ABD, Türkiye'yi de izlemiş!

'ABD tarafından izlenen ülkeler arasında Türkiye de var'...

ABD, Türkiye'yi de izlemiş!

ABD istihbaratının 35 dünya liderinin görüşmelerini takibe aldığı haberi konuşulurken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dinlenen liderler arasında yer alıp almadığı sorusu cevap bekliyor. Brezilya ve Meksika'nın ardından Fransa ve Almanya liderlerinin de izlendiğinin ortaya çıkması, Türkiye'nin de listede yer alma ihtimalini akla getiriyor. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) eski uzmanı Edward Snowden'ın sızdırdığı ve İngiliz gazeteci Glenn Greenwald'ın, Brezilya'nın Globo televizyonunda yayınladığı bazı belgeler, Türkiye'nin de hedef alınan ülkeler arasında yer aldığını ortaya koyuyor.

Yayınlanan belgelerin birinde Brezilya ve Türkiye'nin küresel sahnede yükselişi ABD tarafından 'tehdit' olarak algılanırken bir başka belgede Türkiye'nin de içinde yer aldığı bazı ülkeler, bölgesel istikrarda 'stres kaynağı' olarak belirtiliyor. İç yazışma niteliği taşıyan bir raporda ise Türkiye'nin de dahil olduğu 13 ülkenin ticari, askeri, dış politika yönünden takibe alındığı ve bu kapsamda ülkedeki diplomatik, idari, askeri, istihbari hedefler üzerinde tüm boyutlarıyla çalışıldığına yer veriliyor.

'DOST MU DÜŞMAN MI YOKSA PROBLEM Mİ?'

Türkiye, ABD için stres oluşturan başlıca ülkeler listesinde Brezilya, Mısır, Hindistan, İran, Meksika, Suudi Arabistan, Somali, Sudan ve Yemen'le birlikte "Dost mu düşman mı yoksa problem mi?" başlıklı kategoride ele alınıyor.

Ayrıca ABD'yi endişelendiren geleceğe yönelik senaryoların işlendiği "2014-2019 Jeopolitik Trendler" başlığını taşıyan bir başka bölümde şu ifadelere yer veriliyor: "Brezilya ve Türkiye küresel sahnede yükseliyor. Meksika baskı altında ve sınırımızda yer alıyor. Arap Baharı devam ediyor. İş bulamayan gençlerden oluşan kambur, gençler arasında hoşnutsuzluğa sebep oluyor."

CİHAN
<< Önceki Haber ABD, Türkiye'yi de izlemiş! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER