DİTİB'den teşkilatlarına AK Parti uyarısı


Almanya'da teşkilatlanan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu resmi bir yazı göndererek siyasete bulaşan DİTİB derneklerinin uyarılmasını istedi.

Bazı DİTİB derneklerindeki siyasallaşma, cami önünden seçim otobüsleri kaldırılması, cami panolarına AK Parti ve Ahmet Davutoğlu posterlerinin asılması ve ardından da AK Parti ile ilişkileri UETD'nin seçimdeki başarılı çalışmaları dolayısıyla DİTİB derneklerine teşekkür belgesi vermesi siyasallaşma iddialarına güç kazandırmıştı.

DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu, bazı DİTİB dernek ve imamlarının bir siyasi partiye angaje olmalarından duyduğu rahatsızlık ve üzüntüyü gönderdiği resmi yazıyla dile getirdi. 20 Kasım 2015 tarihli, ÖKM-903-2199 sayılı yazının konusu ise "2015 Yılı Genel Seçimleri ve Basında Çıkan Haberler Hakkında" şeklinde düzenlendi. Yazının, UETD'ye katkılarından dolayı teşekkür belgeleri verilen, DİTİB Ayasofya ve DİTİB Barbaros Yeni Camii derneklerinin bağlı olduğu Münster DİTİB Eyalet Bölge Birliği Başkanlığı'na hitaben yazılması dikkat çekti.

Yazının başında DİTİB Genel Merkez yönetiminin siyasete bulaşmama konusunda DİTİB derneklerini uyardığı 28 Nisan 2015 tarihli ve ÖKM-010-854 sayılı yazısı hatırlatıldı. DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. Aşıkoğlu resmi yazıda "Son günlerde basılı ve görsel medyada 26. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milletvekili Seçimleriyle alakalı olarak gerek din görevlileri, gerekse dernek başkanları ve DİTİB teşkilatımıza yönelik bazı olumsuz haberlerin çıktığı malumlarınızdır." hatırlatması yer alıyor. Başkan Aşıkoğlu aynı yazıda "Bu itibarla, bölgenizdeki dernek yöneticilerimizle istişare ederek üzüntümüzü ifade etmeniz ve bu tür siyasi ortamlardaki tutum ve davranışlarında DİTİB aidiyetini düşünerek hareket etmelerini hatırlatmanız hususunda; Bilgi ve gereğini önemle rica ederim." ifadelerini kullandı.

"SİYASİ TARTIŞMALARA BİLE GİRMEYİN, TARAFSIZ KALIN DEMİŞTİK"

Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu, "DİTİB Genel Başkanlığımız, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Seçimleri yapılmadan aylar öncesinde, yazımız ekinde de gönderdiğimiz ilgili yazı ile din görevlileri ve dernek başkanlarımıza, seçimlerde herhangi bir siyasi tartışma içerisinde bulunmamaları, buna yönelik bir tavır sergilememeleri ve tarafsız kalmaları hususlarında uyarılarda bulunmuştur. Ancak bazı dernek yöneticilerimizin bu uyarıları dikkate almayarak bu tür olumsuz haberlere konu olması bizleri derinden üzmüş ve DİTİB teşkilatımızı zan altında bırakmıştır." dedi.

"CAMİ VE KUR'AN KURSLARINA SİYASET SOKMAYIN"

DİTİB yönetiminin 28 Nisan'da DİTİB derneklerine gönderdiği resmi yazıda ise, DİTİB'e bağlı dernek, cami ve Kur'an kurslarında hiç bir seçim çalışması, parti propagandası yapılmaması uyarısı yapılmış. DİTİB yönetiminin DİTİB eyalet birliklerine yazdığı ve dernek başkanlarına iletilmesi istenen yazının birinci maddesinde, "DİTİB'e bağlı dernek, cami ve Kur'an kurslarında her ne ad altında olursa olsun hiçbir seçim çalışması, propagandası ve kapalı yer toplantısı yapılmaması, parti ve seçim büroları açılmaması ya da afiş veya bayraklarla süslenmemesi konusunda ilgili dernek ve vakıf yöneticilerinin veya kiracıların uyarılması, ibadethanelerin müştemilatında bu tür faaliyetlerin sergilenmesini önlenerek cami ve Kur'an kurslarının toplum nezdindeki saygın konumlarının muhafaza edilmesi..." deniliyordu.

VAAZ VE HUTBELERDE UYARI

Vaazların konusuyla ilgili de uyarılar yapıldığı görülen nisan ayındaki uyarı yazısında, "Din görevlileri tarafından toplumu dini konularda aydınlatma faaliyetleri ifa edilirken her zaman olduğu gibi bundan böyle de yetkisiz ve liyakatsiz kişilere vaaz ettirilmemesi, vaaz ve hutbelerde dini ve milli bütünlüğümüzü pekiştirici konulara ağırlık verilmesi, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin lehine veya aleyhine olabilecek konuşmalardan, yanlış anlama ve yorumlara sebebiyet verebilecek davranışlardan sakınılması" istendi. CİHAN
<< Önceki Haber DİTİB'den teşkilatlarına AK Parti uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER