Edward Snowden: Görev tamamlandı

Sızdırdığı belgelerle ABD’nin casusluk ağını ortaya çıkaran Snowden'den açıklama

Edward Snowden: Görev tamamlandı

ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nin küresel casusluk operasyonlarını ortaya çıkaran Edward Snowden, ‘görevinin çoktan tamamlandığını’ açıkladı.

Sızdırdığı belgelerle ABD’nin casusluk ağını ortaya çıkaran eski ajan Edward Snowden, Washington Post gazetesine özel bir röportaj verdi. Rusya’ya sığınan ve ABD’nin iade edilmesini sağlamak için affedilmesini gündeme getirdiği Snowden, ‘görev çoktan tamamlandı’ açıklamasını yaptı.

Snowden, 11 Eylül saldırılarından bu yana ABD’nin küresel çapta doruğa çıkan bilgi toplama faaliyetleri hakkında gazetelecilerin bolca bilgi yayımlamasından memnun olduğunu söyledi. 30 yaşındaki Snowden, bugüne kadar yayımlanan internet ve telefon kayıtlarına değinerek, “Kişisel tatmin açısından ele alırsanız, bu görev çoktan tamamlandı” ifadesini kullandı.

Snowden, “Gazeteciler çalışma şansı bulmalarıyla beraber yapmaya çalıştığım her şeyi doğruladılar... Hatırlayın, ben toplumu değiştirmeye çalışmıyorum. Topluma kendisini değiştirip değiştirmemesi gerektiği konusunda bir karar verme şansı sundum” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, geçtiğimiz hafta NSA’nın bilgi toplama operasyonlarında değişiklik yapılması gerekebileceğine değinirken, Obama’nın danışmanlarından oluşan panel, 46 değişiklik önerisinde bulunmuştu.

‘RAHATLAMIŞ GÖRÜNÜYOR’
ABD Dışişleri Bakanlığı ve NSA, Snowden’ın elindeki belgeleri sızdırmasını engellemek ve geri iadesini sağlamak için affedilmesini gündeme getirmiş ancak bu tartışma sonuçsuz kalmıştı.

Snowden, ilk belgeleri 6 ay önce Hong Kong’da Guardian’a açıklamış, ardından Rusya’ya sığındığı dönemde birçok basın organı ve gazeteciye bilgi vermeye devam etmişti.

Snowden’ın belge ilettiği gazetecilerden Barton Gellman, birkaç gün önce görüştüğü eski ajanın ‘rahatlamış göründüğünü, Rus pastaları, dondurma ve hamburger yağmuru eşliğinde iki gün durmadan bir şeyler anlattığını’ söylemişti.

ABD, Haziran ayında Snowden’ı casuslukla suçlarken, Rusya beş ay önce 1 yıllık sığınma hakkı tanımıştı. Brezilya ve Avrupa Birliği’nin (AB) korunması konusunda yeni alternatifler aradığı Snowden, ‘NSA’yı yıkmayı amaçlamadığını, aksine halen çalışanı olduğu kurumu geliştirmek istediğini ancak bunun anlaşılmadığını’ söylemişti.

Beyaz Saray sözcüsü Caitlin Hayden, Snowden’ın Washington Post’ta beliren röportajının ardından, ‘Snowden’ın derhal ABD’ye dönmesi gerektiğini’ belirtti.
<< Önceki Haber Edward Snowden: Görev tamamlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER