Avrupa Parlamentosu'ndan şok Türkiye teklifi

Türkiye’yi ayağa kaldıran ‘özgür basına darbe operasyonu’ üzerine özel oturum yapan Avrupa Parlamentosu üyeleri Türkiye'ye sert eleştiri yöneltti. "Avrupalı Türkiye rüyamız kâbusa dönüştü" yorumları yapılan oturumda, Türkiye'ye sağlanan fonların kesilmesi ya da üyeliğin askıya alınması önerildi.

Avrupa Parlamentosu'ndan şok Türkiye teklifi

Medyaya ve hürriyetlere darbe operasyonuna ilk günden bu yana sert eleştiriler getiren Avrupa Parlamentosu (AP) "acil gündemle" topladığı Genel Kurul toplantısında Türkiye’de özgür medyaya yönelik polis baskınlarını görüştü. Söz alan tüm siyasi gruplar, yapılan baskınları tenkit ederken, bazı üyeler üzerinde İngilizce "Özgür basın susturulamaz" yazılı pankartlarla kameralara poz vererek yöneticileri gözaltına alınan Zaman Gazetesi ve Samanyolu Televizyonu’na destek verdi.

'FONLAR KESİLSİN' ÖNERİSİ

Oturumda Türkiye'ye sert eleştiriler yöneltildi. "Avrupalı Türkiye rüyamız kâbusa dönüştü" yorumları yapılırken, Türkiye'ye sağlanan fonların kesilmesi ya da üyeliğin askıya alınması teklif edildi.

Türkiye oturumunda söz alan Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas “Türkiye'deki gözaltılar bizim basın ve düşünce özgürlüğümüzle tek kelimeyle bağdaşmıyor” diye konuştu. Türkiye'nin AB üyeliğine bugüne kadar destek verdiğini söyleyen Hıristiyan Demokrat Christian Dan Preda, “Gazetecilerin tutuklanması kabul edilemez. Brüksel'in Türkiye'yle müzakereleri sürdürmesi Erdoğan'a yanlış bir mesaj veriyor" dedi.
Hollandalı Liberal parlamenter Maietje Schaake, Türkiye'ye yönelik maddi yardımların askıya alınmasının gündeme alınması gerektiğini savundu. Birleşik Sol Grubu üyesi Fransız Parlamenter Patrick Le Hyaric, “14 Aralık polis operasyonu bariz bir şekilde önceden siyasi iktidar tarafından planlanmış. AB olarak ekonomik kaygılarımızı artık Türkiye'deki temel özgürlük sorunlarının önüne koyamayız” ifadelerini kullandı.

YENİ HEDEF MUHALİFLER

Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip eden AP Yeşiller Grubu Eş Başkanı Harms, tüm muhalif grupların Zaman Gazetesi'yle dayanışma göstermesinin önemli olduğunu söyledi. Harms, “Bugün, ifade özgürlüğü için dayanışma zamanı. Bir sonraki hedef diğer muhalif yayınlar olacaktır. Bu baskını AKP ile Gülen Hareketi arasındaki mücadele olarak okumak yanlış olur” ifadelerini kullandı.

ENDİŞE DUYUYORUZ

Sosyal Demokratlar'ın  Başkanı Gianni Pittella,"Türkiye'nin AB'ye katılımı için adaylığını her zaman destekledik. Maalesef Türk hükümetinin icraatları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylemi Türkiye'yi Avrupa'dan çok uzaklaştırıyor" derken, AP Türkiye Raportörü Hollandalı Milletvekili Kati Piri de gözaltılar nedeniyle ‘derin endişe' duyduğunu vurguladı.

MEDYA DARBESİ BRÜKSEL'DE PROTESTO EDİLDİ

Türkiye'de medyaya yapılan baskı, Avrupa'nın başkenti Brüksel'de protesto edildi. Avrupa Komisyonu yakınındaki Schuman meydanında gerçekleştirilen gösteriye yaklaşık 500 kişi katıldı. İngilizce ve Fransızca "Özgür basın susturulamaz" dövizleri taşındı. Protestocular arasında yer alan Zaman Gazetesi Belçika Yayın Müdürü Mete Öztürk, Türkiye'de demokrasinin kara bir gün yaşadığını ve utanç verici gelişmelerin yaşandığını ifade etti. Öztürk, "Gözaltılar, hepimizi utandıran, izahı mümkün olmayan sebeplerle yapıldı.  Türk basını büyük bir tehdit altındadır" dedi.

KONGRE ÜYELERİNDEN KERRY'E TÜRKİYE'YE BASKI YAP ÇAĞRISI

Dışişleri Bakanı Kerry’ye mektup yazan ABD Kongresi üyeleri, medyaya yapılan operasyonla ilgili Türkiye’yi uyarmasını istedi.

ABD Kon­gre­si üye­le­ri, med­ya­ya ya­pı­lan dar­be­ye kar­şı ABD Dı­şiş­le­ri Ba­ka­nı John Kerry'e mek­tup ya­za­rak en­di­şe­le­ri­ni di­le ge­tir­di. Kon­gre üye­le­ri, Ba­kan Kerry'nin Türk mev­ki­da­şı ile gö­rü­şe­rek Tür­ki­ye'nin ba­sın ve ifa­de öz­gür­lü­ğü ko­nu­sun­da uya­rıl­ma­sı­nı is­te­di.

KOR­KUNÇ BİR Gİ­Rİ­ŞİM

Fe­de­ral mil­let­ve­kil­le­ri, ABD'nin Av­ru­pa Bir­li­ği ile or­tak ça­lı­şa­rak, Tür­ki­ye'de­ki ba­sın öz­gür­lü­ğü­nün ga­ran­ti al­tı­na alın­ma­sı ge­rek­ti­ği çağ­rı­sın­da bu­lun­du. Üye­ler, mek­tup­la­rın­da ABD'nin Türk hü­kü­me­ti ta­ra­fın­dan ya­pı­lan 'bu kor­kunç ey­le­mi gör­me­me­zik­ten ge­le­me­ye­ce­ği­ni' vur­gu­la­dı. Kon­gre üye­si Mic­ha­le M. Hon­da, Kerry'e hi­ta­ben yaz­dı­ğı mek­tu­bun­da "Tür­ki­ye'ye öz­gür­lü­ğe dar­be, san­sür, ba­ğım­sız ka­mu söy­le­mi ko­nu­la­rın­da bas­kı oluş­tu­rul­ma­sı" ge­rek­ti­ği­ni ifa­de et­ti. Hon­da, pa­zar gün­kü ope­ras­yon­la med­ya­nın öz­gür se­si­ni kes­ti­ği­ni be­lir­te­rek "Hü­kü­met,  de­mok­ra­si­den ge­ri adım at­tı. Tür­ki­ye med­ya­nın öz­gür se­si­ni ke­se­rek da­ha oto­ri­ter bir re­ji­me doğ­ru yö­nel­di" de­di.

TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİNE UYARI MEKTUBU

ABD’nin Ohio Eyaleti Meclisi, 14 Aralık operasyonu sebebiyle Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’ne uyarı mektubu gönderdi.  “Mektubu kaleme alan Cumhuriyetçi Parti’nin Grup Başkanı John Adams, "Ohio Meclisi olarak Türkiye’de basın özgürlüğüne karşı yapılan eylemden dolayı derin kaygı duymaktayız. Gazeteciler derhal serbest bırakılmalı” dedi.

<< Önceki Haber Avrupa Parlamentosu'ndan şok Türkiye teklifi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER