"Doların artması amerikan ekonomisine bağlı"



GAZİANTEP (CİHAN)- Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. İslam Rizvanoğlu, siyasi polemiklerin Türkiye'de doların yükselmesini tetiklediğine dikkat çekerek, "ABD'deki piyasa verilerinin daha iyiye gitmesi dolayısıyla Amerikan ekonomisinin de iyiye gitmesi beklentisinin devam etmesi sebebiyle Amerikan Merkez Bankası'nın faiz yükseltmesinden kaynaklanıyor." dedi.

Rizvanoğlu, dolardaki artışın ana sebebinin son bir yıl içerisinde Amerikan ekonomisinin gittikçe faiz artırması ve faiz artırma beklentisi içerisinde olmasından kaynaklandığını söyledi. Doların lira karşısında yüzde 20 ile 25 değer kazandığının bilgisini veren Rizvanoğlu, "Bunun da çok bariz bir şekilde Avrupa merkez bankasının faiz indirmesinden ama Amerika merkez bankasının faiz yükseltmesinden kaynaklandığını söyleyebiliriz." şeklinde konuştu.

Döviz piyasasındaki aşırı yükselişin ithalat fiyatlarını olumsuz etkilediğini dile getiren Rizvanoğlu şunları kaydetti:

"Geçen sene de Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflerinin tutmamasının bir sebebi de döviz fiyatlarındaki yükseliş oldu. Sadece şansımız şöyle yaver gitti ki, petrol fiyatları çok yükselmedi. Dolayısıyla hem petrol fiyatları, hem de döviz kuru etkisi aynı anda oluşmadı. Her ikisi aynı anda oluşsaydı çok yüksek enflasyon oranı çıkabilirdi. Döviz fiyatının yüksek olması ihracatın artmasına sebep olması gerekirken, mevcut konvektörde, dünya ekonomisinin mevcut haliyle biz de Türkiye olarak bu yüksek döviz fiyatlarından yararlanamıyoruz. Dolayısıyla yüksek döviz fiyatlarının pozitif etkilerini kullanamazken, sadece negatif etkilerini görüyoruz. Dolayısıyla uzun vadede Türkiye ekonomisini kötü etkileyeceğini, enflasyonu daha da tetikleyeceğini düşünüyorum."

Döviz fiyatlarının artacağı göz önünde bulundurularak, dövize yatırım yapmanın mantıklı olacağını kaydeden Rizvanoğlu, mevcut piyasa koşullarında ve faiz beklenti koşullarında doların Euro'yla bir olma ihtimalini göz önüne alarak, yatırımların daha çok dolar üzerine yapılmasının daha mantıklı olacağını vurguladı.
CİHAN
<< Önceki Haber "Doların artması amerikan ekonomisine bağlı" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER