Doları durduramayan MB'den bankalara muhtıra

Dolardaki yükselişi durduramayan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bankacılara 3 maddelik muhtıra verdi. Bankaların faizleri düşürmesini isteyen Kavcıoğlu, iki kritik talimat daha verdi.

SHABER3.COM

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyeleriyle bir araya geldi. Merkez Bankası’nın uyguladığı politika konusunda bankalardan destek isteyen Kavcıoğlu’nun bankalara AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajını da götürdüğü belirtildi.

Gazeteci Turhan Bozkurt’un YouTube kanalında Merkez Bankası’nın bankacılarla zirvesinin perde arkasını açıkladı. Kavcıoğlu’nun banka yöneticilerine TCMB’nin politikaları hakkında bilgi verdiğini aktaran Bozkurt, Kavcıoğlunun bankalardan üç kritik istekte bulunduğu bilgisini verdi. İşte o talepler:
 
1- TL’DE KALMAYA TEŞVİK EDİN

TCMB’nin banka yöneticilerinden müşterilerini TL’de kalmaya teşvik etmelerini istedi ve hane halkının dövize yönlendirilmemesi aşamasında banka şubelerinden de destek beklediği aktarıldı. Ekonomistler TCMB’nin faiz oranını aralıkta 1 puan daha düşürerek yüzde 14’e çektiği ve 2022 ilk yarıda bu seviyede sabit tuttuğu durumda, enflasyonda görülecek yükselişle reel faizin mayısta eksi yüzde 8’e (şu an eksi yüzde 4.9) yaklaşmasını mümkün görüyor. Önümüzdeki aylarda negatif reel faizin TL’den dövize geçişi hızlandıracağı öngörülüyor.

2- KREDİ FAİZLERİNİ ARTIRMAYIN

İkinci olarak bankalardan mevduat faizlerinde artışa paralel kredi faizlerinde artışa gitmemeleri istendiği de öğrenildi. Özel bankaların TL mevduat faizlerinde 50 ile 100 baz puan artışa gittiği görülüyor. Aynı şekilde tüketici kredi faiz oranları da artıyor. Analistler “TL krediler ve TL mevduat arasındaki faiz marjının daralması” anlamına gelen bu talebin “daha az kâr edin” iması taşıdığını söylüyor.

3-YURTDIŞINDA DÖVİZ BULUNDURMAYIN

Banka yöneticilerinden istenen diğer bir konu ise yurtdışı muhabir bankalarda çok fazla döviz bakiyesi tutmamaları oldu. Ancak belirli işlemler için muhabir bankalarda tutulan döviz miktarının minimum düzeyde olduğu belirtiliyor.

POLİTİKA FAİZİNDE ‘TEK HANE’ KONUŞULMAYA BAŞLANDI

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun banka yöneticileri ile yaptığı toplantıda piyasa prensiplerine bağlı kalınacağını bu konuda hiçbir tereddüdün olmaması gerektiğini dile getirdiği de aktarıldı. Kavcıoğlu toplantıda Türkiye’yi yüksek faiz ve cari açık veren tüketime dayalı büyüme modelinin, artık yerini düşük faiz, yüksek istihdam ve üretime dayalı bir büyüme modeline bırakacağını ifade ettiği kaydedildi. Bu mesajları yorumlayan bankacılar önümüzdeki yıl için  ‘tek haneli’ politika faizinin konuşulmaya başlandığını aktardı.
<< Önceki Haber Doları durduramayan MB'den bankalara muhtıra Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER