Rus askeri Ukrayna'ya girdi!

Rus askerleri dün Kırım'daki Sivastopol havalimanını işgal etti. ABD'den gelen açıklamada 'müdahalenin bedelinin olacağı' belirtildi.

Rus askeri Ukrayna'ya girdi!

  • Rus askerleri dün Ukrayna'ya girdi ve Kırım'daki havalimanının kontrolünü ele geçirdi.
  • İddiaya göre, Rus yanlısı silahlı birlikler şehirlerin giriş çıkışlarında denetim de yapıyor.
  • Obama konuyla ilgili olarak 'askeri müdahalenin bedeli olacak' dedi.


Tansiyonun yükseldiği Ukrayna’ya bağlı Kırım’da dün başkent Simferopol’deki havaalanı Rusya yanlısı milislerin, Sivastopol’daki havalimanı ise Rus askerlerinin kontrolüne geçti. Gelişmeler üzerine açıklama yapan ABD Başkanı Obama, askeri bir müdahalenin ‘bedeli olacağını’ söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım özel temsilcisi Sergey Kunitsin'e göre, Simferepol yakınında bulunan Gavrdeyskoye havalimanına 13 Rus uçağı indi ve her birinde yaklaşık 150 kişi vardı. Rusya'nın askeri üssüne bu tür bir sevkiyat yapma hakkı olmadığını savunan Kiev yönetimi, Rusya'dan açıklama bekliyor.

Kırım'da sokaklarda yüzleri maskeli askeri birliklerin ve milis güçlerin olduğu, parlamento, başbakanlık binası ve havalimanlarında kontrolü ele geçirdikleri belirtiliyor. İddialara göre Rus yanlısı Kozak birliklerinin de aralarında bulunduğu silahlı gruplar şehirlerin giriş çıkışlarında denetim de yapıyor.

KIRIM'DA YÜKSEK GERİLİM

Ukrayna’da Rusya yanlısı cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in devrilmesinin ardından iç karışıklığın baş gösterdiği Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde gerilim giderek tırmanıyor. Ukrayna’ya bağlı Kırım’da önceki gün yerel meclis ve hükümet binalarının maskeli bir grup tarafından ele geçirilmesinin ardından dün de bölgedeki iki havaalanı işgal edildi. Kırım’ın başkenti Simferopol (Akmescit) Havaalanı ile Rusya Karadeniz Filosu’nun bulunduğu Sivastopol’daki Belbek havaalanının kontrolü gece yarısından sonra silahlı grupların kontrolüne geçti. Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, Sivastopol’un 80 kilometre kuzeyinde bulunan Belbek havalimanının Rus askeri tarafından işgal edildiğini açıkladı ve bunu bir ‘işgal eylemi’ olarak kınadı. Sivastopol üssündeki Rus donanması ise ‘istikrarsız durum göz önüne alınarak’ personelin korunması için ‘anti-terör birimlerinin’ önlemlerini artırdığı açıklamasını yaptı. Simferopol havaalanının ise kendilerini ‘Kozak’ olarak tanımlayan Rusya yanlısı gönüllü milisler tarafından kontrol altına alındığı ifade ediliyor. Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekteri Andriy Parubi, Kırım’daki karışıklığı kontrol altına almak için bölgede olağanüstü hal ilan edilmesi seçeneğinin masada olduğunu söyledi.

OBAMA: MÜDAHALENİN BEDELİ OLUR

Kırım’da dün ayrıca 10’dan fazla Rus helikopterinin Kırım üzerinden Ukrayna hava sahasına girdiği açıklandı. Rus askerlerinin, Balaklava bölgesinde ise bir sınır karakolunu kuşattığı bildirildi. Moskova’nın iddiaları reddetmesine rağmen bölgeden gelen kimi haberlerde zırhlı araçlarla ve helikopterlerle Rus askerlerinin bölgeye intikal ettirildiği iddia edildi. Ukrayna geçici Cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov, Rusya’nın tavrını 2008’de Gürcistan’da yaşanan savaştakine benzetti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e şahsen seslendiğini söyleyen Turçinov, ondan provokasyonu bitirmesini ve Rus askerlerini Kırım’dan çekmesini istedi. ABD Başkanı Barack Obama da bir açıklama yaparak Rusya’yı komşusuna yönelik askeri bir müdahale yapmaması için uyardı. Obama, böyle bir müdahalenin Rusya’ya ‘bedelinin olacağını’ söyledi.

Zaman gazetesinin haberine göre, Rus kökenli vekillerin çoğunlukta olduğu Kırım Meclisi, önceki gün bölgenin özerklik yetkilerinin genişletilmesi konusunda 25 Mayıs’ta referanduma gitme kararı almıştı. Bölgede Rusya yanlıları ile Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılmasına karşı olan Tatarlar arasındaki gerginliğin büyümesinden endişe ediliyor. Siyasi gözlemciler, işgal eylemlerinin, bölgenin özerk yapısının güçlendirilmesi yolunda Moskova tarafından yapılan bir hamle olduğunu belirtiyor. Kırım’ın bağımsızlığı senaryosuna ise ihtimal vermiyor.

Ukrayna’dan Rusya’ya gözdağı

Ukrayna’nın BM Büyükelçisi Yuriy Sergeyev, BM Güvenlik Konseyindeki acil toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Kendimizi savunacak güce sahibiz” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Ukrayna’ya bağlı özerk cumhuriyet olan Kırım’da yaşanan karışıklıklar sonrası Rusya’nın bölgeye asker gönderdiği iddialarının ardından, BM Güvenlik Konseyi ’Ukrayna’ konulu acil toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası konuşan Ukrayna’nın BM Büyükelçisi Yuriy Sergeyev ise ülkesinin kendini savunacak yeterli güce sahip olduğunu ifade etti. Rusya’nın bir ‘dış güç’ olarak bölgede ayrılıkçılığı teşvik ettiğini belirten Sergeyev, Kırım’a gönderildiği iddia edilen askeri birliklerle ilgili konsey üyelerine bilgi verdiğini ifade etti.
Ukrayna’ya Rusya tarafından yaklaşık 10 tane askeri nakil uçağı indirildiğini kaydeden Sergeyev, 11 tane Mi-24 askeri saldırı helikopterinin de sınır ihlalinde bulunduğunu belirtti.


<< Önceki Haber Rus askeri Ukrayna'ya girdi! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER