Efkan Ala: Polis kolejlerinin ve fakültesinin olması bir sorundur


ANKARA (CİHAN)- İçişleri Bakanı Efkan Ala, 5 polis kolejinden 4'ünün kapatıldığını belirterek, "Son polis kolejine 2 yıldır alınmıyor öğrenci. Son 2 sınıfında öğrenci var. Nedeni yeni bir sisteme geçiyoruz. Mevcut problemler var ve 2010 yılından itibaren yapılan sınavlarla ilgili olarak hem adli, hem de idari soruşturmaların devam ediyor. Bu bir büyük sorundur. Milletin çocuklarının tamamının girdiği sınav soruları çalınmış ve bir takım insanlara ayrıcalık tanınmış olmasına dair ciddi soruşturma açacak ciddiyetle iddiaların olmuş olması hem adli hem idari ciddi bir sorundur. Ancak böyle bir sorun olmasaydı bile polis kolejlerinin ve fakültesinin olması bir sorundur." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 64. birleşiminin 8. oturumunu yoklama ile açıldı. Oturumu TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetirken, katip üyelikleri İstanbul Milletvekili Bilal Macit ve Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya yapıyor. Genel Kurul'da 'Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' görüşülmeye başlandı.

Görüşmeler öncesi Genel Kurul'da İçişleri Bakanı Efkan Ala, milletvekillerinin sorularını cevapladı. Milletvekillerinin sorularının bir kısmını cevaplayacağını kalanları ise yazılı olarak cevaplayacağını kaydeden Ala, polis kolejlerinin kapatılmasıyla ilgili sorulara cevap verdi.

5 polis kolejinden 4'ünün kapatıldığını belirten Bakan Ala, "En son 2 yıl önce 1'i daha kapatıldı. Polis kolejleriyle ilgili temel sorun çok uzun yıllar öncesine gidiyor. 90'lı yıllarda daha sonra 2000'li yıllarda kapatmalar oldu. 5 polis kolejinden 4'ünün kapatılması önceki yıllarda gerçekleşti. Son polis kolejine 2 yıldır alınmıyor öğrenci. Son 2 sınıfında öğrenci var. Nedeni yeni bir sisteme geçiyoruz." diye konuştu.

Mevcut problemler olduğunu ve 2010 yılından itibaren yapılan sınavlarla ilgili olarak hem adli, hem de idari soruşturmaların devam ettiğini kaydeden Ala, "Bu bir büyük sorundur. Milletin çocuklarının tamamının girdiği sınav soruları çalınmış ve bir takım insanlara ayrıcalık tanınmış olmasına dair ciddi soruşturma açacak ciddiyetle iddiaların olmuş olması hem adli hem idari ciddi bir sorundur. Ancak bu olmasaydı bile böyle bir sorun olmasaydı bile polis kolejlerinin ve fakültesinin olması bir sorundur. Bu sistemin yanlışlığı ortaya çıkmıştır. Gelişmiş ülke örneklerinden de yararlanılarak daha sivil bir yapıya dönüşmesi bakımından bu karar alınmıştır. Bizim her ilimizde üniversitemiz var. Milyonlarca gencimiz liselerden mezun oluyor, onlardan şu andaki sistemde de önemli bir kısmı alınıyor, sınavlarla eğitimden geçiriliyor. Belli sürelerle eğitimden geçiriliyor ve sonrada sınav yapılıyor ve polisliğe alınıyor." şeklinde konuştu.

Mevcut durumda da sınavla alınıp devam edecek olan eğitim sistemini yeniden dizayn ettiklerini ve yine sınavla polis olunacağını anlatan Bakan Efkan Ala, "Burada 5 ayrı sistem var. Eğitim sistemi bunu getirirken, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde olan eğitim dairesini kapatıyoruz. Burada 5 ayrı sistemi 2'li sisteme indiriyoruz. Polis amir ve müdürlerini eğitecek bir birim ve bir de polis memurlarını eğitecek bir birim olarak tanımlıyoruz. Hepsini de akademi bünyesinde topluyoruz. Bu bizim herhangi bir sorunumuzu mevcut durum çözmemiş, arttırmıştır. Şunu Genel Kurul'un bilgilerine arz ediyorum: Sadece bir bilgi olsun. Mevcut durum. Bizim şu anda bin 754 birinci sınıf emniyet müdürümüz var. Yani il emniyet müdürlüğü yapacak. Oysa bin 55 baş komiserimiz var. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Başkomiserin iki katı neredeyse birinci sınıf emniyet müdürü var. Komiser, 2 bin 174 yine birinci sınıf emniyet müdürüne yakın. Emniyet müdürlerinki 1,2,3 ve 4 sınıf olarak geçiyor. Hepsini toplarsanız müdür ve amir durumunda olan 10 bine yakın görevlimiz var. Bunun yarısı kadar başkomiser, komiser ve komiser yardımcısı var. Yani sokakta görev yapacak olan insan, hırsızlıklar ve uyuşturucuyla mücadele edecek görevli insan... Şunu diyebilirsiniz; 'Bu neden böyle oldu, neden buna izin verildi?' 90'lı yıllardan itibaren bizim sistemimizin ortaya çıkardığı bir sorundur. Terfisi gelmiş olan herkesin terfi etmesi yerine ihtiyacımız kadar terfi edecek sisteme geçiyoruz. Memuru baz alan odağına alan bir sistem var. Müdürlük sırası gelmişse müdür olmuş. Bu sistemde yani müdürün ihtiyacını karşılayan, onun çıkar dizayn edilmiş sistemden milletin çıkarına düzenlenmiş sisteme geçiyoruz. O zaman ne kadar ihtiyacımız varsa o kadar müdür olarak başkomiser olacak ve daha da bu sistemi iyileştirme yönünde adımlar atacağız." açıklamasında bulundu.

Molotofun ilk defa yasalara girdiğini anlatan Ala, "Daha çok yanıcı, yakıcı, boğucu maddeler var. Yargıtay bunun silah olduğuna dair karar verdi. Fakat bizim konpartıman şeklinde kurgulanmış sistemimizde her bir birimin ayrı kanunu var. Olay olduktan sonra, kişi öldükten sonra silah sayılan bir husus, olay olmadan önce polisin önleyici görevini yapması yetkisini kullanması aşamasında kanunda nelerin silah sayıldığı, nasıl olduğu tek tek sayıldığı için yorumla silah sayılamaz deniyor. Çünkü burada insan var." dedi.

Konuşması sırasında bazı milletvekilleri sorulara cevap alamadığını dile getirmesi üzerine Bakan Ala, "Ben bildiğimi, önümdeki yorumlarımı anlatayım. Onun için bu son derece ciddi bir mevzudur. Polis vazife ve selayetler kanununda bu madde düzenlenmemiştir, şimdi düzenliyoruz. İkaz ederek, bedeni güç kullanarak, silah dışındaki yöntemleri kullanarak önlenememesi hususu varsa o zaman molotof ve yanıcı maddelerde insanların hayatını, insanların alış veriş yapma özgürlüğünü, seyahat etme özgürlüğünü, esnafın ticaret yapma özgürlüğünü belli bir grup insanın molotof kullanarak, ateş ederek, boğucu madde kullanarak yok etmesinin önüne geçecek düzenlemeler yapılıyor. Bu bizim sistemimize göre zorunluluk arz ediyor." ifadelerini kullandı.

VURAL İLE İLGİLİ AÇIKLAMA KONUSUNDA GEREĞİNİ YAPACAĞIM

MHP Milletvekili Faruk Bal, Bakan Ala'ya geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı Basın Müşavirliği tarafından MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural hakkında yalan yanlış bir açıklama yapıldığını ve bu konuda ne gibi bir uygulama yapacağını sordu. Ala bu soruya, "Hemen bir inceleme başlattım. Kısa zamanda öyle uzun uzadıya değil, gereğini yapacağım. Buradan bitirmeden onu söyleyeyim." cevabını verdi. CİHAN
<< Önceki Haber Efkan Ala: Polis kolejlerinin ve fakültesinin olması bir... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER