Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinin hali içler acısı


Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesi, 9 gündür yaşanan çatışmalardan dolayı harabeye dönüştü. İlçede bulunan 500 yıllık tarihi cami ve hamam ile 4 okul yakıldı, onlarca ev çatışmalardan harap oldu. İlçenin Fatih Paşa, Hasırlı ve Dabanoğlu Mahallesi'nin onlarca sokağındaki barikatların durduğu ve silahlı örgüt mensuplarının burada nöbet tuttuğu görüldü. İlçenin birçok farklı noktasında ise yüzlerce polis memuru elleri tetikte bekliyor.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde geçen hafta Çarşamba gününden beri uygulanan sokağa çıkma yasağı gece yarısı kaldırıldı. Sabah saatlerinde üç ayrı güvenlik noktasından geçerek evlerine ulaşan vatandaşlar ilçeden göç etmeye başladı. Kazılan hendekler, kurulan bombalı tuzaklar ve güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonlar nedeniyle mağdur olan halk, taşıyabilecekleri eşyaları alarak ilçeyi terk ediyor. Çatışmaların yoğun şekilde yaşandığı Fatih Paşa Mahallesinde onlarca ev harabeye dönmüş. Özellikle Kurşunlu Camii çevresindeki binalar kullanılmaz hale gelmiş. Saraykapı yönüne bakan bütün evlerin ön cephelerine onlarca kurşun isabet etmiş. Çatışmalardan dolayı bazı binaların son üç katının duvarlarının yıkıldığı görülüyor.

ONLARCA HENDEK VE ENGEL DURUYOR

Bu arada bölgeye giren gazeteciler, sokağa çıkma yasağının uygulandığı 6 mahalleyi görüntüledi. PKK'nın söz konusu mahallelerdeki hendek ve setlerinin önemli bir kısmının durduğu ve önünde silahlı PKK'lıların durduğu görüldü. Örgüt mensuplarının daha önce oluşturduğu setleri daha da büyüttüğü, bazı setlerin önüne maket nöbetçiler koyduğu ortaya çıktı. Barikatların olduğu sokakların üstünün siyah ve beyaz çarşaflarla kapatıldığı, sokak başlarının brandayla kapatıldığı görüldü.

POLİSLER: HALİMİZİ DE YAZIN

Bu arada terör örgütü mensuplarının sivillerin arasına karışması nedeniyle güvenlik güçlerini zora soktuğu belirtildi. Örgüt mensuplarının olduğu ara sokaklara yaklaşık 100 metre uzaklıkta zırhlı araçlarla bekleyen polis memurları, bölgede ikamet eden vatandaşlara üst araması yapıyor. Güvenlik güçleri, muhtemel saldırılara karşı elleri sürekli tetikte bekliyor. İlçenin çevresindeki güvenlik noktasında kum torbalarıyla yaptıkları mevzilerde kalan polisler, ateş yakarak ısınıyor. 24 saat boyunca günlerce çalışan polis memurları gazetecilere, "Yaşadığımız sıkıntıları da yazın. Halimizi de yazın. Burada günlerce gece gündüz elleri tetikte bekliyoruz. Halkın huzuru için çalışıyoruz. Canımızı ortaya koymuş durumdayız. Yanımızdaki arkadaşlarımız şehit oluyor. Bizi anlayın" demesi dikkat çekti.

OKULLAR KULLANILMAZ HALE GELDİ

Bu arada çatışmaların yaşandığı bölgede yakılan okullar kullanılamaz hale geldi. İlçedeki Cumhuriyet İlkokulu, Süleyman Nazif, Mardinkapı İlkokulu ile Yavuz Selim Ortaokulu'nun büyük zarar gördüğü ortaya çıktı. Süleyman Nazif Ortaokulu'nun 3 blokunun çatısının kül olduğu, okulun müştemilatından halen dumanlar yükseldiği görüldü. CİHAN
<< Önceki Haber Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinin hali içler acısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER