Eğitim yürüyüşüne katılan 90 kişi için iddianame hazırlandı


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Eğitim-İş Sendikası'nın 20 Aralık 2014'te gerçekleştirme istenen fakat Ankara Valiliği tarafından izin verilememesi nedeniyle polis tarafından müdahale edilen 'Laik Eğitim ve Emeğe Saygı' yürüyüşüne katılan 90 kişi hakkında iddianame hazırladı.

Eğitim-İş Sendikası tarafından 'Yatağandan Tandoğan'a, Eğitim İş'ten Laik Eğitim ve Emeğe saygı yürüyüşü' adı ile başlatılan ve 20 Aralık'ta Ankara Tandoğan Meydanı'nda sonlanacak olan yürüyüş ile ilgili Ankara Valiliği'nden izin istendi. Ankara Valiliği, Eğitim-İş Sendikası'nın talebine olumsuz cevap verdi. Valiliğin izin vermemesine rağmen, eyleme katılmak isteyenler Tandoğan Meydanı'nda toplanmaya başladı. Tandoğan Meydanı'ndan Kızılay Meydanı'na yürümek isteyen gruba polis müdahale etti ve 90 kişi gözaltına alındı.

Basın suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianame, Ankara Asliye Ceza Mahkemesi'ne sunuldu. İddianamede, aralarında Eğitim-İş Sendikası Başkanı Veli Demir'in de yer aldığı 90 kişiye, 'Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmama, Görevi Yaptırmamak İçin Direnme' suçlaması yöneltildi.

Demokratik amaçlı ve barışçıl nitelikli gösteri ve yürüyüşlere devletin ve toplumun belirli bir tahammül yükümlülüğünün mevcut olduğunun belirtildiği iddianamede, 'hayatın bile zamana karşı yarıştığı' Ankara gibi bir metropolde sıklıkla tekrar edilen eylemlerde, eylemle ilgisi olmayan on binlerce insanın mağduriyetine yol açıldığı ileri sürüldü. İddianamede, ana arterlerin kullanılması ve trafiğin engellenmesi suretiyle gerçekleşen eylemlerin niyet itibariyle barışçıl ve demokratik olsa bile doğurduğu sonuçlar itibariyle toplumsal husumete yol açtığı savunuldu. Bu tür eylemlerin toplantı ve gösterinin global anlamda barışçıl karakterini ortadan kaldırdığının ileri sürüldüğü iddianame, eylemle öne çıkarılmak istenen taleplerin hayatı olumsuz etkilenen insanlar için itici hale getirildiği ifade edildi.

İddianamede ayrıca 90 şüphelinin yakalanması sırasında gerçekleşen zor kullanmada hassasiyet, yüzeyel sıyrık, morluk gibi basit tıbbi müdahaleyle iyileşir nitelikte yaralanmaların yaşanan olayla uyumlu ve ikna edici nitelikte bulunduğu savunuldu.
CİHAN
<< Önceki Haber Eğitim yürüyüşüne katılan 90 kişi için iddianame... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER