Kimyasal saldırının görüntüleri ortaya çıktı

Almanların Birinci Dünya Savaşı'nda Rus mevzilerine saldırdığı fotoğraf ilk kez ortaya çıktı

Kimyasal saldırının görüntüleri ortaya çıktı

Fosgen gazıyla gerçekleştirilen saldırı sonucu 1200 Rus askeri feci şekilde hayatını kaybetmişti.

Rusya'da doktora eğitimi alan Ebubekir Şahin'in çalışması Rusya gündemi ile Türkçe olarak yayın yapan www.haberrus.com haber portalında yayınlandı.

Almanlar Hardal gazını ilk kez 22 Nisan 1915 tarihinde kullandı. Bu tarihte, Belçika'nın 22 Ypres bölgesinde Fransız, Belçika, Cezayir ve Kanada tümenlerine karşı Almanlar, yaklaşık 5-8 dakika içinde 160 ton klorürü düşman cephesine püskürttü. Sonuçta yaklaşık 5 bin asker hayatını kaybetti.

Savaşın ilerleyen dönemlerinde kimyasal gaz kullanmaya devam eden Almanlar, 31 Mayıs 1915 tarihinde Polonya'nın Polimov cephesinde Fosgen gazıyla Rus birliklerine saldırdı. Almanların 12 Km'lik cephede yaklaşık 264 bin ton gaz kullanması sonucu 9 bin Rus askerinden 1200'ü hayatını kaybetti.

Savaş sırasında Rus askeri uçakları tarafından çekilen bir fotoğraf, Alman saldırısının en önemli belgesi olarak tarihe not düşüyor. Fotoğraf St. Petersburg Ulusal Kütüphanesi arşivinde ortaya çıktı.

Fotoğrafın yayınlandığı 15 Kasım 1915 tarihli İskrı (Kıvılcım) gazetede, Almanların cephede boğucu gaz kullandığı ve bu durumun insan haklarına aykırı olduğu belirtiliyor. Ayrıca fotoğrafın Alman tarihi için bir utanç belgesi niteliği taşıdığı ifade ediliyor. Ortaya çıkan fotoğrafta Alman birlikleri ve gazın ortaya çıkardığı dumanın tüm alanı kaplaması ayrıntılı bir şekilde görülüyor.

Almanların kimyasal silah kullanmasının karşı, Ruslarında bu konuda çalışmaya başladığı biliniyor. Rusya kendi geliştirdiği kimyasal gazı ilk kez 5 Eylül 1916 tarihinde kullanmıştı.

CİHAN
<< Önceki Haber Kimyasal saldırının görüntüleri ortaya çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER