Dünyanın en büyük basın meslek örgütünden Erdoğan'a "özgür basın" uyarısı

Dünyanın en büyük basın meslek örgütünden Erdoğan'a

Dünyanın en büyük basın meslek örgütü Dünya Gazeteler ve Haber Yayımcıları Birliği (WAN-IFRA) Başkanı Tomas Brunegard, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben kaleme aldığı mektupta "özgür basın" konusunda sert uyarılarda bulundu. Gazeteci Ahmet Hakan ve Hürriyet gazetesine gerçekleştirilen eylemlerin, "Türkiye'de özgür basına yönelik saldırıların son halkası olduğu" vurgulanan mektupta, Bugün yazarı Gültekin Avcı'nın tutuklanması ve muhalif televizyonların Tivibu platformundan çıkarılması da eleştirildi.

120 ülkeden 36 bini aşkın medya kuruluşunun temsilcisi olarak mektubu kaleme aldığını hatırlatan Brunegard, Erdoğan'dan medyaya yönelik tehditleri durdurma ve tutuklu gazetecileri bırakma çağrısında bulundu. 1 Kasım seçimleri öncesi özgür medyaya ihtiyacın daha da arttığını vurgulayan Brunegard, Erdoğan'dan, partisi ve destekçilerinin ifade özgürlüğüne saygı göstermesi ve gazetecilerin güvenliği için gereken tüm önlemleri almasını talep etti. Brunegard, Türkiye'de özgür medyayı susturmaya yönelik gelişmelerden derin ve ciddi endişe duyduklarını dile getirdi.

ERDOĞAN'IN KONUŞMASI VE BOYNUKALIN HATIRLATMASI

Gazeteci Ahmet Hakan'ın dört kişi tarafından evinin önünde darp edildiği hatırlatılan mektupta gözaltına alınan saldırganlardan ikisinin AK Parti üyesi olduğuna dikkat çekildi. Ahmet Hakan'a saldırının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Doğan Medya Grubu Başkanı Aydın Doğan'ı eleştirdiği konuşmasının ertesi günü gerçekleştiğine işaret eden Başkan, Hürriyet gazetesinin İstanbul'daki merkezine yapılan saldırı sırasında da AK Parti milletvekili Abdürrahim Boynukalın'ın provakatif bir konuşma yaptığına işaret etti. Gazete sözcüsünün 11 Eylül'de Doğan ailesi üyeleri ve gazetecilerin tehdit edildiğini açıkladığını ve hükümetten tedbir alınmasını istediğini hatırlatan WAN-IFRA Başkanı, 15 Eylül'de Hürriyet gazetesine 'terör propagandası' yaptığı gerekçesiyle açılan davayı hatırlattı.

GÜLTEKİN AVCI'YA "DARBE" TUTUKLAMASI, MUHALİF TELEVİZYONLARA SANSÜR

Yaşanan gelişmelerin basının sindirilmesine yönelik ortama katkıda bulunduğunu ifade eden Tomas Brunegard, Bugün gazetesi köşe yazarı Gültekin Avcı'nın "hükümete darbe girişimi" ve "terörist organizasyon üyesi" olma gerekçesiyle 23 Eylül'de tutuklandığını da kaydetti..

WAN-IFRA Başkanı Brunegard, mektubunda dijital yayın platformu Tivibu'nun Bugün, Samanyolu Haber ve Mehtap televizyonlarını yayından kaldırdığını da hatırlattı. Başkan Brunegard, platform dışı bırakılan söz konusu televizyonların muhalif çizgide olduklarına işaret etti.

"HÜKÜMET TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN SİSTEMATİK BİR KAMPANYA"

120 ülkeden 36 bini aşkın medya kuruluşunun temsilcisi Brunegard, 1 Kasım'daki seçimler öncesi yaşanan bu olayların hükümet tarafından yürütülen sistematik bir kampanyanın parçası ve basını sindirmeye yönelik olduğu konusunda ciddi endişe duyduklarını yazdı. Brunegard, böyle bir kampanyanın uluslararası pek çok anlaşma ve Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ile garanti altına alınan ifade özgürlüğü hakkını ihlal edeceğini vurguladı.

WAN-IFRA başkanı, mektubunun sonunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Ahmet Hakan'a saldıranları ivedilikle adalete teslim etme konusunda gerekli adımları atma çağrısında bulundu. Brunegard, Erdoğan'dan ayrıca, bütün medya organlarına yapılan tehditleri durdurması ve gazetecilik faaliyetleri sebebiyle tutuklu bulunan gazetecileri serbest bırakmasını talep etti.

Yaklaşan seçimler sebebiyle özgür ve bağımsız medyaya olan ihtiyacın daha da arttığını vurgulayan Başkan Brunegard, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan partisi ve destekçilerinin ifade özgürlüğüne saygı göstermesi ve gazetecilerin güvenliğinin sağlanması için gereken tüm önlemleri almasını istedi. CİHAN
<< Önceki Haber Dünyanın en büyük basın meslek örgütünden Erdoğan'a... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER