Obama'dan yoğun baskı!

ABD Başkanı Barack Obama, silah kontrolü tartışmalarının gündemde kalması için yoğun baskı uyguluyor.

Obama'dan yoğun baskı!

Başkent Washington ve ülke genelinde silah kontrolü tartışmalarını gündemde tutmaya çalışan Obama, son dönemde silah saldırıları nedeniyle yakınlarını kaybeden bazı aileleri Beyaz Saray'a davet etti ve ailelerle basın toplantısı düzenleyerek Amerikalılara seslendi.

Amerikan halkının yüzde 90'ının, Cumhuriyetçi Parti seçmenleri ve silah sahiplerinin yüzde 80'inin de silah alımına kısıtlamalar getirilmesinden yana olduğunu hatırlatan Obama, ABD Kongresi'nin Senato kanadının önümüzdeki günlerde, silah alımlarında geçmiş araştırmasının yapılması ve yarı otomatik silahların alımlarına sınırlamalar getirilmesi gibi önemli bir tasarıyı oylayacağına dikkati çekti.  

Obama, tüm Amerikalılarından, bölgelerini temsil eden Kongre üyelerine ulaşmalarını ve onlara ''yüzde 90'ının mı yoksa bu reformlara karşı çıkan yüzde 10'un mu aralarında olduklarını'' sormalarını isteyerek, reformları destekliyorlarsa seslerini daha güçlü yükseltmeye çağırdı. 

Obama, halbuki çocukları, yakınları öldürülen insanların bu olayları asla unutamayacağını ve daha Newtown saldırısının 100 günden az bir zaman önce gerçekleştiğini belirterek, ''Eğer olanları unuttuysak, yazıklar olsun bize'' dedi.

-Tasarının geçmesi için Amerikalıların baskı yapması lazım-

Geçen aylarda ülkeyi yasa boğan Newtown saldırısından sonra ABD'de, silah alımlarının kontrolü ve kısıtlanmasına yönelik hiç olmadığı kadar şiddetli tartışmalar başlamış, Amerikalıların çoğunluğu silah sınırlamalarına iyimser bakmaya başlamıştı. Ancak silah lobisinin ülkedeki ve özellikle de Kongre üzerindeki güçlü etkisi, bu yasaların hemen çıkmasını hala engelliyor. 

Silah alımı öncesinde geçmiş araştırması uygulamalarının zorunlu hale getirilmesi ve yarı otomatik silahların alımına yönelik sınırlamalara gidilmesi gibi konuları içeren tasarı, geçen haftalarda Kongre'nin Senato kanadının alt komitesinden geçerken, Senato Genel Kurulu'nda oylanmayı bekliyor.

Bu açıdan şu anda kilit önemde olan, Amerikan halkı ve onların Kongre'ye ne kadar baskı yapacağı. Obama, yakınları katledilen kişileri bizzat kameralar önüne getirerek, onların acılarını Amerikalılara tekrar hatırlatmaya çalışarak, toplumdaki duyarlılığın azalmasının önüne geçmek istiyor. 

AA

<< Önceki Haber Obama'dan yoğun baskı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER