Dondurmanın mutluluk verdiği ispatlandı

Prof. Dr. Ayşe Gürsoy, 'Dondurma tüketiminin mutluluk verdiği bilimsel olarak ispatlandı' dedi.

SHABER3.COM

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Gürsoy, dondurmanın mutluluk verici bir ürün olduğunun kanıtlandığını belirterek, “Artık yaşlı ve çocuk hastaların mönülerinde dondurmaya yer verilmeye başlandı” dedi.

Gazete Habertürk'ün haberine göre dondurma tüketiminin hızla arttığını ama kişi başına tüketimin hâlâ düşük olduğunu kaydeden Gürsoy, “10 yıl önce kişi başına yıllık 400-500 gram dondurma düşerken, şu anda 10 litre düşüyor. Bu değer Yeni Zelanda’da 25 litre, ABD’de 20 litre. Artık kışın da dondurma tüketiliyor, çeşitlilik arttı” diye konuştu. Gürsoy, Türkiye’de tatlı dondurmaların daha çok sevildiğini söyledi.

 SALEP BİTKİSİ BİLİNÇSİZCE TÜKETİLİYOR

Dondurma yapımında kullanılan salebin yetersiz ve koruma altında olduğunu vurgulayan Gürsoy, “Salep değerli bir bitki olduğu için yerel halk bilinçsizce toplayıp satıyor. Kökte bulunan iki yumrudan birini toprağa bırakmak gerekiyor ama ikisini de alıp bitkinin neslini tüketiyorlar. Geçmişte çok fazla salep yurtdışına kaçırıldı. Şimdi 10 bin TL cezası var ama yetersiz” ifadesini kullandı.

Dünyada en fazla salep üretiminin Türkiye’de yapıldığını dile getiren Gürsoy, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Salep Eylem Planı 2018 yılında tamamlanacak. Doğada kendiliğinden yetişen yabani orkide saleplerinden kültüre almada bazı sorunlarla karşılaşılıyor, üzerinde çalışmalar yapılmalı. Salebin kilosu bin liradan fazla olunca insanlar altın bulmuş gibi topluyor. Cezayı göze alıyorlar. Daha caydırıcı cezalar konulabilir” dedi.

"FARKLI İLLER FARKLI DONDURMALAR ÜRETEBİLİR"

Araştırma Görevlisi Nazlı Türkmen, salebin dondurma üretimindeki önemine dikkat çekerek, “Kastamonu, Muğla, Antalya, Bingöl, Burdur gibi çeşitli illere giderek salep örnekleri topladık. Genetik haritalarını çıkarıp bunlardan dondurma üreteceğiz. Amaç, farklı illerin kendi dondurmalarını üretmesini mümkün kılmak” dedi. 
<< Önceki Haber Dondurmanın mutluluk verdiği ispatlandı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER