Efkan Ala'nın görevden alınması bir başlangıç mı?

Efkan Ala’nın İçişleri Bakanlığı görevinden istifa ettirilmesi hala tartışılıyor. AKP içerisinde bile büyük şaşkınlık oluşturan bu kararın sebepleri konusunda farklı senaryolar ortaya atılıyor.

Efkan Ala'nın görevden alınması bir başlangıç mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Efkan Ala'nın İçişleri Bakanlığı'ndan istifa etmesine ilişkin ' Bu yolculuk esnasında performans kaybı diyebilirsiniz şeklinde açıklamıştı. AKP Kulislerinde farklı yorumlar yapılırken çıkan dikkat çeken haberlerden bir tanesi parti içerisinde büyük bir temizlik yapılacağı şeklinde. 
 
Reuters’ın aboneleri duyurduğu değerlendirmede üst düzey bir AKP’linin, “Aslında olaya istifa demek biraz naif kalıyor. Çünkü, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ala’nın göreve devam etmesini istemedi.” demesi, kabinede ve parti içinde değişikliklerin süreceği şeklinde yorumlanıyor. 

İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturan Bakan Soylu’ya yakın bir kaynak ise  “Bu atama AK Parti içerisinde birkaç ay sonra yapılacak büyük temizliğin işaretidir. Erdoğan daha milliyetçi bir ekiple çalışmak istiyor. Soylu’dan sonra da değişimler yaşanacak. Kabinede, partide ve özellikle Emniyet ile Jandarma’da görevden almalar yapılabilir..”

Cumhurbaşkanlığına yakın bir kaynak da tüm bu iddiaları doğruladı: “Ekim ayında değişiklik beklentisi güçlü şekilde var. Çünkü bazı bakanlar yoruldu. Cumhurbaşkanı yeni şartları da dikkate alarak daha dinamik bir kabine değişikliğine gidebilir. Ala’nın değişikliğinin öne alınması kendi içindeki şartlardan kaynaklandı.”

Öte yandan Cumhuriyet Gazetesinde yer alan bir habere göre Efkan Ala'nın görevi bırakmasında farklı kadrolaşma iddiaları da var. 
Haberdeki iddialar doğruysa AKP ve Devletteki temizlik harekatı başka cemaat ve grupları da kapsayacak şekilde genişleyecek

Ala’nın istifasının arkasında emniyet ve bürokrasi içinde cemaatten boşalan kadrolara dolan Okuyucu- Yazıcı, KÖZ’cüler ve Milli Damarcılar gibi grupların tasfiyesine karşı çıkmasının etkili olduğu öne sürüldü. Emniyet müdürleri kararnamesinin yaşanan bu kriz nedeniyle çıkmadığı belirtildi.

Yine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevden alınması isteğine Ala’nın soğuk bakmasının da istifa ettirilmesinde etken olduğu iddia edildi.

Önceki akşam sürpriz bir şekilde görevinden istifa ettiği açıklanan Efkan Ala,  görevi yeni İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya devrederken karşılamaması parti içinde yaşanan soğukluğun göstergesi olarak yorumlandı. 

Geçmişteki devir-teslimlerde görevi bırakan bakanı, yeni bakanı tören kıtasının önünde karşılar, beraber içeri girerlerdi. Hatta Efkan Ala’ya görevi devreden Muammer Güler de kendisini kapıda karşılamıştı.


<< Önceki Haber Efkan Ala'nın görevden alınması bir başlangıç mı? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER