ÖSYM tercih yapacak öğrencileri uyardı! LYS üniversite tercih sayfası

Üniversite adaylarının tercih işlemleri, bugün başladı ve 17 Temmuz'da sona erecek. ÖSYM tercih yapacak öğrencileri uyardı... İşte tercih yapacak öğrenciler için özet bilgiler...

ÖSYM tercih yapacak öğrencileri uyardı! LYS üniversite tercih sayfası

Üniversite adaylarının tercih işlemleri, bugün başladı ve 17 Temmuz'da sona erecek. Adaylar internet üzerinden TC Kimlik Numaraları ve şifreleri ile tercihlerini yapabilecek.


Üniversite adayları, tercihlerini yaparken, ÖSYM'nin internet sitesinden ulaşabilecekleri 2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Klavuzu'ndan yararlanabilecek. Adayların, tercih işlemlerine başlamadan önce bu klavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor.

ÖSYS TERCİH KILAVUZUNA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

ÖSYM ÜNİVERSİTE TABAN VE TAVAN PUANLARI


Adaylar tercihlerini, kılavuzda yer alan kurallara göre, https://ais.osym.gov.tr  internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacak. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak. ÖSYM'ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler, işleme alınacak. İşlemler, 17 Temmuz saat 23.59'da sona erecek. Tercih süresi uzatılmayacak.

ÖSYM adaylara tercihlerini yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihlerine, daha sonra istedikleri programı ikinci tercihlerine yazmalarını ve bütün tercihlerini bu şekilde sıralamalarını öneriyor.

Adayların duruma göre yapabilecekleri 30 tercihin baştan birkaç tanesini "Puanım yeterli olmayabilir" endişesine kapılmadan, sadece ilgilerini gözönüne alarak belirlemeleri gerekiyor.

Adayların kazansalar bile kaydolmayı istemedikleri bir programa tercih listelerinde yer vermemeleri önemle vurgulanıyor. Ancak aday ne olursa olsun bir yükseköğretim programına kaydolmak istiyorsa sonlardaki birkaç tercih sırasına, girebileceğini tahmin ettiği programları yazabilecekleri tavsiye ediliyor.

ÖSYM, adaylara tercih bildirim işlemini gerçekleştirmeden önce şu soruları cevaplayarak tercihlerini kontrol etme uyarısında bulundu:

"Listenizdeki programların bu kılavuzda "bakınız" olarak gösterilen ve giriş için aranan bütün  koşullarını karşılıyor musunuz? Listenizdeki programların kodlarını doğru yazdınız mı?  Listenizdeki programların sırası, gerçekten istek sıranıza uygun mu? Örneğin, beşinci tercihinize  giriş hakkı kazanacak olsanız, "Keşke altıncı tercihimi kazanmış olsaydım." demeyeceğinizden emin misiniz? Bütün tercihleriniz için bu geçerli mi?"

Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra tercih süresi içerisinde https://ais.osym.gov.tr adresinden tercihlerinde değişiklik yapabilecek. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar bu işlemi elektronik ortamda yapacak. Tercih iptali yapılmayacak. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali gibi değişiklik taleplerini içeren dilekçeler işleme alınmayacak. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamayacak. Tercih işlemi tamamlandıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinin mutlaka kontrol edilmesi ve yazıcıdan tercih listelerinin alınarak saklanması gerekiyor.

Kimler başvuru yapabilecek?

2014-YGS'ye giren adaylardan en az bir puan türünde 140 veya daha fazla YGS puanı alan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-YGS ve varsa Y-LYS puanlarını da göz önünde tutarak tercih bildirimi yapacaklar. Sadece sınavsız geçiş için başvuranlarla 2014-YGS'de hiçbir puan türünde 140 veya daha fazla puan alamayanlardan sınavsız geçiş hakkına sahip olan adaylar da tercih bildirimini aynı şekilde yapacaklar. 2014-YGS'de 140 veya daha yüksek puan alanlardan sınavsız geçiş hakkına da sahip olan adaylar, tercihlerini, sınavlı veya sınavsız geçişi göz önünde tutmadan istedikleri sırada yapabilecekler. 2014-YGS'de hiçbir puan türünde 140 veya daha yüksek puan alamayanların sınavsız geçiş hakları yoksa bu adaylar tercih bildiriminde bulunamayacaklar.

Yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen lisans programları ile
Teknoloji, Sanat ve Tasarım, Turizm Fakülteleri lisans programlarının M.T.O.K.
kontenjanlarını tercih edebilmek için ilgili YGS/LYS puan türünde en az 180 puan ve yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen programlar dışındaki lisans programlarını tercih edebilmek için LYS puan türünde 180 puan alma şartı aranacak.

Engelli adaylar ise üniversite tercihinde bulunurken engellerini dikkate almaları ve üniversitelerin engellilerle ilgili birimlerinden yükseköğretim programları konusunda bilgi almaları yararlarına olacak.

Üniversiteye kayıtlar Eylül'de

2014-ÖSYS Merkezi Genel Yerleştirme Sonuçları İnternet (https://sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacak. Yerleştirme Sonuç Belgeleri basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmünde olacak. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecek.

2014-2015 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri bütün üniversitelerde 1-5 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılacak.
<< Önceki Haber ÖSYM tercih yapacak öğrencileri uyardı! LYS üniversite... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER