'Türk okulları, Afrika açılımına öncülük etti'

Uganda'nın dış ilişkilerden sorumlu bakanı Asuman Kiyingi, Türk okullarının Türkiye'nin Afrika açılımına öncülük ettiğini söyledi.

'Türk okulları, Afrika açılımına öncülük etti'

Başkent Kampala'da Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Ugandalı Bakan Kiyingi, eğitim akanındaki yatırımların bilahare yapılan ve yapşılacak yatırımlara zemin oluşturduğunu ifade etti.

Başta Uganda olmak üzere Afrika'nın bir çok ülkesinde faaliyete başlayan eğitim kurumlarını bilahare Türk büyükelçiliklerinin açılması ve Türk Hava Yolları'nın (THY) gerçekleştirdiği seferlerinin takip ettiğini dile getiren Kiyingi, bunların açılımı tamamlayıcı etaplar olduğunu aktardı. Ugandalı Bakan, "Özellikle Türk okullarının bu açılıma önemli zemin teşkil etiğini belirtmek isterim. Türkiye'nin bu coğrafya ile olan politik ilişkileri ile birlikte ekonomik ilişkileri de gelişmekte. Uganda olarak Türkiye ile yakın bir temas içerisinde bulunuyoruz. Bizden Türkiye'ye giden ticaretçilerimiz, Türkiye'den de gelen girişimciler var." dedi 

ERDOĞAN UGANDA'YI ZİYARET EDECEK

Uganda'nın yakın bir süre zarfında Türkiye'de büyükelçilik açacağını ifada deden bakan Kiyingi, Türkiye'den ise uzun süredir Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaret planı olduğunu ve bu ziyaretin yakın bir zamanda gerçekleşmesini beklediklerini aktardı.

TÜRK İŞADAMLARINI YATIRIMA DAVET ETTİ

Bakan Kiyingi, yatırım konusunda ise Uganda'nın gelecek vadettiğini ifade etti. Tropikal meyve sektöründe önemli yatırım potansiyeli olduğunu ve birçok meyvenin yetiştirilip hem meyve suyu ve hem de taze meyve olarak ihraç edilebileceğini dile getiren Kiyingi, hayvancılık, inşaat, turizm ve alt yapı alanında da kayda değer yatırım potansiyeli olduğunu anlattı. Kiyingi Uganda'ya yapılacak yatırımın sadece 37 milyonluk Uganda'ya yönelik değil, çevresindeki 200 milyonluk insan pazarının da göz önünde bulundurularak yapılması gerektiğine dikkat çekti. Bakan, Uganda'nın çevresindeki bu insan potansiyeliyle önemli bir pazar alanı teşkil ettiğini kaydetti. 

TÜRK OKULLARI EN ÖNEMLİ YATIRIM

Türkiye'nin Uganda'ya yaptığı en önemli yatırım olarak burada faaliyet gösteren Türk okullarını gördüklerini dile getiren Bakan Kiyingi, okulların eğitimdeki başarılarının yanı sıra ahlaki değerler bakımından da takdire değer hizmetler sunduklarını ifade etti. 

Ugandalı bakan, Türkiye'nin Uganda'ya ilk gelişlerinin eğitim üzerinden olmasının ayrı bir önem arz ettiğine işarete ederek bu alanda atılan temellerin bilahare yapılan ve yapılacak yatırımlara önemli temel oluşturduğuna vurgu yaptı.

CİHAN

<< Önceki Haber 'Türk okulları, Afrika açılımına öncülük etti' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER