'3. Dünya savaşı çıkabilir' uyarısı

Ukrayna ordusunun önceki gün ülkenin doğusunda Slavyansk’ta operasyon başlatılıp Rus yanlısı milisleri öldürmesinin ardından savaş noktasına gelen gerginlik devam ediyor.

'3. Dünya savaşı çıkabilir' uyarısı

Rusya, milislerin öldürülmesine Ukrayna sınırında önceki gün yeni bir askeri tatbikat başlatarak karşılık vermişti. Ukrayna Savunma Bakanlığı, dün Rus askerlerinin Ukrayna sınırına 1 kilometre mesafede askeri tatbikat yaptığını ve savaş uçaklarının bölgeye çok yakın uçtuğunu açıkladı. Gelişmeler, bölgenin yeni gerginliklere gebe olduğunu gösteriyor

KİEV PANİKTE: 3. DÜNYA SAVAŞI ÇIKABİLİR

Rus askerinin sınıra dayanması Kiev Yönetimi’nin panikletti. Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rusya’nın “askeri ve siyasi ” olarak Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlandığını söyleyerek uluslararası kamuoyuna çağrıda bulundu. Rusya’nın Ukrayna’daki teröristlere destek verdiğini, bunun suç olduğunu hatırlatan Yatsenyuk, “(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin resmen intikam alıyor. Sınır bölgesinde tatbikat başlatmasının amacı ise batıyı bizden uzaklaştırmak. Rus ordusunun Ukrayna topraklarındaki agresif girişimleri, Avrupa topraklarında bir çatışmaya yol açacak. Putin’in başlattığı bu tehlikeli oyun, tüm Avrupa güvenliğini tehdit ediyor. Dünya henüz İkinci Dünya Savaşı’nı unutmadı, Rusya ise Üçüncü Dünya Savaşı’nı başlatmak istiyor ” uyarısında bulundu.

MERKEL PUTİN’İ ARADI

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Putin’le telefon görüşmesi yaparak 17 Nisan’da kabul edilen Cenevre anlaşmasını hatırlattı. Telefon görüşmesiyle ilgili açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Steffen Seibert, “Angela Merkel, son bir defa Rusya liderinden Cenevre bildirisine sadık kaldığını kanıtlamasını istedi. Rusya’nın az adım attığını gördüğünü söyledi. Rusya’nın krizi tırmandıran taraf olmadığını dünyaya göstermesi için Ukrayna’nın doğusunda isyan çıkaran Rusya yanlısı ayrılıkçılara mesafeli durduğunu ilan ederek kınamasını talep etti” dedi.

OBAMA'DAN ÇAĞRI:
ABD Başkanı Barack Obama, dün Avrupa liderleriyle yaptığı telekonferansta Ukrayna’daki son gelişmeleri ele aldı. Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-Hye ile Seul’da düzenlediği basın toplantısında ise Obama, “Eğer durum daha da şiddetlenir ve Rusya Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunursa, daha geniş etkileri ve sonuçları olacak yeni ve sektörel yaptırımlara hazır olmamız gerekiyor” dedi.
<< Önceki Haber '3. Dünya savaşı çıkabilir' uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER