Diyanet'ten görülmemiş bir 'ayrımcılık' daha!

Diyanet İşleri Başkanlığı, bünyesinde 8 yayınevini barındıran Türkiye’nin en büyük dini yayın grubu Kaynak Kültür Yayın Grubu’nu, bu yıl 34. kez düzenlenen kitap ve kültür fuarına almadı.

Diyanet'ten görülmemiş bir 'ayrımcılık' daha!


Uygulamayı ‘ayrımcılık’ ve ‘ötekileştirme’ olarak niteleyen Kaynak Kültür Yayın Grubu Genel Müdürü Özden Demir, Diyanet’in siyasi davranmasının son derece yanlış olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz yıl düzenlenen Diyanet fuarına Zaman Kitap’ın da aralarında bulunduğu 20 yayınevi, ‘yer darlığı’ gerekçesiyle alınmamıştı. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özavşar, kararı ‘yaşanan süreç’e bağlamıştı.

Bu yıl ise Kaynak Kültür Yayın Grubu fuara alınmadı. Şirketin genel müdürü Özden Demir, Diyanet Vakfı tarafından düzenlenen ve yayınevi temsilcilerinin büyük bir merakla beklediği fuara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bu yılki fuara alınmadıklarını kaydeden Demir, Türkiye’nin dini yayıncılıkta en büyük yayın grubu olduklarını, Diyanet'in tutumunun ayrımcılık ve ötekileştirme olduğunu söyledi.

Yayın grubu olarak yaptıkları başvuru sonrasında fuara katılımla ilgili bilgi alamadıklarını, ısrarlı takipleri ile ancak sözlü olarak fuara alınmadıkları bilgisine ulaştıklarını ifade eden Demir, “2000’li yıllardan beri katıldığımız fuara bu yıl davet edilmediğimizi öğrendik. Israrla yazılı olarak bilgi talep etmemize rağmen bilgi de verilmedi. Sözlü olarak aldığımız bilgi bu yıl Kaynak Kültür Yayın Grubu’nun bu sene yapılacak Diyanet fuarlarına kabul edilmeyecek olması.” şeklinde konuştu.

‘YER DARLIĞI, KATILIMIN ENGELLENMESİNE GEREKÇE OLAMAZ’


Ramazan ayından bir ay önce fuar için başvuru yaptıklarını kaydeden Demir, yer darlığı ya da teknik nedenlerin katılımın engellenmesinin gerekçesi olamayacağının altını çizdi.

Yayıncılık anlamında Türkiye’nin en büyük yayın grubu olduklarını söyleyen Demir, şöyle devam etti: “Yer darlığı ya da başkaca teknik problemler kesinlikle bunun izahı olamaz. Fuara alınmayışımızın sebebi bize göre Türkiye’de son 1,5 yıldır süren bir tartışmanın tarafı olarak addediliyor olmamız. Bu süreçten sonra biz fuara ilişkin kararın değişmesini beklemiyoruz. Zaten fuar için yayınevleri hazırlıklarını tamamladı. Fakat Türkiye’de siyasi ya da başkaca meseleler olsun tartışılan konulara Diyanet’in taraf olması bize göre son derece yanlış. Biz yayıncılığın, kitabın bu tarz tartışmaların, bu tarz kavga görüntüsü altında yürüyen bir takım mücadelelerin parçası olmasından rahatsızız. Diyanet’in de en azından bundan sonraki uygulamalarda vazgeçmesini diliyoruz, temenni ediyoruz.”

Geçen sene katıldıkları fuarda daha önce tahsis edilen yerin yarısı kadar alan kullandıklarını belirten Demir, Diyanet’in yurt genelinde düzenlediği Kutlu Doğum etkinliklerine de davet edilmediklerini ve yer daraltılmasından sonra bu kararın da aslında bekledikleri bir sonuç olduğunu sözlerine ekledi.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK DİNİ YAYIN GRUBU

Kaynak Kültür Yayın Grubu, kültür yayıncılığı alanındaki faaliyetlerini Işık Yayıncılık Tic. A.Ş. vasıtasıyla yürütüyor. Grup, alt yayınevleri olarak; Işık Yayınları, Nil Yayınları, Şahdamar Yayınları, Kaynak Yayınları, Yitik Hazine Yayınları, Define Yayınları, Muştu Yayınları ve Kuşak Yayınları’nı bünyesinde barındırıyor. Ayrıca yabancı yayınlar alanında da Kaynak Publishin Group adıyla Tughra Boks, Blue Dome Press (İngilizce), Editions Dunil (Fransızca), Fontâne Verlag (Almanca), Editorial la Fuente (İspanyolca), Novı Svet (Rusça) ve Daral Nil (Arapça) 6 ana dildeki yayınevleriyle faaliyette bulunuyor.
<< Önceki Haber Diyanet'ten görülmemiş bir 'ayrımcılık' daha! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER