'Dünden bugüne Haricilik ve Neo-Hariciler' kitabı çıktı

İslamiyet’in ilk yıllarında siyasi bir oluşum olarak ortaya çıkan Haricilik, günümüzde Taliban, El-Kaide, Boko Haram, IŞİD gibi yansımaları ile dünyayı tehdit etmeye devam ediyor.

'Dünden bugüne Haricilik ve Neo-Hariciler' kitabı çıktı

Konunun uzmanı Dr. Ali Ünsal, “Dünden Bugüne Haricilik ve Neo-Hariciler” isimli eserinde mevzuyu tarihi süreci içinde değerlendirirken; gençlerin, cihat ve Allah adına bu radikal gruplara katılmalarını engellemenin yolları üzerinde duruyor. 

Tarih boyunca çeşitli unvanlar ve isimler altında varlıklarını sürdüren Harici gruplar ilk olarak Hz. Ali dönemindeki Sıffin Savaşı’nın ardından ortaya çıkmış, ilk ciddi mücadelelerini yine Hz. Ali’ye karşı vermişlerdir. Dönemin siyasi atmosferi, cehalet, bilgisizlik ve Kuran-ı Kerim’i yorumlamaktaki yetersizlikleri, kabile asabiyeti, bedevi kültürü, saplantılı düşünce yapısı gibi sebeplerle ortaya çıkan Hariciliğin günümüzdeki temsilcileri arasında Selefiyye, Vehhabilik, Taliban, El-Kaide, Boko Haram, El-Nusra, Eş-Şebab ve IŞİD gibi radikal örgütler bulunuyor. Ayrıca, siyasal İslam’a dair bir takım uygulamalarla da kendini gösteriyor.

Dr. Ali Ünsal’ın hazırladığı, Işık Yayınları tarafından basılan Dünden Bugüne Haricilik ve Neo-Hariciler isimli eser, İslam adına savaştıklarını iddia edip en büyük zararı İslam dünyasına veren bu radikal grupları mercek altına alıyor. Eserde, Hariciliğin ne olduğu ve tarihi arka planı incelendikten sonra genel inanç prensipleri ve siyasi bir görüşken nasıl itikadi bir mezhep haline geldikleri irdeleniyor. Ardından, geçmişten bu güne karşımıza çıkan Harici mezhepleri ve en sonunda da günümüzde bu zihniyetin temsilcileri masaya yatırılıyor.

Müslüman topraklarında kargaşa çıkarma, İslamiyeti dünyaya kötü gösterme ve başta silah kaçakçılığı olmak üzere bu işten ticari kazanç sağlama adına bazı global güçlerin de gizlice desteklediği bu oluşumlar özellikle son dönemde ailelerin korkulu rüyası olmuş durumda. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelip neo-Harici gruplara katılan gençlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Yeni nesli bu tehlikeden korumak için Haricileri yakından tanımak, hoşgörü ve merhametten yoksun yapısını, kan dökmeyi meşru kılan zihniyetlerini bilmek gerekiyor. Dünden Bugüne Haricilik ve Neo-Hariciler, bu bağlamda ailelerin de okuması gereken bir eser. Dr. Ali Ünsal, kitabında konu ile alakalı şöyle diyor: “Aslında çıkışı itibariyle, ezilen Arap halklarının daha çok genç nesilde tezahür eden tepkilerinin dış kaynaklarca yönlendirilerek örgüte dönüştürülmesi halinde karşımıza çıkan neo-Harici gruplar, bilinçli olarak dünyaya İslam dünyasının temsilcileri olarak lanse edilmektedir. Kısmen de başarılı olunan bu çalışmalar neticesinde, hem Müslüman neo-Hariciler, kendileri gibi düşünmeyen herkesi yok ederek, Müslümanlara büyük kayıplar verilmekte, kullandıkları silahlar başta olmak üzere bütün tüketim malzemeleri yeni bir ticaret kapısı oluşturmakta, dünya, İslam dinini ve Müslümanları, terörle anar hale gelmektedir. Bunlar ilerleyen zaman diliminde, tarihte gerçekleştiği gibi birbirlerine düşürülerek, nihayet kendilerini de imha edeceklerdir. Ardından ortada bir suç unsuru da kalmayacaktır.”

Uzun araştırmalar ve meşakkatli bir çalışmanın ardından yayına hazırlanan Dünden Bugüne Haricilik ve Neo-Hariciler, herkesin kütüphanesinde bulunması gereken en kapsamlı çalışmalardan biri.

<< Önceki Haber 'Dünden bugüne Haricilik ve Neo-Hariciler' kitabı çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER