Milli Eğitim, genelgesini sessiz sedasız çiğnemiş

Özel dershaneleri kapatmaya hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı’nın Halk Eğitim Merkezleri’ne sınavlara hazırlık için kurs açma yetkisi verdiği ortaya çıktı.

Milli Eğitim, genelgesini sessiz sedasız çiğnemiş

  • Bakanlık 2008’de kaldırdığı kurs açma yetkisini, 25 Ekim 2013 tarihli yazıyla bu merkezlere yeniden tanımış
  • Kapatma planının bir süredir adım adım uygulandığı ifade edildi

Dershanelerin kapatılması haberleri üzerine konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin özel okul ve açık liseye dönüştürüleceğini söyledi. Avcı, dershaneden dönüşen bu kurumlara gidemeyen ve takviye eğitim almak isteyen öğrenciler için 2008’de ‘amaca hizmet etmediği’ gerekçesiyle kapatılan Halk Eğitim Merkezleri’ndeki (HEM) sınava hazırlık kurslarının tekrar açılacağını açıkladı.

Bakanlığın 18 Aralık 2008’de valiliklere gönderilen genelgede “HEM’ler bundan böyle Seviye Belirleme Sınavları’na hazırlık, örgün eğitime destek, Türkçe, matematik gibi kurslar açamayacak, açılmış olanlar 31-12-2008 tarihine kadar kapatılacaktır” denilmişti.

‘AMACINA HİZMET ETMİYOR’

HEM’lerin kapatılma gerekçesi genelgede, her okul ve her sınıfta değişik isimler altında sınavlara hazırlık kursların açılması, görevlendirilen çok sayıda öğretmen ek ücret verilmesi olarak gösterildi. 5 yıl önce gönderilen kapatma yazısında bu kursların Seviye Belirleme Sınavları konusunda öğrenci ve veliler üzerinde olumsuz etki yaptığı ifade edildi.

YETKİ YENİDEN VERİLDİ

Bugün Gazetesi'nin haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın HEM’lere kurs açma yetkisini yeniden vererek dershanelerle ilgili kapatma projesini adım hayata geçirdiği ortaya çıktı. Bakanlık 25 Ekim 2013’te HEM’ler ile valiliklere yeni bir yazı gönderdi. 2008’deki kapatma talimatının yürürlükten kaldırıldığı duyuruldu. Buna göre kapatılması planlanan dershanelerin işlevlerini Halk Eğitim Merkezleri’ndeki bu kursları üstlenecek.

Bakanlığın halk eğitim merkezleri bünyesinde sınava hazırlık kurslarının tekrar açılmasını sağlayan yazısında şu ifadeler yer aldı: “HEM müdürlüklerince açılan seviye belirleme sınavlarına hazırlık, örgün eğitime destek, Türkçe, matematik gibi kursların açılmaması, ÖSS hazırlık, Anadolu liselerine hazırlık, yatılılık ve bursluluk sınavlarına hazırlık gibi kursların ise kontrollü bir şekilde düzenlenmesine dair ilgide kayıtlı yazı yürürlükten kaldırılmıştır.”

TOTALİTER ANLAYIŞ VAR

Güven Dershane Sahipleri (GÜVENDER) Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı 4 bin dershaneden sadece 50’sinin özel okula dönüşebileceğinin altını çizdi. Kılcı, “Dershanelere teklif ben senin dönüşmeni istiyorum. Özel sektör mantığını bir kenara bırakıp totaliter anlayışla senin şu kalıba girmeni istiyorum deniliyor. Ya kaçak ya da kapanırsın anlayışı var. Bu yatırımın çöpe gitmesi ya da kontrolsüz alana gitmesi demek. Dershane öğretmenlerinin sadece 5 yıllık olanlarını alacaklar. Bunlardan da mülakattı geçenler bakanlık bünyesine geçecek. Peki 5 yılını doldurmayanlar, mülakatı geçemeyenler bunlar ne olacak? Bunlarda işsizlikle karşı karşıya kalacak Özel ders veren gruplar ortaya çıkacak.  Bunlardan da sadece maddi imkanları olanlar yararlanacak” ifadelerini kullandı.

İHTİYACIN SONUCU

Final Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşel: Elbette ki HEM’lerin ve okulların yeniden kurs açması destek eğitimine olan ihtiyacın bir sonucudur. Dershaneler köklü bir geçmişe sahiptir ve zaman içerisinde başarılı bir öğretim programı oluşturmuşlardır. Bunun yerine başka kurumlar gelecekse bunlar neden kapatılıyor? Bakanlık buralara harcayacağı parayı dershanelere dar gelirli aileleri göndermek için kullanabilir.

MEB’İN UYGULAMASI ÇELİŞKİ

Özel Dershaneler Birliği (ÖZDEBİR) Başkanı Faruk Köprülü: MEB’in uygulaması bir çelişki. Dershaneleri kapamaya çalışıp kendi kurslarını açıyor. Demek ki özel kurslara dair bir ihtiyaç var. Bakanlık kapatılan kursları tekrar açmakla dershaneye, özel kursa olan ihtiyacı tescilledi. HEM’lerin açtığı kurslara öğrenciler rağbet göstermez. Bakanlık bir taraftan kendisi bu hizmeti versin bir taraftan da dershaneler faaliyetlerine devam etsin. İsteyen öğrenci bakanlığın kursuna gider isteyen de dershaneye. Bu yönde hareket edilmesi daha gerçekçi bir yaklaşım olur. Bu kurslarda öğretmenler ek ücret almadan bu işi yapmayacak. Öğretmene verilecek ek ücret öğrenciye de yansıyacak.


<< Önceki Haber Milli Eğitim, genelgesini sessiz sedasız çiğnemiş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER