Economist: Bu seçim adil olmayacak

Türkiye'de siyasi partilerin adil ve eşit şartlarda seçime gitmediği ile ilgili tartışma uzun yıllardır sürüyor.

SHABER3.COM



Özellikle AKP'ye, devlet kaynaklarını kendi lehine kullanma eleştirisi yöneltilirken, The Economist Dergisi de, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı, devasa yatırımlı inşaat projelerini seçim kazancı haline dönüştürmeye çalışmakla suçluyor. 

"Erken seçim adil olmayacak" başlığı ile yayınlanan yazıda, Erdoğan'ın üçüncü havalimanı ve Kanal İstanbul gibi mega projeleri oya çevirmek istediği ileri sürülüyor.

29 Ekim'e yetiştirilmesi planlanan havalimanının 12,5 milyar dolara patlayacağını öngören The Economist, 150 milyon yolcu kapasitesi ile tesisin dünyanın en büyüğü olacağına dikkat çekiyor ve 45 metre uzunlukta olması planlanan Kanal İstanbul'un da yeni bir gelir kapısı yaratabileceğini hatırlatıyor. 

Bu projelerin, ekonomik büyümenin temel kaynağı olduğuna değinen dergi, Erdoğan'ın seçim meydanlarında bu altyapı çalışmalarıyla sık sık övündüğüne işaret ediyor.

The Economist, Erdoğan'ın bu projeleri oya dönüştürme çabalarıyla ilgili şu tespitlerde bulunuyor:

"Sayın Erdoğan yakında tüm bunları yeniden yapabilmek için yeni bir şansa sahip olacak. 18 Nisan'da milletvekillerinin olağanüstü hali yine 3 ay uzatmasından birkaç saat önce erken seçim kararı aldı. Cumhurbaşkanlığı seçimi ile genel seçim daha önce açıklanan tarihten yaklaşık 18 ay önce, 24 Haziran'da yapılacak.

"OHAL yetkileri ile donatılmış, neredeyse tüm medya organlarını ve devlet kurumlarını kontrol eden Sayın Erdoğan, muhafazakar seçmenler nezdinde hala popüler. Kimsenin adil olmasını beklemediği yarışı da kolayca kazanması bekleniyor."

Yazıda daha sonra, 20 gün önce 225 metre uzunluğundaki bir tankerin Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'na çarpmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden Kanal İstanbul projesinin önemini vurgulamasına değiniliyor. Son 40 senede İstanbul'un nüfusunun her yıl ortalama 300 bin arttığı hatırlatılarak.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Kahraman, yeni havalimanı ve Kanal İstanbul Projesi kapsamında büyük bir alanın imara açılmasının şehrin kalan su kaynaklarını ve ormanlarını tehdit edeceğini söylüyor.

Dünya Şehirleri Kültür Forumu'na göre İstanbul'da park ve bahçelerin oranı yüzde 2. Aynı oran örneğin Londra'da yüzde 33 ve sıralanan 34 kent arasında bu kategoride İstanbul'dan daha kötü durumdaki tek kent, Dubai."
<< Önceki Haber Economist: Bu seçim adil olmayacak Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER