Şoke eden rapor: Katliam önceden planlandı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Mısır’da darbe yönetiminin tam bir yıl önce Adeviye Meydanı’nda yaptığı katliamın önceden planlandığını açıkladı.

Şoke eden rapor: Katliam önceden planlandı

Güvenlik güçleri sistematik olarak öldürdü” diyen örgüt,bunun insanlık suçu olduğunu vurguladı.

New York mer­kez­li İn­san Hak­la­rı İz­le­me Ör­gü­tü (HRW), Mı­sı­r’­da se­çil­miş yö­ne­ti­mi dar­bey­le de­vi­ren or­du­nun 14 Ağus­tos 2013’te Ade­vi­ye Mey­da­nı­’n­da yap­tı­ğı kat­li­amın ön­ce­den plan­lan­dı­ğı­nı açık­la­dı. Ör­gü­tün bir yıl sü­ren ça­lış­ma­lar­la ha­zır­la­dı­ğı ra­po­ra gö­re, gü­ven­lik güç­le­ri Ra­bi­at’­ül Ade­vi­ye Mey­da­nı­’n­da­ki mü­da­ha­le ile bir gün­de en az 817 gös­te­ri­ci­yi öl­dür­dü. Bu sa­yı­nın bi­ni ge­çe­bi­le­ce­ği vur­gu­la­nan ra­por­da, gü­ven­lik güç­le­ri­nin gös­te­ri­ci­le­ri “sis­te­ma­tik ola­ra­k” öl­dür­dü­ğü be­lir­til­di.

UYAR­MA­DAN VUR­DU­LAR


195 say­fa­lık ra­por­da, gü­ven­lik güç­le­ri­nin mey­da­nın her bir gi­ri­şin­den zırh­lı araç­lar, bul­do­zer­ler, as­ker­ler ve kes­kin ni­şan­cı­lar­la gös­te­ri­ci­le­re sal­dır­dı­ğı be­lir­til­di. Ra­por­da, “Gü­ven­lik güç­le­ri her­han­gi bir uya­rı­da bu­lun­ma­dan ka­la­balı­ğın üze­ri­ne ateş aç­mış ve 12 sa­at bo­yun­ca mey­dan­dan çı­kış­la­ra izin ver­me­miş­tir. Gü­ven­lik güç­le­ri,ge­çi­ci sağ­lık mer­kez­le­ri­ne ateş açar­ken kes­kin ni­şan­cı­lar da sağ­lık mer­kez­le­ri­ne gi­rip çı­kan­la­rı he­def al­mış­tır. 14 Ağus­tos ak­şa­mı mey­dan­da­ki sağ­lık mer­ke­zi ile ca­mi bü­yük ola­sı­lık­la gü­ven­lik güç­le­ri ta­ra­fın­dan ate­şe ve­ril­miş­ti­r” ifa­de­le­ri yer al­dı.

SI­NIR DI­ŞI EDİL­Dİ

HRW yö­ne­ti­ci­si Ken­neth Roth, bu­nu “ya­kın ta­rih­te bir gün­de mey­da­na ge­len ölüm­le­rin en bü­yük­le­rin­den bi­ri­” ola­rak ni­te­le­di. Bir yıl sü­ren in­ce­le­me­nin ar­dın­dan ha­zır­la­dık­la­rı ra­po­ru açık­la­mak üze­re Ka­hi­re­’ye ge­len Roth ve bir mes­lek­ta­şı 12 sa­at ha­va­ala­nın­da tu­tul­duk­tan son­ra sı­nır dı­şı edil­di. Öte yandan 494 darbe karşıtının yargılandığı davaya bakan hakim Mahmud Kamil er-Reşidi'nin "belirli çekinceleri" olduğu gerekçesiyle davadan çekildiği bildirildi.

SORUMLULAR HESAP VERMELi


Ör­gü­tün ra­po­run­da, emir ko­mu­ta zin­ci­ri­nin en te­pe­sin­de­ki isim­le­rin kat­li­am­da­ki rol­le­ri­nin araş­tı­rıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­nin al­tı çi­zil­di. So­rum­lu­lar ara­sın­da dö­ne­min İçiş­le­ri Ba­ka­nı Mu­ham­med İb­ra­him ile Sa­vun­ma Ba­ka­nı Ab­dul­fet­tah Si­si­’nin ad­la­rı yer al­dı.

PU­Tİ­N’­LE GÖ­RÜŞ­TÜ


Dar­be sı­ra­sın­da ay­nı za­man­da Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı olan, an­cak 3 ay ön­ce cum­hur­baş­ka­nı se­çi­len Si­si ise dün Rus­ya­’yı zi­ya­ret ede­rek Dev­let Baş­ka­nı Vla­di­mir Pu­ti­n’­le bir araya geldi.

BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber Şoke eden rapor: Katliam önceden planlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER