının sağlanması için sürekliliğin esas olduğunu belirten Olukpınar sözlerine şöyle devam etti; “Araya uzun tatiller girdiğinde öğrencilerde öğrenme kayıpları görülmektedir. Bir yıl boyunca kendilerine verilen emeklerin bir kısmı tatilde yok olabilir. Bu durum 4+4+4 eğitim sisteminde okula başlayan küçük yaştaki öğrenciler için daha büyük boyutlarda görülebilir. Bu sebeple iyi bir tatil kitabı emeklerin zayi olmasını engelleyecektir.” dedi.
Olukpınar; “Bizler Zambak Yayın grubu olarak Zambak Yayınları Yaz Tatil Seti ile Coşku Yayınları Yaz Tatil Seti’ni Öğrenci, Öğretmen ve velilerimizin beğenisine sunuyoruz. Zambak Yayınları Yaz Tatil Setimiz; 10 adet eğlenceli etkinlikler içeren fasikül (Tatildeki her hafta için bir fasikül), 3 adet Okuma kitabı, Tatil Eğlencem Bilgi kartları, Günlük Defteri ve Oyun CD’sinden oluşuyor. 

 Tangram ile hem eğlen hem kendini geliştir

Coşku Yayınları Yaz Tatil Setimiz ise; eğlenceli etkinliklerle bezenmiş 3 adet kitapçık (Tatildeki her ay için bir kitapçık), okuma kitabı ve Zekâ geliştirici Tangram oyunundan oluşuyor. 
Setlerimizin içi; şiirler, hikâyeler, masallar, fıkralar, karikatürler, zekâ geliştirici oyunlar, bilmeceler, bulmacalar, yetenek testleri ve okul derslerini tekrar edeceği eğlenceli etkinliklerle dopdolu. 
Setlerimizi beğeneceğinizi ümit ediyor, hepinize sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.” dedi.
Öğrenciler Şimdiden sevindirilecek
Özlem Danışmanlık Koordinatörü Mehmet Yaman; Zambak Grup işbirliği ile İzmir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde yer alan Çocuk ve Gençlik Merkezi 50 öğrencisine Tatil Kitabı hediyesi ve Eğitim ve Danışmanlık desteği vereceğiz. dedi. 
 

<< Önceki Haber Zambak yaz tatilinin startını İzmir’den veriyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER