2013 SBS öğrencileri için kaçırılmayacak fırsat

Amerika'nın farklı eyaletlerinde bulunan, Türk müteşebbisler tarafından açılan liselerde okumak hayal değil.

2013 SBS öğrencileri için kaçırılmayacak fırsat

 Putnam Science Academy, Brooklyn Amity School, Pionneer Academy of Science... Amerika'nın farklı eyaletlerinde bulunan, Türk müteşebbisler tarafından açılan bu liseler Türkiye'den giden öğrencilere Amerika'da güvenilir ellerde kaliteli bir lise eğitimi sunuyor.

Biraz ezber bozalım ve anne-babalara bir uyarıda bulunalım: Okuduklarınız size hayalî gelebilir. Çocuğunuzun lise eğitiminin ilk yılında İngilizceyi şakır şakır konuşacağından ve üniversiteye girmesinin neredeyse garanti olacağından bahsedeceğiz. Bir yandan da danışman öğretmenler eşliğinde sosyalleşip kendi ayakları üzerinde durabileceğini söyleyeceğiz. Hayal değil gerçek. Ancak bunlar için çocuğunuzdan biraz uzak kalmayı göze almanız gerekiyor. Tabii bir de bu okullara bütçeniz yeterli olmalı. Bahsettiklerimiz, Amerika'daki Türk müteşebbisler tarafından açılmış: Connecticut'taki Putnam Science Academy (2002), New York'taki Brooklyn Amity School (1999) ve New Jersey'deki Pionneer Academy of Science (1999). Hepsi özel okul statüsündeki bu liseler Amerikan lisesi, ancak okul müdürleri ve yurttaki danışmanlar dâhil tamamen Türklerin yönetimindeler. Öğretmenleri de yarı yarıya Türk. Okullar tüm ülkelerin öğrencilerine açık fakat çoğunluğunu Türk öğrenciler oluşturuyor.

Biri kız, ikisi erkek lisesi olan kurumların eğitim kalitesinin yanında bir diğer önemli özelliği de yatılı olması. Danışman öğretmenlerin gözetiminde yurtlarda kalan öğrenciler sabah servisle alınıyor, okula götürülüyor, akşam yine servislerle yurtlarına bırakılıyor. Yani yurt dışı eğitiminde tercih edilen ülkelerin başında gelen Amerika'da çocuklarınıza dört yıl boyunca emin ellerde lise okuma imkânı sunuluyor. Yurt dışı eğitimi için üniversiteyi beklemenize de gerek kalmıyor. Peki, bu liselerin diğer okullardan farkı ne, nasıl bir eğitim veriliyor ve çocuklarınızı bu okullara gönderebilmek için ne yapmalısınız?

Haftalık ders kredisi diğer Amerikan liselerinden daha fazla

Türk öğrencilere Amerika'da lise okuma imkânı sunan bu kolejlerden şimdiye kadar mezun olan öğrencilerin tümü bir üniversiteye yerleşmiş. Yüzde 50'den fazlası da Amerika'nın en başarılı üniversitelerinde okuyor. Okulun eğitim sistemine bakıldığında bu başarının sırrını anlamak zor olmuyor. Eğitim standartları normal Amerikan liselerinden farklı. Diğer liselerde dersler genelde 8.00-8.30 gibi başlayıp 14.00-14.30'da biterken bu okullarda saat 15.30'a kadar devam ediyor. Derslerin tamamı İngilizce. İsteyen seçmeli İspanyolca da alabiliyor. Başka seçmeli dersler de var ve Amerika'da uygulanan eğitim sistemine göre seçmeli dersleri üniversitede okumayı düşündüğünüz bölüme göre almanız çok önemli. Örneğin tıp düşünüyorsanız ona uygun dersler seçiyorsunuz. İlgili bir bölüme yerleştiğinizde de önceden aldığınız dersleri saydırabiliyorsunuz.


Öğrenciler danışman öğretmenlerin gözetiminde

Tabii öğrencilerin tüm zamanları ders çalışmakla geçmiyor. Hafta sonları tamamen öğrenciye ait. Düzenli olarak alışverişe gidiyor, istedikleri gibi geziyor, piknik yapabiliyorlar. Tüm bu aktivitelerde başlarında Amerika'yı iyi bilen bir danışman öğretmen mutlaka bulunuyor. Aynı güvenlik yurtlarda da sağlanıyor. Her beş öğrencinin başında gece de onlarla kalan danışman öğretmenleri var. Daire sisteminde olan kız yurtlarında her dairede beş öğrenci kalıyor. Her dairede plazma TV, internete bağlı sabit bilgisayar salonu var.

Bu okullarla nasıl irtibata geçilir?

Okulların kayıt işlemleri Metropolitan Education şirketi tarafından yapılıyor. Öncesinde yapmanız gereken www.metropoledu.com adresinde yer alan başvuru formunu doldurmak. Formu doldururken şirket bünyesindeki eğitim danışmanlarından yardım alabiliyorsunuz. Daha sonra bir miktar ön kayıt ücreti ödemeniz gerekiyor. Ödediğiniz bu miktar kayıt için kabul edildiğinizde sağlık sigortası için kullanılıyor. Ön kayıttan sonra 10 gün içinde size olumlu ya da olumsuz sonuç bildiriliyor. Eğer okuldan gelen cevap olumlu ise ver elini ABD... Okulların eğitim, üç öğün yemek, pansiyon, ders kitapları dâhil paket ücreti yıllık 27 bin 900 dolar. Ayrıca taksitli ödeme imkânı da var. SBS'de başarılı olan öğrencilere burs imkanı sağlanıyor. İlk bine giren öğrenciler ücretsiz okuma imkanına sahip. İlk beş bine girenler yüzde 50, ilk on bine girenler yüzde 30 bursla Amerika'da lise eğitimi alabiliyor. (0 216 402 13 14 )

Mezunlarımızın tümü şimdi üniversiteli

Musa Turan Olca (Metropolitan Eğitim Yöneticisi): Bazen velilerimiz Türkiye'de bu kadar okul varken ne var Amerika'da, diye soruyorlar. Biz ilk olarak iyi bir dil eğitimi vaat ediyoruz. Türkiye'de hazırlık okuyan bir öğrenci Amerika'ya gittiğinde yeniden hazırlık okumak zorunda kalabiliyor. İkincisi bu sistemin hayat tecrübesi ve rehberlik eğitiminin 24 saate yayılması adına çok faydası olduğunu düşünüyoruz. Çocuklar ailelerinin yanında kaldıkları zaman kabiliyetlerini açığa çıkaracak uygun ortam bulamıyorlar. Burada çocuk kendi sorumluluklarını yerine getirecek uygun ve güvenilir bir ortam buluyor. Diğer bir avantaj başarı ve kariyer. Bugüne kadar mezun ettiğimiz öğrencilerin tümü üniversiteye yerleşti. Liseyi Amerika'da bitiren biri üniversiteyi de orada okuyor. Bugüne kadar liseyi bitirip dönen hiç olmadı. Üniversiteyi bitirenlerin ise neredeyse tamamı dönüyor. 
<< Önceki Haber 2013 SBS öğrencileri için kaçırılmayacak fırsat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER