Dünyanın ilk elektrikli yolu İsveç’te açıldı

Elektrikli arabaların şarj edilebilmesini sağlayan ilk elektrikli yol İsveç’te kullanıma açıldı. Sistem araçların tükettiği elektriğin faturasını da hesaplayabiliyor.

SHABER3.COM

Başkent Stockholm yakınlarında halka açık bir yola inşa edilen 2 kilometre uzunluğundaki yol elektrikli bütün araçların kullanımına açık olacak. Hükümet elektrikli yol projesinin bütün ülkede uygulanması için gerekli haritayı da çıkardı.
Diken’de yer alan habere göre Stockholm Arlanda Havaalanı ve başkent yakınlarındaki bir lojistik alanını birleştiren yolun kullanıma açılması elektrikli araç bataryalarının sürekli dolu olmasının önüne geçecek. Ayrıca söz konusu bataryanın üretimini fiyat olarak daha uygun hale getirecek.


Elektrik faturasını da hesaplayacak

İsveç’in 2030 yılına kadar fosil yakıt kullanımını tamamen ortadan kaldırılması için bu yakıt türünün yüzde 70’inin ulaşım alanında kısıtlanması gerekiyor. Söz konusu elektrikli yol, üzerindeki araç durduğu an elektrik akımı sağlamayacak. Sistem ayrıca araçların enerji tüketimini hesaplayabiliyor. Araç sahibinin ödemesi gereken elektrik faturası tutarı da bu hesaplamaya göre belirleniyor.
‘eRoadArlanda’ ismi verilen projenin başındaki Hans Säll, şu an ülke genelinde kullanılan bütün araç ve yolların yeni teknolojiye adapte edilmek için uygun olduğunu ve 20 bin kilometresi otoyol olmak üzere İsveç’te yaklaşık yarım milyon kilometre kara yolu bulunduğunu söyledi. Säll, “20 bin kilometrelik otoyolu elektrikli yol projesiyle değiştirirsek bunun yeterli olacağını düşünüyorum. İsveç’te iki otoyol arasındaki en uzak mesafe 45 kilometre ve elektrikli araçlar bu mesafe süresince şarj olmadan hareket edebilir” dedi.
<< Önceki Haber Dünyanın ilk elektrikli yolu İsveç’te açıldı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER