Başbakan'a büyük şok!

KKTC’de dün yapılan erken genel seçimlerde halk, iktidara talip 3 büyük siyasi partiye ‘koalisyon’ mesajı verdi.

Başbakan'a büyük şok!

  • İrsen Küçük resmi olmayan ilk sonuçlara göre milletvekili seçilemedi.
  • Hiçbir parti tek başına iktidar olabilecek çoğunluğu elde edemedi.
  • Bu sonuçlar ışığında CTP liderliğinde koalisyon kurulacağı ifade ediliyor.

Seçimlerden büyük bir oy kaybıyla çıkan Ulusal Birlik Partisi’nde (UBP) Genel Başkan ve eski Başbakan İrsen Küçük, resmi olmayan ilk sonuçlara göre milletvekili seçilemedi. Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı İrsen Küçük, seçim sonuçlarıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

KKTC’de dün yapılan erken genel seçimlerde halk, iktidara talip 3 büyük siyasi partiye ‘koalisyon’ mesajı verdi. Seçimlerden büyük bir oy kaybıyla çıkan Ulusal Birlik Partisi’nde (UBP) Genel Başkan ve eski Başbakan İrsen Küçük, resmi olmayan ilk sonuçlara göre milletvekili seçilemedi.


KKTC erken genel seçimlerin galibi, Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) oldu. Seçimleri CTP-BG, yüzde 38,41 oranıyla tamamlayan CTP'nin yanı sıra, ikinci sırayı yüzde 27,28'liık bir oranla Ulusal Birlik Partisi (UBP), üçüncü sırayı ise yüzde 23,09' luk bir oranla Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) takip etti. Bu sonuçlar ışığında CTP liderliğinde koalisyon kurulacağı ifade ediliyor. Hiçbir parti tek başına iktidar olabilecek çoğunluğu elde edemedi.


KKTC genelindeki 670 sandıktan çıkan sonuçlara göre siyasi partilerin resmi olmayan oy dağılım oranları ve çıkaracakları milletvekili sayıları şöyle:

-Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG):  (yüzde 38,37) 21 milletvekili,

-Ulusal Birlik Partisi (UBP) (yüzde 27,3) 14 milletvekili, 

-Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG): (yüzde 23,11) 12 milletvekili,  

-Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP): (yüzde 7,43) 3 milletvekili,"

Bu sonuçlara göre, yüzde 5 olan ülke barajını aşan CTP-BG, UBP, DP-UG ve TDP Cumhuriyet Meclisine giriyor.

İRSEN KÜÇÜK SEÇİLEMEDİ
 
Seçimlerden büyük bir oy kaybıyla çıkan Ulusal Birlik Partisi’nde (UBP) Genel Başkan ve eski Başbakan İrsen Küçük, resmi olmayan ilk sonuçlara göre milletvekili seçilemedi. KKTC'de seçim sisteminde seçmenler, milletvekili adaylarına tercih oyu da kullanarak parti sıralamasını belirleyebiliyor. UBP Lefkoşa bölgesinde 4 milletvekili çıkardı. Küçük'ün tercih oylarıyla geride kaldığı belirtildi. 

Bölgelere göre milletvekili dağılımı

Resmi olmayan sonuçlara göre, 16 milletvekili çıkaran Lefkoşa'da CTP-BG 7, UBP 4, DP-UG 4, TDP 1 milletvekilliği kazandı. Toplam 13 milletvekili bulunan Gazimağusa'da CTP-BG 5, UBP 4, DP-UG 3, TDP 1 milletvekili çıkardı. Milletvekili toplamı 10 olan Girne'de ise CTP-BG 4, UBP 3, DP-UG 2, TDP 1 vekillik kazandı. Güzelyurt'un 6 olan milletvekili sayısı, CTP-BG 3, UBP 2, DP-UG 1 olarak paylaşılırken, İskele'nin toplam 5 milletvekilliği ise CTP-BG 2, DP-UG 2, UBP 1 arasında bölüşüldü.
<< Önceki Haber Başbakan'a büyük şok! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER