Peşmerge'ye 3 ülkeden silah desteği

IŞİD'le savaşan Peşmerge'ye 3 ülkeden silah desteği sözü geldi...

Peşmerge'ye 3 ülkeden silah desteği

Irak’ta birçok şehri ele geçiren ve son günlerde kuzeydeki Kürt bölgesine doğru ilerleyen IŞİD örgütüne karşı mücadele eden Peşmerge güçlerine Batı ülkelerinden silah desteği sözü geldi. Silahlar ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya’dan gidecek. ABD de Kürt bölgesine 130 askeri danışman gönderdi.

Daha önce Kürt bölgesine gizlice silah gönderdiği bilinen ABD’nin ardından dün peş peşe açıklama yapan Alman ve Fransız yetkililer, Peşmerge’ye silah göndereceklerini duyurdu. İtalya, İngiltere ve Çek Cumhuriyeti de silah takviyesi yapacak. Avustralya da Irak’a yeniden asker gönderebileceğini açıkladı.

DANIŞMANLAR ERBİL’DE

Ayrıca ABD, Kürt bölgesindeki insani krize yardımcı olmak üzere bölgeye 130 askeri danışman gönderdi. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, savaşa doğrudan katılmayacak olan askeri personelin Erbil’e ulaştığını söyledi. ABD’nin Kürtler’e bugüne kadar gönderdiği silahların değerinin ise 200 milyon dolar olduğu belirtildi.

TERSİNE GÖÇ

Esed rejiminin zulmünden kaçan binlerce Suriyeli geçtiğimiz aylarda Irak’a geçmişti. Daha sonra IŞİD saldırıları nedeniyle Suriye’nin kuzeyindeki Kürtler de Irak’a kaçtı. Irak’taki Suriyeli sayısı 400 bine yaklaşırken şimdi de Irak’taki binlerce Ezidi hayatta kalabilmek için Suriye’ye geçti.

EZİDİLER'E 16 BİN KİŞİLİK KAMP

Suriye iç savaşıyla Türkiye’ye gelen 1,3 milyon Suriyeli’nin ardından şimdi de Irak’tan yeni göç dalgası başladı. IŞİD’den kaçan binlerce kişi sınır kapılarına yığıldı. Yeni bir mülteci akınını önlemek için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ezidiler için Kuzey Irak’ın Zaho şehrinde 16 bin kişilik kamp kuracak. Önceki gün de 2 bin Ezidi’nin Şırnak’tan Türkiye’ye girdiği belirtildi.

YARALI ABD'Lİ GAZETECİLER TÜRKİYE'DE

Bugün'ün haberine göre; Sincar’da dağa sığınan Ezidiler’e yardım ulaştıran helikopterin kaza yapması sonucu yaralanan iki Amerikalı gazeteci tedavi için Türkiye’ye getirildi. Türk sağlık ekibiyle dün 04.00’te Habur’a ulaşan New York Times muhabiri Alissa J. Rubin ve foto muhabiri Adam Ferguson ambulans uçakla İstanbul’a gönderildi. İki gazeteci Atatürk Havalimanı’ndan Amerikan Hastanesi’ne götürüldü.



<< Önceki Haber Peşmerge'ye 3 ülkeden silah desteği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER