Mahkemenin kararı ülkeyi tehlikeye soktu

Portekiz hükümeti, Anayasa Mahkemesi'nin 2013 yılı devlet bütçesindeki bazı kesintileri anayasaya aykırı bulup iptal kararı vermesine tepki gösterdi.

Mahkemenin kararı ülkeyi tehlikeye soktu

Başbakan Pedro Passos Coelho'nun çağrısıyla olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulu sonrasında basına bilgi veren hükümet sözcüsü Luis Marques Guedes, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla aynı görüşte olmasalar da saygı gösterdiklerini ifade etti. 

''Anayasa Mahkemesi'nin kararı ülkeyi tehlikeye soktu'' diyen Guedes, ''özellikle Portekiz'in ülke dışındaki inandırıcılığının zarar gördüğünü, mahkeme kararının olumsuz sonuçları olacağını'' kaydetti. Yaklaşık 3 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısında sonra Başbakan Coelho, Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva'dan acil görüşme talebinde bulunup, Cumhurbaşkanlığı konutuna gitti. Başbakan Coelho'nun, Cumhurbaşkanı Silva ile görüşmesinde, krizden çıkmak için çözüm önerilerini masaya yatıracağı belirtildi. 

Öte yandan Portekiz'deki muhalefet partileri ise Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile mevcut iktidarın ''otoritesinin kalmadığını'' savunup, Başbakan Coelho'nun istifasını istedi.

Anayasa Mahkemesi, yürürlükteki 2013 yılı bütçesinde, kamu açığını düşürmek için alınan kamu çalışanlarının ve emeklilerin ikramiyelerinin kaldırılması ve işsizlik yardımında yüzde 6, bakıma muhtaç hastalara yapılan yardımda yüzde 5'lik kesinti yapılmasını eşitlik ilkesine aykırı olduğuna kanaat getirip, iptal kararı vermişti. Söz konusu iptallerden dolayı hükümetin 2013 yılı için öngördüğü yaklaşık 1 milyar 150 milyon avroluk tasarruf planı geçersiz oldu.

Portekiz'e kurtarma yardımı yapan AB ve IMF geçen ay yapılan görüşmeler sonrasında, ekonomide beklenen büyüme tahminlerinin halen olumsuz olmasından dolayı kamu açığını düşürme hedeflerini yumuşatmış, yüzde 4,5'tan yüzde 5,5'a çıkarmıştı.  

<< Önceki Haber Mahkemenin kararı ülkeyi tehlikeye soktu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER