Dolarda ani yükseliş

Sabah 6.07'lerde seyreden Dolar/TL yükselişini hızlandırdı ve %2.5'in üzerinde artışla 6.22'yi gördü, Euro/TL 6.99'dan 7.15'e yükseldi.

SHABER3.COM

Dün beklentilerin çok üzerinde gerçekleşen enflasyon verisiyle 6'dan 6.09'a kadar yükselen kur yeni güne de artışla başladı.  Dolar/TL %2.5'in üzerinde artışla 6.22'yi gördü, Euro/TL  6.99'dan 7.15'e yükseldi.

10 yıllık tahvil faizi de 13 Eylül'den bu yana ilk kez %20'yi aştı. 

ABD 10 yıllık tahvil faizinin Temmuz 2011'den beri en yüksek seviyeye çıkması da bugün gelişen ülke para birimlerine baskı yapıyor. 

Bugün çoğu gelişen ülke para birimi dolar karşısında değer kaybediyor. Lira bugün en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu. Güney Kore wonu ve Tayland bahtı da %1'e yakın değer kaybetti. 

ENFLASYON SONRASI BEKLENTİLER 

Merkez Bankası'nın 625 baz puanlık faiz artırımı sonrası yükselen reel faiz, dünkü enflasyon verisinin ardından tekrar negatife döndü. Bazı uzmanlar Merkez Bankası'nın Lira'yı desteklemek ve fiyat artışlarını kontrol etmek için sıkılaştırma politikasını sürdürmesi gerektiğini belirtiyor. 

Vakıf Portföy Araştırma Uzmanı Batuhan Başavcı ÜFE ve çekirdek enflasyondaki yükselişle enflasyon algısının bozulduğunu, ABD 10 yıllıklarının %3.21 civarına yükselmesinin piyasalara baskı yaptığını hatırlatarak "Kur enflasyon verisine çok da tepki göstermedi, piyasa hamle göstermeden önce Ekim, Kasım enflasyon verilerine bakacaktır. Ekim ayı verisi biraz daha iyi gelirse piyasalar rahatlayacaktır" diye konuştu. 

<< Önceki Haber Dolarda ani yükseliş Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER