2014 ÖSYM LYS üniversite puanları yayınlandı - Program ve kontenjan Kılavuzu

ÖSYM üniversite adayları için üniversite taban puanlarını açıklayan kılavuzu yayınladı.

2014 ÖSYM LYS üniversite puanları yayınlandı - Program ve kontenjan Kılavuzu

ÖSYS-ÖSYM LYS Üniversite Taban ve Tavan Puanları, LYS puanlarına göre üniversite taban ve tavan puanları öğren.

Tercih süresi, 7-17 Temmuz 2014 tarihleri arasındadır. Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz. Tercih işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol ediniz ve yazıcıdan tercih listenizin bir dökümünü edinerek saklayınız.

ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, 2014- ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlandı. Bu nedenle adayların, tercihlerini yapmadan önce tercih süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2014-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM'den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekiyor.

ÖSYS TERCİH KILAVUZUNA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

ÖSYM ÜNİVERSİTE TABAN VE TAVAN PUANLARI


TERCİH YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
1- Lisans programlarını tercih etmeniz için ham puanınızın 180 ve üstü olması gerekmektedir. Y-YGS veya Y-LYS puanınız 200'den yüksek de olsa lisans programı tercih edebilmeniz için ham puanınızın ilgili puan türünde 180 ve üstü olmasına dikkat ediniz. 140-180 aralığında ham puan almış adaylar ise önlisans programları ile Açık Öğretim Fakültesi lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Açık Öğretim Fakültesi'nin İngilizce Öğretmenliği bölümü için 180 barajını aşma şartı ve Okul Öncesi Öğretmenliği bölümlerinin özel koşulları vardır. Tercih Robotu'nda bu bölümlerin özel koşullarını da inceleyebilirsiniz.

2- ÖSS sonuç belgenizdeki puanınızdan çok Türkiye Başarı Sıranızı dikkate alın. En önemlisi mezun olduğunuz alana göre AOBP katsayınızın 0,15 veya ek puanla çarpılacağı ortak puan türlerindeki başarı sıranızdır. En çok okumak istediğiniz bölümü, başarı sıranızın %30 üstünde olsa bile birinci sıraya yazın. Eğer bölüm değil de en çok istediğiniz üniversiteyi seçmek istiyorsanız, başarı sıranıza göre yerleştiğinizde, yatay geçiş veya çiftanadal, yandal seçeneklerini araştırın.

3- Tercih listenizi oluştururken kriterlerinize uygun bölümleri en çok istediğinizden başlayarak sıralayın. Tercih listenizde en fazla 30 bölüme yer verebileceğinizi unutmadan, sıralamanızı Türkiye başarı sırasına göre en yüksekten en düşüğe göre oluşturun. Son 4 tercihinizde Türkiye Başarı Sıranızın en az % 30 oranında altta olan bölümlere yer veriniz.

4- Puan türleri farklı ortak alanlardan tercih yaparken, listenizi, her alandan en çok istediğinize göre sıralayarak oluşturun. Örneğin MF'ciler aynı zamanda TM puanlarıyla da tercih yaparlar. İstedikleri bölümü MF-1,2,3,4 ve TM-1,2,3 puan türlerine karşılık gelen Türkiye Başarı Sıralarına göre karma olarak hazırlamalıdırlar. Türkiye Başarı Sıralarını dikkate alacağım derken, bir gurubu en üste, diğerleri alta yazmak gibi bir yanlışa düşmeyin. Tabiki sizin için öncelik MF-1,2,3,4 bölümleri ise böyle bir sıralama da yapabilirsiniz.

5- ÖSYM yerleştirme yaparken, öncelikle adayın Y-LYS veya Y-YGS bilgilerine bakar. O nedenle tercih listenizdeki sıralamanızın önemi kendi istediğiniz bölüme yerleşmenizle bağlantılıdır. Y-LYS veya Y-YGS verisi yüksek olan aday, bir bölümü son sırada da tercih etse de ilk sırada tercih eden adayın önüne geçer. ÖSYM'nin izlediği yol şöyledir; Y-LYS veya Y-YGS puanına sahip, aynı bölümü tercih etmiş iki aday (tercih sırası aynı olmak zorunda değil) bu bölüm için oluşturulan Y-LYS veya Y-YGS puanı sıralamasında, o bölümün kontenjanı olan sırayı eşit olarak paylaşıyorlarsa; yerleştirmede öncelik, o puan türünde HAM LYS veya YGS puanı yüksek olana verilir. O da eşitse, o puan türünün ana alan testlerinde neti daha yüksek olana, o da eşitse daha üst sırada tercih edene öncelik verilir. Tercih sıranızın önemi burada ortaya çıkar. Bu durumunuz da diğer adayla eşitse, yaşı küçük olana, o da eşitse kura çekilir ve kurayı kazanan yerleştirilir.

6- LYS veya YGS bir sıralama ve eleme sınavıdır. Bölüm ve programların başarı sırası ve taban puanı verileri, her yıl adayların tercihlerine göre oluşur. Adaylar da bir önceki yılın başarı sırası ve taban puanını göz önünde bulundurarak tercihlerini sıraladığı için bu durum biraz yumurta-tavuk meselesine dönüşür. Yine de bölüm ve programların başarı sırası ve taban puanı değişkendir.

Taban puanlar sınavın zorluğu, aday sayısı gibi etkenlerle daha fazla değişkenlik gösterirken, başarı sıraları, kontenjan artışlarına ve adayların gösterdiği sınav başarısına göre değişebilir. Örneğin 2007 yılında 7.000'inci sıradan yerleşilen bir programa, geçen yıl 13.000'inci sıradan yerleştirme gerçekleşmiştir. Bu yıl da başarı sıralarının değişkenlik gösterebileceğini unutmayın ve başarı sırası aralığınızı geniş tutun.

7- Tercihlerinizde yer verdiğiniz bölüm/programların devlet, vakıf, KKTC veya yurt dışı da olsa maddi koşullarına dikkat ediniz. Üniversite ve bölüm seçiminizde maddi koşullar çok önemlidir. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim yapan bölümlerin harç miktarları normal öğretimlere göre çok yüksektir. Ayrıca devlet üniversitelerinde de yurt dışı üniversiteleriyle entegre yürütülen bölüm/programlar vardır ve paralıdır. Bu bölümlerin belirli dönemleri Türkiye'de, diğer dönemleri de yurt dışında okutulur. Hem Türkiye hem de yurt dışında okunan yıllar için bir bedel ödenir.

8- Tercih listenize aldığınız bölümle ilgili koşulları mutlaka incelemelisiniz. Bazı bölümlerde puan ve başarı sıranız denk gelse de özel koşullar vardır. Yabancı dil ayrımından, sağlık durumuna, ekstra ücret uygulamasından, hazırlık sınıfı şartına göre pek çok kriter yer alabilir. Bu koşulları, her bölüm için ÖSYS kılavuzundan incelemenizin zor olduğunu bildiğimiz için Tercih Robotu'na yerleştirdik.

9- Tercih Formu teslim etme süresini ne zaman sona ereceğini unutmayın. Tercih formunu teslim ettikten sonra hiçbir değişiklik yapma hakkınız olmayacaktır. O nedenle tercih formunuza yazdığınız bölümlerin kodunun doğru olup olmadığına çok dikkat ediniz. Pek çok aday kod hatası nedeniyle açıkta kalmakta veya istemediği bölümlere yerleştirilmektedir.

İsterseniz internet şifreniz ve TC Kimlik numaranızla ÖSYM'nin sitesinden tercih formunuzu gönderebilirsiniz. Bu yolu seçtiğinizde, "Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir" uyarısını görmeden sistemden çıkmayın ve Tercih Formu'nuzun bir kopyasını yazıcıdan almayı unutmayın. Başvuru merkezi aracılıyla Tercih Formu'nuzu teslim etmek istiyorsanız randevu almanız gerekmektedir.

Ortaöğretim Kurum Müdürlükleri ve ÖSYM Büroları başvuru merkezleridir. Randevu aldığınız gün ve saatte kimliğinizle birlikte Tercih Formu'nuzu görevliye teslim edeceksiniz. Görevli, tercihlerinizi sisteme girip size onaylattıktan sonra ÖSYM'ye gönderecektir. İşlem bittikten sonra görevliden tercih listenizin bir kopyasını yazıcıda yazdırıp size vermesini isteyiniz. Tercih hizmeti için başvuru merkezine 3 TL ödemeniz gerekecektir.

LYS SONUÇLARI

2014 Lisans Yerleştirme Sınavı (2014-LYS) Temel Soru Kitapçıklarının Yayınlanması

2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sınavlarının ikinci aşaması olan 2014 Lisans Yerleştime Sınavı (2014-LYS) 81 il merkezinde (91 sınav merkezinde) 14-15 ve 21-22 Haziran 2014 tarihlerinde beş oturum halinde, 5.521.318 adet soru kitapçığı kullanılarak gerçekleştirilmiş ve herhangi bir sorun olmadan tüm ülkemizde huzur içerisinde tamamlanmıştır. Sınavda toplam 340.562 personel büyük bir özveri ile görev yapmıştır.

Ülkemizin geleceği olan 946.244 gencimizin girmiş olduğu bu yarışın hak ve adalet ölçüsü içerisinde gerçekleştirilebilmesi için sınav öncesinde ve sınav sırasında her türlü tedbir alınmış ve ilgili çalışmalar planlandığı gibi  dakika dakika yürütülmüş, sınav sorunsuz biçimde tamamlanmıştır. Sınav sonrasında da aynı titizlikle sınav evrakının değerlendirilmesi temin etmek üzere her türlü çalışma planlanmış ve gerekli koordinasyon sağlanmıştır.

Sınavın sorunsuz olarak gerçekleştirilmesine destek veren başta tüm ÖSYM çalışanlarımız, 21 gün süren Kapalı Dönem görevlilerimiz, Sınav Günü Masası görevlileri, ÖSYM Temsilcilerimiz, Sınav Koordinatörlerimiz, Bina Sınav Sorumlularımız ve Yöneticilerimiz, Emniyet görevlileri olmak üzere tüm sınav görevlilerine ve sınav güvenlik tedbirlerinin uygulamaya geçirilmesine destek veren diğer tüm kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür ederiz.

6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 33 üncü maddesi ile 53 üncü maddesi birinci fıkrası (ç) bendi gereğince ÖSYM tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışına çıkarılmıştır. Sınav güvenliğinin en önemli unsuru olan “Her Adaya Farklı Soru Kitapçığı” uygulaması nedeniyle adayların sorulara verdikleri cevapları da izlemesini ve cevap kâğıdı üzerindeki işaretlemelerini kontrol etmelerini temin etmek amacıyla ÖSYM Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda 2014-LYS’lerde test sorularının tamamından rastgele seçilen % 20’si adaylara ait soru kitapçıklarındaki soru numaraları ve cevap seçenekleri ile birlikte adayların incelemesine açılacaktır. Sınav sorularının % 20’sini oluşturan ve adayların incelemesine açılan sorular, ayrıca; “Temel Soru Kitapçığına” aşağıdaki bağlantıdan erişilebilir.

ÖSYM’nin internet sitesinden yayımlanan “Temel Soru Kitapçığı” basın yayın organları tarafından, telif hakları ÖSYM’de saklı kalmak kaydıyla, her hangi bir telif hakkı bedeli ödenmeksizin kullanılabilecektir. “Temel Soru Kitapçığı” adı altında ÖSYM’nin internet sitesinden yayımlanan sorular dışında kalan ve artık Merkezimize ait gizli bilgi olarak nitelenecek tüm soruların yazılı, görsel veya işitsel olarak herhangi bir yolla bir bütün olarak veya kısmen paylaşılması halinde, paylaşan kişi ve kuruluşlar hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli yasal işlemler başlatılacaktır.

Tercih yapacak olan adayların 2014 ÖSYS LYS tercih kılavuzunu dikkatle incelemeleri gerekmektedir. Tercih yaparken asıl olan puanlama değil başarı sırasıdır. Dolayısıyla 2014 LYS tercih kılavuzu ve ÖSYS kontenjanlar tablosunda da yer alan bir önceki yılın taban puanlarına bakarak tercih yapmak sizleri ciddi derecede yanıltacaktır.

Tercih edeceğiniz bölümün geçen yıl ki başarı sırasını ve sizin 2014 LYS Yerleştirme başarı sıranızla karşılaştırın. Tercihlerinizi bu karşılaştırmaya göre belirleyiniz. Adayların tercih sürecinde ihtiyaç duyacakları her türlü bilgi ve belge 2014 LYS tercih kılavuzunda yer almaktadır.


2014-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, 23-25 Haziran 2014 tarihleri arasında ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanacaktır. Kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlanmaktadır. Bu nedenle adayların, tercihlerini yapmadan önce tercih süresi içinde ÖSYM’nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2014-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve KontenjanlarıKılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir.

2014-ÖSYS adaylarına ve kamuoyuna duyurulur.
<< Önceki Haber 2014 ÖSYM LYS üniversite puanları yayınlandı - Program... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER