"Dokunulmazlıkların kaldırılması düşünülüyorsa yolsuzluk dosyaları ne olacak?"


CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, milletvekillerinin kürsü dokunulmazlığı dışındaki dokunulmazlıklarının kaldırılması gerektiğini söyledi. Suçu olan tüm milletvekillerinin kürsü dokunulmazlığı dışındaki dokunulmazlıklarının kaldırılması gerektiğini belirten Gök, "Adalet ve Kalkınma Partisi sayısal çoğunluğu ile milletvekillerinin Meclis'te dokunulmazlıklarını kaldırmayı düşünüyorsa bir kere yolsuzluk dosyaları ne olacaktır, evrakta sahtecilik suçundan dolayı zimmet ve rüşvetten dolayı olan suçlar ne olacaktır? Suç suçtur. Suçun tasnifi olmaz. Milletvekili de suç işleyemez. Dokunulmazlık var diye hiçbir milletvekili suç işleme hakkını kendisinde bulamaz." diye konuştu.

CHP Grup Başanvekili Levent Gök, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Gök, basın mensuplarının sorularını da cevapladı. HSYK'nın yapısı ve Anayasa Mahkemesi'nin yer aldığı yargı paketinin daha önce uzlaşılan 60 madde ile beraber uzlaşılırsa Meclis'ten 1 ay içinde geçirmeye taahhüt ettiklerini belirten Gök, "Patronlu başkanlık sistemine CHP izin vermeyecektir. Böyle bir mutabakatı Meclis başkanı sağlıyor ve parlamenter sistem üzerine bir çalışmayı öngörüyorsa ona bakacağız." dedi.

Bir gazetecinin, "AK Partili Abdülhamit Gül dokunulmazlıklarla ilgili çalışmayı yakın bir zamanda Meclis gündemine getireceklerini söyledi. CHP'nin bu konudaki tavrı ne olur?" sorusu üzerine Gök şunları söyledi: "Dokunulmazlıklar konusunda CHP en net partilerden biri. Hangi milletvekilinin nasıl seçeceksiniz nereye geleceğini. Suçu olan tüm milletvekillerinin kürsü dokunulmazlığı dışındaki dokunulmazlıklarını kaldıralım. Adalet ve Kalkınma Partisi, sayısal çoğunluğu ile milletvekillerinin Meclis'te dokunulmazlıklarını kaldırmayı düşünüyorsa bir kere yolsuzluk dosyaları ne olacaktır, evrakta sahtecilik suçundan dolayı zimmet ve rüşvetten dolayı olan suçlar ne olacaktır? Suç suçtur. Suçun tasnifi olmaz. Milletvekili de suç işleyemez. Hiçbir milletvekili suç işleme hakkını bir kere kendisini dokunulmazlık var diye bulamaz. CHP olarak bunun kürsü dokunulmazlığı ile devamından yanayız ama istisnasız herkes için gelmesi gerekiyorsa bütün suç işleyen milletvekillerinin dosyaları Meclis'e gelmeli. Temennimiz bu. Esas olan kürsü dokunulmazlığıdır."

"Abdülhamit Gül içtüzükle ilgili bütçe görüşmelerinden sonra adım atacağını söyledi. Bu konudaki tavrınız nedir?" sorusuna Gök şu cevabı verdi: "İçtüzükten Adalet ve Kalkınma Partisi'nin anladığı muhalefetin sesinin kısılmasıdır. İçtüzükten bizim anladığımız iktidarın daha fazla denetlenmesi, hesap vermesidir. Bu konuda aramızda derin görüş ayrılıkları var. Onlar şu anki içtüzükte muhalefet partilerinin kullanabildiği sınırlı maddelerle çevrili bulunan haklarımızı elimizden almaya, sesimizi kısmaya çalışıyorlar, buna asla izin vermeyeceğiz. Cesaretli bir idare, bir hükümet der ki gelin beni daha fazla denetleyin, daha fazla ben size hesap verebileyim der. Adalet ve Kalkınma Partisi şunu diyebiliyor mu acaba? Bizler her türlü temel konularda araştırma önergeleri getiriyoruz ama Adalet ve Kalkınma Partisi oylarıyla reddediliyor. Araştırma önergelerinde daha az sayıdaki milletvekilinin oyu ile kabulü öngörebilirsek iktidarın denetlenmesini ortaya çıkarmış oluruz ama Adalet ve Kalkınma Partisi kendi sayısal çoğunluğuna güvenerek araştırma önergelerimizi reddediyor, soru önergelerimize doğru düzgün cevap vermiyorlar, gensorular reddediliyor. Hükümetin denetiminden bahsetmek mümkün mü? İktidarın daha fazla denetlenebildiği ve hesap verebildiği bir sistem arayışını sürdüreceğiz."

"HDP'li Tuğba Hezer ve Faysal Sarıyıldız'ın dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili tavrınız ne olur?" sorusuna Gök, "Kimsenin suç işleme, milletvekilliği zırhını bürünerek dokunulmazlığa bürünerek işleme hakkı yoktur. Bizim söylediğimiz tüm suçu işleyen vekillere dönüktür. Suç işleyen kimse gelir mahkemelerde hesap vermeli. Dokunulmazlık sadece kürsü ile sınırlı olmalı bu herkes için böyle olmalıdır." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber "Dokunulmazlıkların kaldırılması düşünülüyorsa... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER