Durmuş Yılmaz: Ülke adım adım kambiyo kontrol rejimine gidiyor

Döviz fiyatlarının durdurulamaması ve siyasi istikrarsızlığa bağlı olarak artan talebin frenlenememesi sebebiyle piyasalar zor günler yaşarken Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'dan önemli bir uyarı geldi

SHABER3.COM

Serbest piyasa ve dalgalı kur yöntemiyle belirlenen döviz fiyatlarının yükselişi piyasada Türk lirasına güvensizlik ve istikrarsız hükümet politikaları sebebiyle durdurulamıyor.

Erdoğan'ın Merkez Bankası'na baskı yaparak faiz tartışması başlatmasıyla özellikle son günlerde 4 liranın üzerinde kalan dolar kurunu düşürmek için alınabilecek önlemlerden biri hakkında sarsıcı bir işaret geldi.

Eski Merkez bankası Başkanı ve siyasetçi Durmuş Yılmaz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada konuyla ilgili şunları yazdı:
''Ülkemizin aşama aşama "kambiyo kontrol rejimi"nden nasıl çıktığını yaşayarak görmüş biri olarak, ülkemin adım adım kambiyo kontrol rejimine doğru gittiğini/bu konuda korku ve şüphelerin arttığını görmek, ekonomi yönetimi adına insana acı veriyor.''

KAMBİYO KONTROL REJİMİ NEDİR?

Serbest piyasada oluşan döviz fiyatlarına devlet müdahalesi anlamına gelen kambiyo kontrolünde fiyat artışı veya düşmesi olmazken belirlenen bir fiyat üzerinden alım satım yapılır. Kriz zamanlarında başvurulabilen uygulamayla ülkeye giren ve ülkeden çıkan döviz miktarı devlet tarafından denetim altına alınır ve döviz fiyatları yine devlet tarafından belirlenir. Bu durumda ülkeye yatırım için sıcak para şeklinde gelen döviz girişi son derece düşerken yabancı paralar karaborsada farklı miktarlarda fiyatlarda alıcı bulur.
<< Önceki Haber Durmuş Yılmaz: Ülke adım adım kambiyo kontrol rejimine... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER