Bu tavsiyelere mutlaka kulak verin

Uzmanlar, LYS'den düşük puan alındığında yapılması gerekenleri açıkladı.

Bu tavsiyelere mutlaka kulak verin

FEM Dershaneleri ve Samanyoluhaber.com'un ortaklaşa düzenlediği eğitime katkı programı çerçevesinde sınav sonrası adayların tercih konusunda nasıl davranmaları gerektiğini açıklandı.

Uzman eğitimci, rehber ve danışmanlar eşliğinde sürdürülen programda üniversite adaylarının istedikleri puanı alamadıkalrı takdirde nasıl tercih yapmaları gerektiği, hangi stratejiyi izlemeleri gerektiği ve neler yapılması gerektiği aktarıldı.

İşte uzmanların açıkladığı hayati bilgiler:

YGS-LYS puanları istediği düzey gelmeyen adayların önce sorgulaması gereken durumlar şunlardır.

1.Sınavlara tekrar hazırlanmayı düşünüyorlar mı?

Özellikle puanı istediği bölüme yetmeyen, ancak yapacağı çalışma ile hedeflediği yeri kazanabilecek durumda olan adaylar için bir yıl daha hazırlık yapmak bir kayıp değildir. Çünkü bireyin istemediği bir bölümde okuması, istemediği bir mesleği yapması daha büyük sorunlar oluşturabilecektir. Fakat 2 veya 3 yıldır hazırlık yaptığı halde yeterli puana ulaşamayan adayların en kısa yoldan kabiliyetlerini geliştirici bir mesleki kurslara katılmaları ve mesleğine yönelik bir sektörde çalışarak hayata atılmaları daha yararlı olacaktır. Puanları düşük olan adaylara diğer bir tavsiyemiz ise açık öğretim okuyup aynı zamanda çalışması olacaktır. Bu sayede hem açık öğretimle eğitimine devam edip diploma alabilecekler, hem de iş tecrübesi edineceklerdir.

2. Tercih yapmayanlar ve bir yıl daha sınava hazırlanmayı düşünenler bu hazırlıklarını nasıl ve nerede yapmayı planlıyorlar?

Dershaneler süreci şu anda Anayasa Mahkemesinde. Sonuçları pazartesi günü açıklanacak. Mahkemenin vereceği kara göre sınavlara tekrar hazırlık yapayı düşünen adayların düşüncelerinde değişiklik olacaktır. Buna göre adayların hazırlıklarını nasıl ve nerede yapacaklarına ilişkin belirsizliği ortadan kaldırmaları gerekiyor. Şu anda bu adaylar için alternatif olarak evde tek başına çalışma, özel ders alma vs. geliyor.

3.Bu sene ne olursa olsun bir üniversiteye yerleşmek istiyorlar mı?

Özellikle bu grupta olan adaylar meslek lisesi mezunları olmaktadır. Bu adaylar için önerilerimiz kendi bölümünün devamı niteliğindeki 2 yıllık bölümlere devam etmeleri olacaktır. Genel lise mezunu adaylar için iki yıllık iş bulma olasılığı nispeten yüksek olan bölümleri tercih etmesi daha iyi olacaktır. İki yıllık sağlık bölümleri ya da muhasebe, işletme yönetim, bankacılık, dış ticaret tarzında bölümler yazılabilir.

4. Yurt dışı seçenekler dahilinde mi?

Türkiyede sınavlarda yeterlilik gösteremeyen ancak, kendi kapasitesinden emin ve ekonomik yeterliliğe sahi öğrenciler için düşer bir alternatif yurt dışı eğitimdir. Yurt dışına eğitim almak veya dil öğrenmek bu adaylar için bir fırsat olacaktır.

5. Başka hangi tercihler denenebilir?

Hedeflediği bölüm için puanı yeterli olmayan adaylar için diğer bir alternatif askeri okullar, polis okulları, özel yetenek sınavla öğrenci alan yerlerdir.

Not: Yurt dışında üniversite okuyacakların dikkat etmesi gerekenler:

Okuyacağınız üniversitenin YÖK tarafından tanındığından ve mezunlarına denklik verildiğinden emin olun. Bu bilgiyi lütfen YÖK'ten alın Yurt dışındaki üniversiteye başladığınız yılda YGS-LYS sınavlarına girip olup 180 puan barajını geçmiş olmak gerekir.
<< Önceki Haber Bu tavsiyelere mutlaka kulak verin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER