Dünya basını 'özgür medya'ya operasyonu böyle gördü

Dünya basını Koza İpek Medya Grubuna yapılan polis operasyonlarını son dakika olarak duyurdu.

Dünya basını 'özgür medya'ya operasyonu böyle gördü

Dış basın, Koza-İpek Medya'ya yönelik operasyonu Türk medyasında çıkan haberlere dayandırarak "son dakika" dünyaya duyurdu.

AFP: Operasyon, gizemli Twitter kullanıcısı Fuat Avni'nin muhalif medyaya yönelik polis baskını olabileceği yönündeki uyarısından birkaç gün sonra gerçekleşti.

REUTERS: Türk polisi, ABD'de yaşayan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sert eleştiriler getiren Müslüman vaiz Fethullah Gülen'le yakın bağlantıları olan holding ve medya grubunun ofislerine baskın düzenledi. 

ASSOCIATED PRESS: Polis, hükümeti istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçlanan Müslüman vaiz Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen iş ve medya grubunun binalarında arama yapıyor. 

BLOOMBERG: Polis ayrıca yönetimi bu yılın başlarında terör örgütü ilan edilen Gülen dini hareketiyle bağlantılı olan grubun sahibi olduğu 23 şirketin ofislerini de arıyor.

AVRUPA GAZETECİLER FEDERASYONU: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ YOKSA DİKTATÖRLÜK VARDIR
Avrupa Gazeteciler Federasyonu Başkanı (EFJ) Başkanı Mogens Blicher Bjerregard, Koza İpek Medya Grubu'na yönelik polis baskına sert tepki gösterdi. Bjerregard, "Basın özgürlüğünün olmadığı yerde diktatörlük vardır. Türkiye uzun süredir sistemli olarak basın ve ifade özgürlüğünü ihlal ediyor." dedi. 
 
Mogens Blicher Bjerregaard, Türkiye’de basına yönelik saldırıların artık çok ciddi boyutlara ulaştığını ve federasyon olarak gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini belirterek, "Buradan Avrupa’daki iktidarlara seslenerek, basın özgürlüğünü yok etmeye çalışan Türkiye’ye sert tepkisini ortaya koymasını istiyoruz. Basın özgürlüğünün olmadığı yerde demokrasi yoktur, diktatörlük vardır." dedi. 
 
Türkiye’de iktidarın, hoşuna gitmeyen basın mensuplarını hapse attığını belirten EFJ Başkanı Bjerregaard, "Türkiye hükümeti Türk gazetecileri hapse atmaktan tatmin olmamış olacak ki dün 3 İngiliz gazeteciyi gözaltına aldı. Bu davaları yakından takip ediyoruz. Her platformda bunu dile getirirken, Türkiye’de baskıya uğruyan basın mensuplarının yanında olduğumuzu ifade ediyorum. Ve son olarak da tüm demokratik örgüt ve kurumları basın mensuplarına ve organlarına destek olmaya çağırıyorum." açıklamasını yaptı.

RUSYA GAZETECİLER BİRLİĞİ: TÜRKİYE'DA BASINA OPERASYONU KINIYORUZ
Rusya Gazeteciler Birliği: Türkiye’de basına operasyonu kınıyoruz. İpek Medya Grubu’na yönelik operasyona Rusya Gazeteciler Birliği’nden de sert tepki geldi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Rusya Gazeteciler Birliği Sekreteri Rafael Hüseyinov, basına yönelik her türlü operasyonu kınadıklarını ifade etti.

Hüseyinov, “Türkiye’de yaşanan bu operasyonu haberlerden okudum. Rusya Gazeteciler Birliği olarak şunu ifade etmek istiyorum: Basına yönelik hiçbir operasyonu ve baskıyı asla kabul etmiyoruz. Bu tür operasyonları kınıyoruz. Bu kabul edilemez.” dedi.

Gazetecilerin görev yaptıkları ülkelerde o ülkenin kural ve kaidelerine uyması gerektiğini de hatırlatan Hüseyinov, “Ama bu, gazetecinin kimseyi eleştiremez anlamına gelmemeli. Bunu bahane ederek basın özgürlüğüne engel olunmamalı. Basına siyasi nedenlerle baskı yapılmamalı ve medya takip altına alınmamalı. Özgür basın susturulmamalı!” diyerek tepki gösterdi.

SINIR TANIMAYAN GAZETECİLER'DEN TEPKİ
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) İpek Grubu'na ait kanal ve televizyonlara baskın kararı alınmasını sert şekilde kınadı.

Merkezi Paris'te bulunan RSF'in Doğu Avrupa ve Orta Asya Direktörü Johann Bihr, Koza İpek Medya Grubu'nu hedef alan polis baskınından derin endişe duyduklarını söyledi. Bihr, "Muhalif medyayı hedef alan yeni baskıdan derin endişe duyduk." diye konuştu. Bihr, hükümete ise "Muhalif medyaya yönelik yürütülen bu şiddete derhal son verin ve uluslararası taahhütlerle de uyumlu demokratik sınırlara geri dönün." çağrısını yaptı.

RSF'in Doğu Avrupa ve Orta Asya Direktörü Johann Bihr, Koza İpek Medya Grubu'na yönelik operasyonun, hükümetin son dönemde Gülen hareketine yakın medyaya yönelik benimsediği şiddetin ve tüm muhalif medyaya yönelik büyüyen hoşgörüsüzlüğün de bir göstergesi olduğunu vurguladı. Bihr, son dönemde Kürt hareketine yakın medya kuruluşlarına yönelik baskıların da arttığına dikkat çekti.

Johann Bihr, muhalif medyaya yönelik baskılarla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanı da sorumlu tutarak, Erdoğan'ın tek başına iktidarı kaybettiği Haziran seçimlerinden sonra son yıllarda sürekli hedefte olan muhalif medyaya yönelik baskıyı artırdığına dikkat çekti.

ULUSLARARASI YAZARLAR BİRLİĞİ: GAZETECİLERİN FAALİYETLERİNİ ENGELLEMEYİN
Uluslararası Yazarlar Birliği PEN, Koza İpek Medya Grubu'na ait kanal ve televizyonlara baskın kararı alınmasını sert şekilde kınadı.

English PEN Direktörü Jo Glenville yaptığı yazılı açıklamada, "Uluslararası Yazarlar birliği PEN, AKP hükümetinin gazetecilere ve yabancı muhabirlere yönelik baskılarına yönelik büyük endişe duymaktadır." dedi.

PEN’den yapılan açıklamada ayrıca, ülkede ve bölgede yüksek bir tansiyonun olduğu ve böyle bir dönemde gazetecilerin korkutma ve engellemeye maruz kalmadan özgürce hareket etmelerine izin verilmesi gerektiği vurgulandı.

<< Önceki Haber Dünya basını 'özgür medya'ya operasyonu böyle gördü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER