2013 LYS İngilizce soruları nasıldı?

2013 LYS sona erdi. LYS İngilizce soruları kolay mıydı, zor muydu? Hatalı soru var mıydı? İşte cevapları...

2013 LYS İngilizce soruları nasıldı?

ÖSYM'nin gerçekleştirdiği 2013 LYS maratonu sona erdi. FEM Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, 2013 LYS 5 İngilizce bölümünün sorularını Samanyoluhaber.com okurları için analiz etti.

FEM YAYIN MERKEZİ İNGİLİZCE BÖLÜMÜ’NÜN LYS-5 SINAVI DEĞERLENDİRMESİ 
 
•          2013- Dil (İngilizce) Sınavı toplamda yaklaşık 6900 kelimeden oluşmuştur. Kelime yoğunluğu 2012 LYS-5'deki kelime yoğunluğuyla yaklaşık aynı tutulmuştur. Sınavdaki kelime çeşitliliği ise yaklaşık 2850'dir. 2012 LYS-5' de kullanılan kelime çeşitliliği ise yaklaşık 2400'dür.

•         23. soruda soru kökünde it is tekil algı oluşturduğu için doğru cevabın olduğu A seçeneğinde “breaking news is” yerine yanlış kullanım olan ve çoğul algı oluşturan “breaking news are” ifadesi öğrencilerde kafa karışıklığı oluşturmuştur. 

•         Sınav ÖSYM’nin geçmiş yıllarda uyguladıklarıyla zorluk itibariyle paralel. Standart üstü herhangi bir kelime, gramer, ya da anlaşılması güç bir içerik söz konusu değil.

•         Gerek dil bilgisi sorularında gerekse cümle ve paragraf tamamlama gibi sorularda bağlaç (conjunctions) konusunun öneminin bir kez daha belirgin hale geldiği söylenebilir.

•         Paragraf sorularındaki konu aralığı (biyografi,kronolojik bilgi, turizm …vs)  geniş olmakla birlikte öğrencilerin genel kültürünün ya da algılayabileceği seviyenin üzerinde herhangi bir konu, kavram, ifade sorulmamıştır.


•         Duruma uygun ifade ve diyalog gibi sorularda geçen konuşmalar ve durumlar günlük hayata çok yakın bir dil ve üslup içermekle birlikte yine sıra dışı herhangi bir deyim vs. sorulmamıştır. Öğrenci-öğretmen veya öğrenci-arkadaş ilişkilerine dair sorulan sorular, içerik sayesinde öğrencilerin cevaplamasını daha da kolaylaştırmıştır.

•         Çeviri soruları yine ortalama düzeyde olmakla birlikte, öğrencilerin ‘yükleme bakıp çözerim’ mantığını biraz zorlar nitelikte sorulmuştur.

•         Öğrencilerin nispeten zorlandığı paragraf tamamlama soruları, geçiş ifadeleri (linkingwords) ve bağlaçlar (conjunctions) sayesinde rahat çözülebilir bir hal almıştır.

•         Anlam bozan sorular kolay olarak tanımlanabilir.

•         “Cloze” test boşlukları diğer gramer sorularından farklı bilgiler sormasa da paragraf, kullanılan kelimeler itibariyle bu sınavın standardının biraz ötesinde algılanmıştır.


Fem Yayın Kurulu - SAMANYOLUHABER.COM

<< Önceki Haber 2013 LYS İngilizce soruları nasıldı? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER