Dünyanın en uzun taş köprüsü UNESCO geçici aday listesinde


Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde bulunan dünyanın en uzun taş köprüsü, Dünya Kültür Mirası (UNESCO) geçici aday listesine alındı. II. Murat'ın hükümdarlığı döneminde mimar Muslihiddin'e yaptırılan köprü, Trakya Bölgesi'nin en önemli akarsularından olan Ergene Nehri üzerinde inşa edildi. Köprü, yaklaşık 16 yıl süren inşaat çalışmalarının ardından Anadolu ile Balkanları asırlar boyunca birbirine bağladı.

Uzunköprü ilçesine ismini veren tarihi köprü bin 392 metre uzunluğa, 6 metre 80 santim genişliğe sahip. Köprü üzerinde 174 adet kemer yer alıyor. Kemerlerin bazıları sivri, bazıları ise yuvarlak yapıda. Köprünün yüksekliği ve genişliği yer yer değişiklik gösteriyor. Yine asırlık yapının bazı ayaklarında sel yaranlar ve onların üzerinde de balkonlar inşa edilmiş. Taş ayaklarında fil, aslan ve kuş figürlerinin dikkat çektiği köprü, yüzyıllar boyu insanların ve vasıtaların geçişine hizmet verdi. Zaman içerisinde yıpranın köprü en son 1963 yılında onarımdan geçirildi. Onarım sırasında üzerine beton dökülerek tarihi kimliğine zarar verildi.

Yeni köprünün faaliyete geçtiği birkaç yıl öncesinde kadar Edirne-Çanakkale-İzmir kara yolu bu köprü üzerinden geçiyordu. Ağır vasıtaların geçişine izin verilmeyen köprü üzerinden küçük araçlar geçmeye devam ediyor. Dünyada, uzunlukta bir benzeri olmayan köprünün UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için Edirne Valiliği hazırlık yaptı. Hazırlıklarını kısa süre içerisinde tamamlayan valilik, konuyla ilgili gerekli verileri Kültür ve Turizm Bakanlığı'na teslim etti. Bakanlığın yaptığı müracaat dün akşamki UNESCO toplantısında değerlendirildi.
Yapılan toplantının ardından asırlık taş köprünün Dünya Kültür Mirası geçici aday listesine alınmasına karar verildi.

Daha önce Kırkpınar ve Tarihi Selimiye Camisi'yle UNESCO'ya giren Edirne, bir üçüncü eseriyle de listeye girmeye hazırlanıyor. UNESCO'nun kararını değerlendiren Vali Dursun Ali Şahin, Edirne'den bir üçüncü eserin Dünya Kültür Mirası listesi kapsamına alınması sevincini yaşadıklarını söyledi. Bin 393 metre uzunluğunda ve dünyanın sayılı uzun taş köprülerinden birinin daha geçici listeye girdiğini vurgulayan Şahin, "Bu konuda son derece mutlu olduğumu ifade ediyorum. Artık bundan sonra sıra Avrupa Kültür Başkenti ve Türk Dünyası Kültür Başkentine girmesi zamanı geliyor. O da yaklaşıyor." dedi.

ÜÇ CAMİ İÇİN DE DAHA BAŞVURU YAPILACAK

Selimiye Camii ve Kırkpınar'ın asıl listede bulunması, Uzunköprü'nün ise geçici listeye alınması bu alandaki motivasyonu artırdı. Vali Şahin, bundan sonra Edirne'nin tarihi camilerinden Eski Cami, Üçşerefeli ve Muradiye Camii için de UNESCO listesine dahil olmak için teklifte bulunacaklarını ifade etti.

Köprü ile ilgili verilen kararı, "Bu çok çabuk oldu" şeklinde değerlendiren Şahin, "Bakanlığa gönderdiğimiz Türkçe-İngilizce metinler 2 ay kadar önce oldu. Ve çabuk girdi. Çünkü dünyada böyle eserler çok az. Var ama uzunluğu bu kadar değil. O yüzden hemencecik kabul edilmesi Edirneliler için sevindirici bir olay." açıklamasını yaptı.

"KÖPRÜYÜ TRAFİĞE KAPATMAYI DÜŞÜNÜYORUM"

Bundan sonraki süreçte köprüyü trafiğe kapatmayı düşündüğünü anlatan Şahin, "Onun alt tarafında bir köprü var onu yapacağız. Meriç ilçesinden gelen yolu oradan vereceğiz. Ve o köprüyü tamamen insanların gezip dolaşmasına açacağız." şeklinde konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber Dünyanın en uzun taş köprüsü UNESCO geçici aday listesinde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER