Kitabın 100 sayfası intihal çıktı!

Yayınladığı kitabın yarısının intihal metinlerle dolu olduğu ortaya çıktı.

Kitabın 100 sayfası intihal çıktı!

Marmara Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mazlum Uyar’ın YÖK’e Doçentlik tezi olarak sunduğu ve Kaknüs Yayınları’ndan piyasaya sürdüğü “Şii Ulemanın Otoritesinin Temelleri” başlıklı kitabının 100 sayfasından fazlasının intihal olduğu ortaya çıktı.

DİPNOT AÇIKLAMALARI DAHİ…

Mazlum Uyar’ın “Şii Ulemanın Otoritesinin Temelleri” isimli kitabı George Washington Üniversitesi İslam Hukuku Profesörü Ahmad Kazemi Moussavi’nin “Religious Authority in Shi’ite Islam” isimli İngilizce eserinden intihal ederek yazdığı ortaya çıktı. Uyar’ın 100 sayfadan fazla olduğu görülen bu aktarımın içinde 350 kadar dipnotu da aynen intihal edilmiş. Prof. Moussavi’nin spesifik dipnot açıklamalarını dahi kendisininmiş gibi gösteren Uyar, Şii Ulemanın Otoritesinin Temelleri başlıklı kitabı doçentlik çalışması olarak YÖK’e sunduğu öğrenildi.

YÖK’ün uygulamalarına bakıldığında Profesör Mazlum Uyar’ın üniversiteden ihracı ve doçentlik-profesörlük unvanlarının geri alınması gerekiyor. YÖK Disiplin Yönetmeliği’nin 11. Maddesi gereğince “Bir başkasının bilimsel eserinin tümünü veya bir kısmını kaynak belirtmeden kendi eseri gibi gösteren”in üniversiteden ihracı öngörülüyor.

MOUSSAVİ YÖK’E DİLEKÇE YAZDI

Amerikalı Profesör Ahmad Kazemi Moussavi’nin Türkçe tercümesi “Şii İslam’da Dini Otorite” olan kitabından kaynak gösterilmeden alınan bölümleri belirleyerek YÖK’e şikayet mektubu gönderdiği öğrenildi. Prof. Ahmad Kazemi Moussavi bu bilimsel aşırma için YÖK’ün inceleme başlatmasını istedi.

DAVA DA AÇACAK

İran üzerine yazdığı Religious Authority in Shi’iteIslam başlıklı kitabın kendisinin doktora tezi olduğunu ve çok sayıda Arapça ve Farsça orijinal kaynaktan araştırmalar yaparak bu tezi hazırladığını ifade eden Prof. Moussavi hem intihalci profesör hem de kitabın yayıncısı hakkında tazminat davası açacağını belirtti. Prof. Moussavi’nin ayrıca ceza davası açması halinde intihalci profesörün 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası alması da söz konusu.

(Hürhaber)
<< Önceki Haber Kitabın 100 sayfası intihal çıktı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER