LYS 2014 Puan Hesaplama robotu

LYS-2 Fen Bilimleri sınavı soru ve cevapları ne zaman açıklanacak? LYS-2 soru ve cevapları açıklanacak mı? LYS 2014 Puan Hesaplama robotu burada

LYS 2014 Puan Hesaplama robotu

PUAN HESAPLAMA ROBOTU İÇİN TIKLAYIN

LYS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM'den LYS sonuçlarının açıklanacağı tarihe ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak YGS'den sonra açıklama yapan ÖSYM Başkanı Ali Demir, sonuçların kısa süre içerisinde açıklanacağını duyurmuştu. YGS sonuçları ise sınavdan 6 gün sonra açıklanmıştı.

LYS ADAYLARI SORULARI MERAK EDİYOR

YGS öncesi açıklama yapan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, soruların açıklanmayacağını duyurmuştu. YGS 2014 sonrası öğrenci ve velilerin tepkisi üzerine ÖSYM soruların yüzde 20'sini açıklama kararı almıştı. YGS 2014 sorularının yüzde 20 ile adayların sınav cevap kağıtları ösym.gov.tr'den duyurulmuştu.

1 milyona yakın öğrencinin bu hafta sonu gireceği LYS sınavlarına ilişkin soruların bir kısmının açıklanıp açıklanmayacağına ilişkin ÖSYM'den herhangi bir açıklama gelmedi. 

LYS-2 ve LYS-3 testlerine yönelik stratejiler

Üniversite hayali kuran gençler için aylardır süren hazırlığın sonuna gelindi. Üniversiteye hazırlanan gençler, hafta sonu LYS-2 ve LYS-3 için ter dökecek.

FEM yayın merkezı rehberlık koordınatörü Faruk Ardıç'tan LYS-2 ve LYS-3 testlerine yönelik stratejiler

Başarının önündeki en büyük engel ise dikkatsizlik. Dikkatsizlik, birçok sorunun cevabı bilindiği halde yanlış yapılmasına neden oluyor. Dikkatli olan ise sınavı kazanacak. “Soruyu biliyordum ama dikkatsizlikten yapamadım”, “Soruda verilen ipuçlarını görmedim”, “Soruyu beş defa okudum yine anlayamadım”, “Sayfadaki soruları göremedim” türü şikâyetler sınava hazırlanan öğrencilerin çoğu için ortaktır. Bu sorunların temelinde dikkat problemi gelmektedir. Soruları tam ve dikkatli okuyarak, morali sağlam tutarak dikkat sorunu önlenebilir.

Soruları tam ve dikkatli okuyun

Soruda neyin sorulduğu iyi anlaşıldığında cevaba ulaşmak daha kolaydır. Zaman kazanma endişesiyle hızlı ve dikkatsizce okunan sorular başlangıçta zaman kazandırırmış gibi görünse de yanlış anlamaya; dolayısıyla sınavda hem zaman hem de puan kaybına neden olabilir. Bu nedenle soruyu okumak zaman kaybı olarak görülmemeli.

Sınavın ilk 15 dakikası önemli

Sınavın en çok yanlış yapılan zaman dilimlerinden biri sınavın ilk 15 dakikasıdır. Çünkü bu zamanlar ısınma süresidir ve genelde en heyecanlı olunan zamanlardır. Bu nedenle ilk 15 dakikada en iyi bilinen, yorumdan çok bilgiye dayanan ve mümkünse puanı çok fazla olmayan derslerin testini çözmeye başlanmalıdır.

Moralsizlik hata yapma riskini artırır

Sınavda üst üste yapılamayan sorular moral bozabilir. Bu da dikkatsizliğe ve sonucunda hata yapmaya neden olabilir. Böyle durumlarda sınavda soruların, kolay, zor ve karışık olarak dizildiğinin, stratejik davranarak soruyla inatlaşmadan bir sonraki soruya geçilmesi gerektiğinin farkında olunmalıdır.

Sorunun soruluş tarzına dikkat edilmelidir

Sınav soruları analiz edildiğinde farklı nitelikte soru kalıpları gelmiştir. Özellikle yorum gerektiren sorularda neden sonuç ilişkisine doğru ulaşmak önemlidir. Bunun için öncelikle soruda verilen bilgileri kullanmak gerekir. Bazı sorularda adaylardan iki durum arasında ayrım noktaları istenebilir. İki durum arasında farklılıklar sorulabileceği gibi benzerlikler de adaylardan istenebilir. Özellikle Türkçe testinde mutlak suretle sorulan ana düşünce, yan düşünce sorularında ve sözel ağırlıklı sorularda dikkate alınacak ara sözcükler: örneğin, çünkü diye başlayan cümlelerden öncesi; O halde, böylelikle, böylece, kısaca diye başlayan cümlelerden sonrası genelde vurgunun yapıldığı yerlerdir.

ÖSYM SORULARI NEDEN AÇIKLAMIYOR?

ÖSYM Başkanı Ali Demir, sınav sorularının açıklanmama nedeniyle ilgili şu değerlendirmelerde bulunmuştu:

Yoğun bir soru havuzu oluşturma gayretimiz var. Özellikle sınavlarda denenmiş ve ölçme niteliği yüksek soruların bazı değişikliklerle yeniden kullanımını hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda sınavlarda sorulan soruların sadece yüzde 10’unun paylaşımının yeterli olacağını düşünüyoruz. Yüzde 10’luk uygulamayı da sınava hazırlanan adayların bilgi edinmeleri ve sınava girmeleri halinde kendi sınavlarını cevap kâğıtları ile birlikte fiili olarak değerlendirebilmeleri için uygun gördük. Ama sadece bu YGS’ye 2 milyondan fazla aday katılacağı için yönetim kurulu soruların yüzde 20’sini açıklama kararı aldı.


<< Önceki Haber LYS 2014 Puan Hesaplama robotu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER