İran'ın Türkiye'de yakın markaja aldığı kesim!

Alevi cemaatinin önde gelen 700 ismini ülkesinde ağırlayan İran’ın Türkiye’ye yönelik mezhep ilgisini gösteren bir gelişme yaşandı.

İran'ın Türkiye'de yakın markaja aldığı kesim!

  • Türkiye'nin İran Büyükelçiliği Caferiler'e verilen iftarın ardından 4 Ağustos'ta da Alevi temsilcilerini ağırlayacak
  • İran’ın Türkiye’de Alevi-Sünni çatışması çıkarmak için 3 yıldır yoğun faaliyet içinde olduğu iddia edilmişti.
Geçtiğimiz pazar Caferiler’e iftar veren Türkiye’nin İran Büyükelçiliği 4 Ağustos’ta da Alevi temsilcileri ağırlayacak...

İran’ın 700 Alevi dedesini davet ederek dini lider Ali Hamaney’le özel görüşmeler yaptığının gündeme gelmesinin ardından, Türkiye’nin İran Büyükelçiliği’nin Caferiler’e özel iftar programı düzenlediği ortaya çıktı. 28 Temmuz’daki iftara Caferi topluluğunun önde gelen pek çok ismi katıldı.

Bugün'de yer alan habere göre; Büyükelçiliğin 4 Ağustos’ta da Alevi dernek temsilcilerine iftar yemeği vereceği öğrenildi. Ortadoğu’da güttüğü Şii yayılmacılığı eleştirilen İran’ın Caferiler ile Aleviler’i yakın markaja aldığını gösteren gelişmeler yaşanıyor. Türkmen Alevi-Bektaşi Derneği Başkanı Özdemir Özdemir, İran’ın Türkiye’de Alevi-Sünni çatışması çıkarmak için 3 yıldır yoğun faaliyet içinde olduğu iddiasında bulunmuş, faaliyetlerin İstanbul, Ankara ve İzmir’de ‘Alevi Derneği’ adı altında 4 ayrı kuruluşla yürütüldüğünü belirtmişti.

Özdemir, bu derneklerin 3 yılda 700 Alevi dedesini İran’a götürdüğünü, İran Devrim Muhafızları Komutanları ve dini lider Hamaney’le görüştürüldüğünü kaydetmişti.

CAFERİLER’E ÖZEL İLGİ

Bu iddianın ardından İran’ın Türkiye’ye yönelik mezhep ilgisini gösteren bir gelişme daha yaşandı. Geçtiğimiz pazar günü İran’ın Ankara Büyükelçiliği, Caferi topluluğunun önde gelen isimlerine iftar verdi.

İftara, Caferi Kevser Grubu’na yakınlığıyla bilinen Bab-ı Ali İlim Vakfı’nda (Ehl-i Beyt Vakfı) dersler veren Caferi Alimi Musa Aydın, daha önce İran’da yaşarken Haziran 2013’te Türkiye’ye gelen ve Bab-ı Ali İlim Vakfı’nda dersler veren Yusuf Töre, Caferi gruplara yakınlığıyla bilinen Keçiören Muhammediye Camii İmamı Molla Abdullah Güngör ile Suca Güngör, Caferiler’e bağlı İmam Ali Cami İmamı Molla Olgun Tanyıldız ile camii cemaatinden Yücel Daştan ve emekli polis memuru Turgut Aras, Caferi Bab-ı Ali İlim Vakfı müdavimlerinden Ahmet Muhtar katıldı. Keçiören Allah-u Ekber Camii İmamı Molla Hasan Baykoca ve Bab-ı Ali İlim Vakfı’ndaki toplantılara katılan Siamak Mazloumravasan’ın da mazeretleri sebebiyle iftara katılmadığı öğrenildi.

KİMLER DAVETLİ?

Caferiler’e verilen iftarın ardından bir iftarın da Aleviler için düzenleneceği öğrenildi. 4 Ağustos’ta düzenlenecek iftara Alevi Cem Vakfı Ankara Şubesi Başkanı Şahin Akıncı, Cem Vakfı’nın Ankara’daki Dedeler Kurulu Başkan Vekili Hüseyin Dedekargınoğlu başta olmak üzere çok sayıda dernek görevlisinin davet edildiği öğrenildi.

SiYASi MÜSTEŞAR DEVREDE

İran Büyükelçiliği Siyasi Müsteşarı Ali Hassan Salami’nin, Alevi Cem Vakfı’yla temaslarını aralıksız sürdürdüğü öğrenildi. İran’ın önümüzdeki günlerde Alevi-Caferi gruplara yönelik organizasyonlarını artıracağı belirtiliyor. Türkiye’de Alevi-Sünni çatışmasına yönelik provokatif eylemlerdeki artışa dikkat çeken uzmanlar, İran’ın son süreçte Alevi ve Caferiler’le iyi geçinme ve yakınlaşma politikası yürüttüğünü belirtiyor.

<< Önceki Haber İran'ın Türkiye'de yakın markaja aldığı kesim! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER