AB'ye vizesiz yolculuk

Avrupalılar ülkemize rahatlıkla gelebilirken, bizim için durum o kadar kolay değil.

AB'ye vizesiz yolculuk

Türkiye yıllardır Avrupa Birliği'ne vizesiz seyahatı konuşuyor. 2012 senesinde AB komisyonu'nun Türkiye'ye uyguladığı vizelerin haksız olduğunu kabul etmesi Avrupalı hükümetleri harekete geçirecek mi vatandaşlar merakla bekliyor.


50 ila 100 euro arasında değişen vize ücretlerine randevu, ulaşım, danışma, ve dosya masraflarının da eklenmesiyle bir kişinin vize için yaptığı masraf 250 euro'yu bulabiliyor. Hâl böyle olunca aldığımız vizeler için Avrupa Birliği ülkelerine her sene yaklaşık 100 milyon euro ödüyoruz.

Harcadığı paraya ve zamana rağmen vatandaş bazen vize de alamayabiliyor.  Avrupa Birliği ülkelerinin Türk vatandaşlarına uyguladığı bu vize işlemleri aslında hukuka uygun değil. 

Bu yanlıştan dönmek için Avrupa bugünlerde adımlar atıyor.

Bir taraftan cebimizden milyonlarca euro çıkarken, diğer yandan AB'den alabileceğimiz milyarlarca euro'yu almak için hiç bir şey yapmıyoruz. Ülkemiz AB'ye adaylık sürecinde yıllardır bir takım aidatlar ödüyor. Bu paralar yıllar içinde birikti ve 5 milyarlar euro'yu aştı. 

Avrupa Birliği hakkımız olan bu parayı sosyal projeler üretenlere hîbe olarak veriyor. Ancak hîbeler konusunda tabir yerindeyse ödev yapmayan öğrenci gibiyiz.


<< Önceki Haber AB'ye vizesiz yolculuk Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER