Eğitim fakültelerinde ikinci öğretim programları kalktı

Geçen yıl yaklaşık 54 bin olan formasyon kontenjanı 15 bine indi.

Eğitim fakültelerinde ikinci öğretim programları kalktı

Eğitim fakültelerinde de ikinci öğretim programları kaldırıldı, kontenjan sınırlaması da gelecek. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ilettiği “öğretmen ihtiyacı” çalışmasına yönelik YÖK, eğitim fakültelerini ilgilendiren önemli kararlar aldı. Buna göre eğitim fakültelerinde ikinci öğretim programları kaldırıldı, geçen yıl yaklaşık 54 bin olan ve eğitim fakültesi dışındaki mezunlara öğretmenlik yolunu açan pedagojik formasyon için de kontenjan bu yıl 15 bine düşürüldü.

HaberTürk'ün haberine göre, YÖK açıklamasında, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte öğretmen ihtiyaç analizlerinin yapıldığı ifade edilerek, “Konu alanı uzmanlarıyla yapılan çalışmalar sonucu, başta eğitim fakülteleri olmak üzere istihdam sıkıntısı çekilen bazı programların kontenjanlarında tedrici olarak bir azaltmaya gidilmesi ve ikinci öğretim programlarının da tamamen kapatılması konusunda bir mutabakat oluşmuştur. Bu bağlamda, Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan Öğretmen Strateji Belgesi üzerindeki çalışmalar devam etmektedir. Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen ataması yaptığı pek çok alanda ihtiyacın çok üstünde öğretmen adayının atanma talebinde bulunduğu da kamuoyunun malumudur” denildi.

GEREKSİZ BEKLENTİ
Rasyonel planlamaların yapıldığı kaydedilen açıklamada şöyle devam edildi: “Okullardaki eğitimin niteliği açısından, geniş bir aday öğretmen havuzu içinden seçim yapmak imkânının da bütünüyle ortadan kaldırılmaması icap etmektedir. İsteyen hemen herkese pedagojik formasyon belgesi vermek suretiyle gençlerimizi gereksiz bir beklenti içine sokmak da doğru bir yaklaşım değildir.”

108 ÜNİVERSİTEYE 15 BİN KONTENJAN
YÖK, pedagojik formasyon eğitimi düzenlemesi için 5’i KKTC’de toplam 108 üniversiteye kontenjan tanıdı. Geçen yıl bu kontenjan yaklaşık 54 bindi. YÖK, bu programların sürmesi için yoğun talep geldiğini belirterek, “Kurulumuz, bu konudaki tercihini ‘kalite ve nitelikten’ yana kullanmaktadır. Çalışmalar sonuçlanıncaya kadar bu programların istihdam odaklı olarak daha sınırlı bir kontenjanla uygulanmasına karar verilmiştir. Kontenjanın alanlara göre dağılımı, talep ve istihdam dengesi de gözetilerek üniversitelerin ilgili kurulları tarafından yapılacaktır” dedi.

<< Önceki Haber Eğitim fakültelerinde ikinci öğretim programları kalktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER