Ege Otomotiv Derneği'nden yerli otomobil çıkışı


Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri, CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel'i makamında ziyaret ederek başarı diledi. EGOD Başkanı Mustafa İduğ ve yönetiminin ziyaretinde, yerli otomobilin İzmir'de üretilmesi için Yüksel'den destek istendi.

İDUĞ: İZMİR'DE HER ŞEY VAR, İZMİR'E TEŞVİK YOK

Ziyarette konuşan EGOD Başkanı İduğ, İl Başkanı Yüksel'in başarılı ve örnek bir siyasetçi olduğunu belirterek, "Hem de bizlerle aynı sektörde uğraş veren bir temsilcimiz. Kendisi gibi başarılı bir ismin yeniden il başkanlığına seçilmesinden çok mutlu olduk. Otomotiv sektörü olarak kendisiyle gönüldaşlık içinde çalışmaya hazırız, başarılı olacağına hiç kuşkumuz yok. Ayrıca sektörümüz için de kendisini bir şans olarak görüyoruz. Sektörümüzle ilgili sıkıntılar, zaten kendisinin de malumu. Türkiye, cari açık veren bir ülke. 2015 yılında kaos ve savaş ortamı yüzünden işletmelerin sermayeleri yüzde 25 azalmış durumda. Gelen son ihracat rakamlarına bakıldığında, 10 milyar dolarlık bir kayıp var. Biz de bu durumdan olumsuz etkilendik. Bunun için ihracat yapmamız şart. 9 milyar dolarlık İzmir'in ihracatı var ama 18 milyar dolar, İzmir gümrüğünden çıkan ürün var. Bu da İzmir'in lojistikte ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Bursa'dan buraya otomobil getirip yüzde 40'lık ihracatı buradan yapmak yerine, burada üretmenin çok daha avantajlı olduğunu düşünüyoruz. İzmir, hem otomotiv sektörü konusunda Türkiye'nin en iyi imkanlarına ve altyapısına sahip şehri, hem de ulaşım imkanları ve limanıyla çok önemli bir konumda. İzmir'de her şey var ama İzmir'e teşvik yok. Bizler yapılması düşünülen yerli otomobil fabrikasının İzmir'e yapılmasını istiyoruz. Bu anlamda İzmir'den daha uygun yer yok. Bu konuda Sayın İl Başkanımız Yüksel'den de destek istiyoruz." dedi.

YÜKSEL: BİZ SÖYLEYİNCE, 'SİYASET YAPIYOR' DİYORLAR

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren CHP İl Başkanı Yüksel ise, "Uygulanan yanlış dış politikalar sonucunda komşularımızla aramız bozulmuşken, kendi ülkemizde savaş manzaraları yaratılmışken bunlara maruz kalan insanların aklına alışveriş yapmak gelmez." dedi. Alaattin Yüksel, şunları söyledi; "Türkiye'nin etrafı yangın yerine dönmüş, ülkemizin doğusunda savaş manzaraları yaşanmışken maalesef bu durum hepimizi olumsuz etkilemekte. Bu durumdaki insanların aklına, alışveriş yapmak bile gelmez. Bu durumun en önemli kısmı, insani kısmı elbette. Ülkemizde Suriyeli mülteci sayısının 3 milyonu bulduğu, kendi vatandaşlarımızdan yaklaşık 500 bin insanımızın, doğuda yaşanan olaylar sebebiyle adeta mülteci konumuna düşürüldüğü bir ortam varken istikrardan söz etmek nasıl mümkün olabilir? Bu terör olaylarından, yaşananlardan elbette ki ekonomi de olumsuz etkileniyor. Bu süreçten bir an önce ülkenin çıkarılması gerek. Bunu biz söyleyince, 'siyaset yapıyor' diyorlar. Bu durumdan en çok etkilenen siz iş dünyası temsilcilerinin de bu durumu dile getirmesi gerek."

'YAPILACAKSA İZMİR'E YAPILMASI İÇİN DESTEKLERİZ'

Yüksel, yerli otomobil konusundaki destek isteğine de olumlu cevap verdi. Otomotiv sektörünün İzmir'de teşviğe ihtiyacı olduğunu belirterek, "Yerli otomobil yapılır mı, yapılmaz mı onu bilemiyorum ancak bizi ziyarete gelen AKP İl Başkanı Sayın Bülent Delican'la da bu konuyu konuştuk ve görüşlerimiz ortak. Biz, eğer yerli otomobil için bir yatırım yapılacaksa İzmir'e yapılması ve İzmir'in bu konudaki avantajının kullanılmasını istiyoruz. Bu konuda her türlü desteği sizlere veririz. Türkiye, otomobil üzerinden en fazla vergiyi alan ülkelerden biri; vergi oranları yüzde 60'a kadar yükseliyor. Her zaman İzmir'e teşvik verilmesi hususunu dile getiriyoruz ancak iktidardan karşılık bulmuyor bu isteklerimiz. Artık önemli olan, sektör ve proje bazında teşviklerin uygulanmasıdır. Bu hem yatırımları hem ihracatı arttıracaktır." dedi.

EGOD Yönetim Kurulu Üyesi Kasım Gündüz de yerli otomobil konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık'ın, "İzmir'in bir talebi yok." dediğini aktardı. Gündüz, "Biz bununla ilgili başvurumuzu her platformda verdik. AK Parti İzmir İl Başkanı'yla otomobilin üretilmesinde mutabık olmuşsunuz, aklın yolu bir çünkü. Analiz yapılırsa İzmir'den uygun bir yer yok ancak AKP'nin orada yoğun olması nedeniyle Konya'da bir yoğunluk var. Sayın Başbakan'ın oranın vekili olmasının da etkisi var. Sanayi Bakanı'nın Kocaelili olmasının bunlarda etkisi var. Bunları da artık seslendirmek ve akıllı olmak gerekiyor. İzmir, lojistik olarak zaten aktif kullanılıyor. El ele verip bu yanlış anlaşılmayı ortadan kaldırmamız gerekiyor. Başka bir çıkış yok. Bu konuda AKP il başkanı destek verirse sahaya 1-0 geride çıkmamış oluruz. Resmi bir başvuru yok, kulisle değerlendirildi. Bu iller, bu şekilde ortaya koyuldu." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Ege Otomotiv Derneği'nden yerli otomobil çıkışı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER