YÖK'ten LYS kayıtlarıyla ilgili tartışmalı karar

ÖSYM, üniversitede okuyup da yatay geçiş yapmak için LYS’ye girecek adaylar için tartışmalı bir karara imza attı.

YÖK'ten LYS kayıtlarıyla ilgili tartışmalı karar

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, halen bir üniversitede okuyup da yatay geçiş yapmak için LYS’ye girecek adaylardan tüm oturumlara katılmasını istedi. Toplam beş oturuma katılacak olan adaylar 125 lira sınav parası ödeyecek.

Yüksek Öğretim Kurulu ve ÖSYM’nin geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada yatay geçiş yapacak adaylara önemli bir uyarı yapıldı. Öğrencilerin tercih yaparken zorda kalmamaları için LYS’nin 5 oturumuna da katılmaları tavsiye edildi.  Beş oturum halinde yapılacak olan LYS’nin her bir oturumu için öğrenciler 25 TL para yatırıyor. ÖSYM böylece her öğrenciden 125 TL para almış olacak.  Açıklamada yeniden düzenlenen Yatay Geçiş Yönetmeliği ile üniversite öğrencilerinin farklı puan türleri arasındaki yatay geçişleri kolaylaştırıldığı vurgulandı.

‘TÜM SINAVLARA GİRİN’ TAVSİYESİ

Açıklamada “LYS’ ye başvuran öğrencilerimizin, ileride yatay geçiş imkanlarından tam olarak faydalanabilmelerine ve farklı puan türlerinin oluşabilmesine olanak sağlamak için 2014 Lisans Yerleştirme Sınavlarının tamamına kayıt yaptırarak tüm sınavlara girmelerini önemle tavsiye ederiz” uyarısı yer aldı.

YÖK’ün tebliğinde verilen yatay geçiş örneği

Öğrencilerin yerleştikleri belli bir puan türündeki bölümden farklı bir puan türündeki bölüme yatay geçiş yapmak istemeleri halinde, öğrencinin sınava girdiği yıldaki ÖSYM merkezi yerleştirme puanlarının dikkate alınacağı belirtilen açıklamada şu örneğe yer verildi: “İşletme (puan türü TM1) programında kayıtlı bir öğrencinin İnşaat Mühendisliği programına yatay geçiş yapmak istemesi durumunda, merkezi yerleştirme puanları arasında MF4 puanının bulunması gerekmektedir. Bu öğrencinin MF4 puanı, geçmek istediği İnşaat Mühendisliği programının sınava girdiği yılki taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci belirlenen uygulama esasları çerçevesinde yatay geçiş yapabilecektir.”

3 GÜNDE 851 BİN 131 BAŞVURU YAPILDI

Bugün'de yer alan habere göre, 23 Mart’ta üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretim Geçiş Sınavı’na (YGS) 2 milyon 7 bin 659 öğrenci başvurmuştu. Üniversite giriş sınavının ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvuru tarihleri 21-30 Nisan olarak açıklandı. 3 günde 851 bin 131 adayın LYS için başvuru yaptığı öğrenildi.

2 YILDA BAŞARISI TESCİLLENDİ

Canik Başarı Üniversitesi ilk yılında 4 fakülte, 7 bölümle, ikinci yılda da bölüm sayısını 11’e yükselterek büyük bir başarıya imza attı.  

Eğitim hayatına başladıktan sonra akademik yayınlarda üst sıralara yükselen Canik Başarı Üniversitesi, öğrencilere sağladığı burs imkanlarıyla tercih edilen üniversiteler arasında hızla yükseliyor. Kısa zamanda elde ettikleri başarının kendileri için önemli olduğunu dile getiren Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir, “Ulaştığımız bölüm sayısı bizim için önemli ama kurumsal akademik anlamda katettiğimiz
mesafe daha önemli” dedi.

9  PROJEDEN 3’Ü BURÇ OKULLARI’NIN

Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğinde ortaokul öğrencilerine yönelik bu yıl 9.su düzenlenen ‘Bu Benim Eserim’ proje yarışmasının bölge finali sonuçlandı. Türkiye finaline katılmaya hak kazanan 9 projeden 3’ü özel Burç Okulları’ndan çıktı. Bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde girdikleri her yarışmada farklarını hissettiren Burç Okulları öğrencileri, aynı yarışmanın lise kategorisinde 5 madalya kazandı. Burç Okulları, benzer projelerle başarı çıtasını yükseltmeyi hedefliyor.

SUNGUROĞLU KOLEJİ TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLDU

ÖSYM’nin yayınladığı “Ortaöğretim Kurumlarına Göre 2013 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kitabı” kapsamında Özel Sunguroğlu Fen Lisesi, Fen bilimleri dalında Türkiye 1.’si oldu. Üniversite giriş sınavlarında elde ettiği başarılarla sıkça adından söz ettiren Özel Sunguroğlu Fen Lisesi, Türkiye Birincisi olarak yeni bir başarıya daha imza attı. Fizik, kimya ve biyoloji derslerinden sorulan toplam 40 soruda 36,71 net ortalamasıyla Türkiye birincisi oldu. Elde edilen bu başarıyı değerlendiren Güney Eğitim Kurumları Genel Müdürü Murat Tunç, “Okulumuz adına, ilimiz adına gerek Bilim Olimpiyatlar dereceleri gerekse sportif başarılara imza atan okulumuz basketbolda ilimizi temsilen katılmış olduğu Bölge Şampiyonası’ndan 1. olarak dönmüştür” dedi.

<< Önceki Haber YÖK'ten LYS kayıtlarıyla ilgili tartışmalı karar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER