Diyanet: İnsan insana zulmedemez

Diyanet İşleri Başkanlığı, her insanın canı, kanı, malı, onur ve haysiyetinin muhterem, mukaddes ve dokunulmaz olduğuna işaret etti.

Diyanet: İnsan insana zulmedemez

Diyanet İşleri Başkanlığı, her insanın canı, kanı, malı, onur ve haysiyetinin muhterem, mukaddes ve dokunulmaz olduğuna işaret etti. Diyanet hutbesinde, “İnsan olmaktan kaynaklanan kardeşliğimiz gereği hangi dinden, hangi ırktan, hangi renkten, hangi coğrafyadan olursa olsun her insan saygındır. Bu sebeple insan insana zulmedemez. İnsan insana haksızlık edemez. Her insanın canı, kanı, malı, onur ve haysiyeti muhteremdir, mukaddestir, dokunulmazdır.” denildi.


Ezanın yasaklandığı camide imam gözyaşlarını tutamadı | Samanyolu Haber
Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı bu haftaki cuma hutbesinin konusunu 'Her insan Allah’ın bir âyetidir' başlığı altında ele alındı. Hem insan olmaktan hem de İslam’a inanmaktan kaynaklanan kardeşliğin bir hukuku ve bir ahlâkı olduğuna işaret edilen hutbede, “İnsan olmaktan kaynaklanan kardeşliğimiz gereği hangi dinden, hangi ırktan, hangi renkten, hangi coğrafyadan olursa olsun her insan saygındır. Bu sebeple insan, insana zulmedemez. İnsan, insana haksızlık edemez. Her insanın canı, kanı, malı, onur ve haysiyeti muhteremdir, mukaddestir, dokunulmazdır. Bizlere bu yüce değerleri öğreten dinimizdir, âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimiz (sas)’dir. O, Medine-i Münevvere’ye hicret ettiğinde, bütün gayr-i müslimlerle bir sözleşme imzalamıştır. Böylece farklı dinler ve kültürlerin bir arada barış ve huzur içerisinde yaşayabilmelerinin ahlâkî ve hukukî temellerini atmıştır." hatırlatmasında bulunuldu.

İslâm’dan kaynaklanan kardeşliğe ise şu cümlelerle vurgu yapıldı: “Bu kardeşlik, soy, sop, dil, bölge ve asabiyet temelinde bir kardeşlik değildir. Hele hele çıkar temelinde bir kardeşlik hiç değildir. Yüce değerler ve yüksek idealler etrafında bir kardeşliktir. İman ve takva ekseninde bir kardeşliktir. İslâm kardeşliğidir. Tevhid ile gelen vahdetin temsilcileridir. Müslümanlar, aynı bedenin organları, aynı binanın tuğlaları gibidir. Müslümanlar, birbirlerine hak bağı ile bağlıdır. Müslüman, Allah’a ve O’nun mesajlarına saygı duyan, Allah’a ta’zimde bulunan ve Allah’ın yarattığı bütün mahlukata şefkat nazarıyla bakan insandır. Müslüman, Müslüman kardeşini en az kendisi kadar değerli ve saygıdeğer görür. Onu hor, hakir ve küçük göremez. Müslüman, kendisi için istediğini kardeşi için de ister. Müslüman güvenilir insandır. Eli ve diliyle zarar vermez; kardeşine zulmetmez, haksızlık etmez, düşmanlık etmez. Müslüman, kardeşine sırt çevirmez; sıkıntılı anında ona destek olur. Müslüman, kardeşinin üzüntüsünü, sevincini paylaşır.”

"İNSANLAR ADEM'İN ÇOCUKLARIDIR, ADEM İSE TOPLARKTARDIR"

Devamında ise şunlar kaydedildi: “Bugün Âdem’in çocukları olarak kardeşliğe, merhamete, şefkate, insaf ve vicdana her zamankinden daha fazla muhtacız.” çağrısı yapılarak, “Bugün insanlık ailesi olarak yüce değerleri hayatımıza aktarmaya her zamankinden daha fazla muhtacız. Bugün insan olmaktan kaynaklanan kardeşliğimizi yeniden hatırlamaya ve bu doğrultuda birlikte yaşamanın hukukunu ve ahlakını oluşturmaya her zamankinden daha fazla muhtacız. Bugün İslâm ümmeti olarak İslâm diyarlarını yeniden ilim, hikmet ve marifet yurduna dönüştürmek için çalışmaya ihtiyacımız var. Bugün İslâm coğrafyasında yeniden barış ve esenliği, merhamet ve şefkati, kardeşlik ve dostluğu, hak ve adaleti, ahlak ve fazileti egemen kılmaya ihtiyacımız var. Birliğe, beraberliğe, yardımlaşmaya, dayanışmaya, saygı ve muhabbetle birbirimizi kucaklamaya ihtiyacımız var. İslâm’ın medeniyetler inşa eden eşsiz ilkelerine yeniden sarılmaya ihtiyacımız var. Kur’an-ı Kerim’in rahmet yüklü mesajlarına, Efendimiz (sas)’in çağlar üstü örnekliğine ihtiyacımız var."

Hutbe, Hz. Muhammed’in (sav) “İnsanlar Âdem’in çocuklarıdır, Âdem ise topraktandır.” hadisi ile sona erdi.
<< Önceki Haber Diyanet: İnsan insana zulmedemez Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER