ABD ve İngiltere'den Rusya'ya ültimatom

G8 zirvesi için Kuzey İrlanda’da bulunan İngiltere Başbakanı David Cameron ve ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Suriye planlarını desteklemeleri için ultimatom verdi.

ABD ve İngiltere'den Rusya'ya ültimatom

İngiliz basınına yansıyan haberlerde, Cameron ve Obama, akşam yemeğinde bir araya geldikleri Putin’e, Suriye’nin geleceği konusunda hazırlanan 5 maddelik planı imzalaması konusunda baskı yaptı. Buna göre Putin, Suriye lideri Beşar Esad’ın yönetimden gitmesine razı olacak, kimyasal silahların kullanımı ayrıca acil yardım konusunda harekete geçilecek ve ülke içindeki aşırılığa son verilecek. Indepedent gazetesi, Başbakan Cameron’ın Putin’i bu konuda ‘yediye karşı bir’ olarak değerlendirirken Putin’in bu plana katılsın ya da katılmasın Suriye konusunda kendi raporlarını açıklayacaklarını söylediğini aktardı. 

CAMERON’IN 5 MADDELİK SURİYE PLANI 

Başbakan Cameron’ın 5 aşamalı planında şu maddeler yer alıyor:

* Suriye lideri Esad’ın olmadığı geçici bir hükümet. 

* Dünyanın her yerinde kimyasal silah kullanımının kınanması 

* Suriyeliler'in insani şartlarının iyileştirilmesi ve acil yardım kuruluşlarının ülkeye ulaşmalarının sağlanması. 

* Nerede olurlarsa olsunlar aşırı gruplarla mücadele edilmesi. 

* Libya’dan dersler çıkarılarak yeni Suriye’nin oluşturulması. 

Vladimir Putin, Obama ile ikili görüşmesi ardından "Tabii ki fikirlerimiz tesadüf değil. Hepimiz Suriye’deki şiddetin sona ermesini, kurbanların artmasını durdurmayı ve durumu barışçıl bir şekilde çözmeyi istiyoruz. Partileri Cenevre’de müzakere masasına getirmeyi istiyoruz" diye açıklama yaptı. Putin’in bu açıklamalarına karşın İngiltere ve ABD, Putin üzerinde Suriye konusunda bazı ortak prensipler ile ilgili baskı oluşturmanın olası olduğunda hemfikir iken Rusya’yı, Cenevre’de muhtemelen temmuz ayında yapılabilecek ikinci bir barış konferasına razı etmeye çalışıyorlar. 

KITALARARASI SERBEST TİCARET ANLAŞMASI 

Pazartesi günü Kuzey İrlanda’nın Enniskillen kenti yakınlarındaki Lough Erne Resort’ta başlayan G8 zirvesi, ABD ve Avrupa Birliği’nin dünyanın en iddialı serbest ticaret anlaşması konusunda müzakereleri ile başladı. Söz konusu anlaşma, yüzbinlerce yeni iş sahası yaratmayı ve Avrupa ile Amerika kıtasında hızlandırılmış bir büyüme sağlamayı hedefliyor. Dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerin liderleri, başta Suriye ve küresel ekonomi olmak üzere, terör ve aşırıcılıkla mücadele ile vergilendirme konularını masaya yatıracak. İngiltere Başbakanı David Cameron’ın ev sahipliği yaptığı zirve, ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Enrico Letta, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Kanada Başbakanı Stephen Harper, AB Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’un katılımıyla gerçekleşiyor.
<< Önceki Haber ABD ve İngiltere'den Rusya'ya ültimatom Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER