YGS'de bu yıl ilk kez bu sorular çıkacak

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) ilk kez Sosyal Bilimler testinde adaylara Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden de 5 soru yöneltilecek.

YGS'de bu yıl ilk kez bu sorular çıkacak

YGS'de ortak müfredata dayalı Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve  fen bilimleri testleri yer alacak. Adaylar, güncel öğretim programlarından  sorumlu olacak. Bu yıl YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12,  felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisinden 5, temel matematikten 40,  fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru yöneltilecek.
         
YGS sosyal bilimler testinde, YÖK'ün aldığı karar doğrultusunda  ortaöğretim kurumlarında din kültürü ve ahlak bilgisi dersini almak zorunda  olmayan veya farklı müfredat ile eğitim gören öğrenciler, din kültürü ve ahlak  bilgisi sorularından muaf tutulacak. Bu öğrencilere din kültürü ve ahlak bilgisi  soruları yerine YGS'de sosyal bilimler testinde yer alan felsefe alanından 5 soru  sorulacak. Sosyal bilimler testinde toplam 45 soru bulunacak.
         
İlk 35 sorudan sonrasına dikkat
         
YGS'de tüm adaylar ilk 35 sorunun tamamından sorumlu olacak. Din kültürü  ve ahlak bilgisi dersini yasal olarak almak zorunda olan adaylar sosyal bilimler  testinin ilk 40 sorusunu cevaplandırmakla yükümlü olacak. Bu durumdaki adaylar  41, 42, 43, 44 ve 45. felsefe alanı sorularını cevaplandırmayacak ve cevap  kağıdının ilgili alanında herhangi bir işaretleme yapmayacak.
         
Din kültürü ve ahlak bilgisi dersini yasal olarak almak zorunda olmayan  veya farklı müfredat ile eğitim gören öğrenciler ise sosyal bilimler testinin ilk  35 sorusunu cevaplandırdıktan sonra aynı testin 41, 42, 43, 44 ve 45. felsefe  alanı sorularını cevaplandıracak. Bu adaylar, soru kitapçığındaki 36, 37, 38, 39  ve 40. din kültürü ve ahlak bilgisi alanı sorularını cevaplandırmayacaklar, cevap  kağıdının ilgili alanında herhangi bir işaretlemede bulunmayacak.
         
Cevap kağıdının sosyal bilimler testi alanında 36, 37, 38, 39 ve 40.  cevap alanlarında herhangi bir işareti olanların bu cevapları dikkate alınacak  değerlendirme bu cevaplar üzerinden yapılacak.
         
İki cevap alanını da işaretleyenlerin felsefe cevapları geçersiz  olacak
         
Cevap kağıdının din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını oluşturan 36, 37,  38, 39 ve 40. cevap alanlarında herhangi bir işareti bulunanlar, aynı zamanda  cevap kağıdının 41, 42, 43, 44 ve 45. cevap alanlarında bulunan felsefe alanında  da işaretleme yapmışlarsa bu adayların 36-40 arası işaretlemeleri değerlendirmeye  alınacak, 41-45 arası işaretlemeleri dikkate alınmayacak.
         
Cevap kağıdının sosyal bilimler testi alanında 36-45. cevap alanlarında  herhangi bir işareti bulunmayanların değerlendirme işleminde ilk 40 soru dikkate  alınacaktır. Sınav sonrası yapılacak düzeltme istekleri kesinlikle kabul  edilmeyecek. Sınavda kullanılacak soru kitapçıklarının ilgili bölümünde de adaylara  yönelik gerekli uyarı bulunacak.
         
140 puan altı hesaplanmayacak
         
YGS'de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS  puanlarıyla bir yükseköğretim programını tercih etme (sınavsız geçiş hakkı  olanlar hariç) ve LYS'lere girme hakları bulunmuyor. YGS puanlarından 140'ın  altında olanlar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacak.
         
YGS'de 140 ve 180 arasında puan alanlar, sadece meslek yüksekokulu ön  lisans programlarıyla açık öğretim programlarını tercih edebilecek. YGS  puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olanlar, LYS'lere girme hakkı  kazanacak.
         
Sınavda 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans  programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan  lisans programlarını tercih edebilecek.
         
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına  başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması  gerekiyor.
         
YGS sonuçları ''http://sonuc.osym.gov.tr'' internet adresinden  öğrenilebilecek. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek.
         
LYS başvuruları 22 Nisan'da başlayacak
         
Üniversiteye girişte ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları'na  (LYS) 22-29 Nisan 2013 tarihleri arasında başvurulacak. Sınavlar, 15-16 Haziran  ve 22-23 Haziran tarihlerinde 5 oturumda gerçekleştirilecek. Adaylar başvuru  tarihinde girmek istediği her bir LYS için 25 lira ücret yatıracak.
         
LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) 15 Haziran'da,  LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) ile LYS-5: Lisans Yerleştirme  Sınavı-5 (Yabancı Dil) 16 Haziran'da,  LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen  Bilimleri) 22 Haziran'da, LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (Edebiyat-Coğrafya)  23 Haziran'da yapılacak.
<< Önceki Haber YGS'de bu yıl ilk kez bu sorular çıkacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER